torstai 15. lokakuuta 2015

Halloumi-iltapala

Halusin tarjota vieraalleni jotain iltapalaa. En varsinaista ruokaa, vaan jotain pientä, kivaa, maukasta. Uudesta Glorian Ruoka&Viini -lehdestä osui silmiini herkulliselta kuulostava Halloumi-taginetäyte, joka oli tarkoitettu turkkilaisille Gözleme -piiraille. Piirakoiden leipomiseen aika ei antanut myöden, joten oikaisin ja hankin niiden tilalle tortilloja. Niillä mentiin.

Halloumi-taginetäyte
Glorian Ruoka&Viini 7/2015

4 rkl tomaattipyreetä
3 rkl taginekastiketta (esim. Spicy lemon tagine paste, Al´fez)
2 dl halloumijuustoa raastettuna
2 dl kermajuustoa raastettuna
½-1 dl tuoretta minttua

Ja en mistään, siis en Stockmannilta, onnistunut löytämään tuota kastiketta. Hivenen jo panikoin, vaikka tiesin, että jääkaapista löytyy tahnaa jos minkälaista. Halusin kuitenkin juuri nämä maut, joten tein kastikkeen itse. Googlasin Al´fezin sivuilta kastikkeen ainesosat ja sekoitin soosin morttelissa.

valkosipulia
korianterinsiemeniä
chilihiutaleita
paprikajauhetta
kanelia
kuminaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
sinappia
tomaattipyreetä
öljyä

Vähän kaikkea ja kaikki sekaisin. Olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka tilkka sitruunamehua olisi mukaan kuulunutkin. Hyvää tuli ilman sitäkin!


Halloumin raastoin ja toinen juusto olikin jo valmiina raasteena.


Levitin soosini tortilloille, lisäsin juustot ja ripottelin silputtua tuoretta minttua kaiken päälle.


Käänsin tortillan kaksinkerroin ja paiston pannulla öljyssä.


Ja oli hyvää! Jo seuraavana iltana tein itselleni uuden satsin.....

tiistai 13. lokakuuta 2015

Ensimmäinen ilta Food&Fun -festareilla: Sointu

Vuosi sitten Suomen Turkuun rantautui Reykjavikista uusi ruokafestivaali, Food&Fun. Tietenkin olin jo silloin mukana tyttäreni kanssa ja illallisestamme ravintola Mamissa voit lukea täältä, klik. Olimme aivan myytyjä tälle tapahtumalle ja päätimme silloin vuosi sitten, että tästä niin tulee äiti-tytär -perinnetapahtuma. Ja tuli. Ja saimme vielä siskonikin mukaan.

Vuosi sitten mukana oli yhdeksän ruokaravintolaa, nyt 12 ja vielä uutena lisäksi myös seitsemän baaria. Me keskityimme ruokaan! Jo kesäkuussa teimme pöytävaraukset tälle lokakuun ensimmäiselle viikonlopulle, tavoitteena Sointu ja Kaskis. Enkä saanut vieläkään paikkaa Kaskiksesta. Näinköhän pääsen sinne ikinä syömään? Tai sainhan minä paikan, mutta jonosta lauantaille. Jonosta, joka ei sitten neljän kuukauden aikana liikkunut sen vertaa, että olisimme sinne päässeet. Höh.


Eli lauantain suunnitelmat menivät uusiksi, mutta perjantaina illastimme alkuperäissuunnitelman mukaisesti Soinnussa. Sointu on jo entuudestaan yksi perheemme ehdottomista suosikkipaikoista Turussa.

EDIT: Omistajanvaihdoksen vuoksi Sointu sulkee ovensa 31.12.2016.


Eikä pidä antaa ravintolan vaatimattoman ulkoasun hämätä, sillä ruokaa siellä osataan tehdä ja sitä tehdään suurella taidolla ja intohimolla. Lämmin suositus!

Soinnun vieraileva keittiömestari oli islantilainen Steinar Bjarki Magnússon, joka on työskennellyt Islannin parhaissa ravintoloissa. Jokaisen vierailevan keittiömestarin tehtävänä oli ollut luoda oma neljän ruokalajin menu saariston parhaista raaka-aineista. Food&Funissa on se mahtava puoli, että aikaa ei tuhraudu ruokien valintaan, sillä menu on sama koko tapahtuman ajan.



Menut ovat myös järkevästi hinnoiteltuja, samoin viinipaketit. Jopa olutta janoava tyttäreni valitsi juomaksi viinit. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta..... Näet sen myöhemmin.


Pöytämme oli ravintolan uudella puolella eli ravintolan koko on tänä vuonna suurin piirtein tuplaantunut. Sisustus on  kivan näköistä, siis kalusteet ja kattaukset, mutta nuo verhot.... Ne ovat aavistuksen verran vanhanaikaiset tai mökkimäiset tai jotain..... Anteeksi!


Ilta aloitettiin erityisellä Food&Fun -drinkillä, josta otettu kuva tärähti niin pahasti, että se on julkaisukelvoton. Kaikkea maistettiin, sisko otti puolukka GT:n, minä ja tyttäreni Lakkasour´n ja vielä illan päätteeksi kulautin lasillisen samppanjaa menemään. Drinkkivalinta oli vähän vaikea, sillä lähtökohtaisesti inhoan sekä puolukkaa, että lakkaa, mutta hyvältähän se ennakkoluuloista huolimatta maistui.


Ensimmäisenä saimme pöytään keittiön tervehdyksenä kampasimpukka-annoksen. Kampasimpukkaa, sitrusta ja kukkakaalia. Aivan erinomainen ruokahalun herättäjä ja lupaus tulevasta! Tyttäreni kanssa olemme intohimoisia kampasimpukkafaneja, en vaan ollut koskaan ajatellut, että tottahan toki sen voi tarjota myös kypsentämättömänä. Näin sitä ajatusmaailma avartuu!


Porsaankylkeä, omenaa, kirsikkaa ja saksanpähkinää oli menun ensimmäinen varsinainen annos. Tässä kohdin on sanottava, että annos oli koko illan heikoin lenkki. Jotenkin odotin, että possu olisi ollut todella ylikypsää ja helposti leikkautuvaa, mutta ei. Siinä sai ihan kunnolla käytellä veistä.


Lohta, misoa, maissia ja porkkanaa. Seesamiöljyä. Tämän annoksen myötä kaikkosi edellisen aiheuttama hetkellinen mielipaha. Aivan täydellisesti pintapaistettua lohta, olisin kepeästi nauttinut toisenkin lautasellisen. Nam. Iso NAM! Ja miten kaunis annos.


Soinnussa on tarjolla useamman kerran viikossa myös live-musiikkia, eikä tämäkään ilta tehnyt poikkeusta.


Viinipaketti tarjosi seuraavalle annokselle punaviiniä, jonka tyttäreni vaihtoi olueen. Tuli ainakin senttejä roimasti enemmän.....


Karitsaa, tattia, purjoa ja persikkaa. Huippuannos, josta riitti myös silmänruuaksi. Annosten esillepano tässä ravintolassa kyllä osataan.


Ennen jälkiruokaa saimme suuta raikastamaan sitruunagranite-shotin, pohjalla mustikkaa ja koristeena sitruunamelissaa. Muutaman kerran olen itse kotonakin tarjonnut väliruokana sorbetin, ihan pikkuriikkisen. Sillä saa koti-illalliseenkin viimeistellyn ja mietityn vaikutelman!


Päärynää, sokerikakkua, suklaata ja kermaa todella kruunasi jälkiruokaihmisen illallisen. Ja kumppaniksi valittu Valdespino Cream Sherry maistui myös meille kaikille. Aivan loistava juoma! Makeat sherryt on jatkossa kyllä pidettävä mielessä.


Maistuiko? Kyllä todentotta maistui, hyvä kotikasvatus jälleen kerran esti nuolemasta lautasta.


Viihdyimme Soinnusssa erinomaisesti. Meistä huolehtinut henkilökunta oli miellyttävää ja asiantuntevaa. Sekin ilahdutti, että vieraileva keittiömestari itse tarjoili muutaman annoksen pöytäämme. Vatsat olivat täynnä ja mieli hyvä, kun pitkin Aurajoen vartta yöllä kävelimme tyttäreni ja hänen miehensä kotia kohti.

Äiti ja sen tytär
Loppuun vielä kuvia Soinnusta ja tunnelmia matkan varrelta.






Food&Fun -raportti toisesta illasta ilmestyy seuraavana..... Löydät sen täältä, klik.

maanantai 12. lokakuuta 2015

Ruskaa lautasella

Mökkipihalla
Viikonloppu oli kaunis ja aurinkoinen. Oranssi. Ruska hehkui parhaimmillaan ja pihani on kuorrutettu vaahteran lehdillä. Lauantaina paketoin mökin talvikuntoon, siitä tulee aina vähän haikea mieli, kevääseen ja uuteen mökkikauteen kun on niin tuskastuttavan pitkä aika. Ainakin tässä vaiheessa se tuntuu siltä. Sunnuntaipuuhana oli sitten kotona roudata pihakalusteet patiolta pois ja heittää kesäkukat menemään. Noh, enpähän ollut niitä enää aikoihin mitenkään edes hoitanut. Kaikki on nyt valmiina talven tuloon, lumilapiota en kuitenkaan vielä ottanut esille.....

Muutama viikko sitten olin printannut talteen kanapata-reseptin, joka sitten loppujen lopuksi sopi vallan mainiosti tähän syksyiseen päivään. Myös väreiltään. Siitä kun tuli oranssi.


Portterinen kanapata
Alkon reseptit

4 kanankoipea
voita
suolaa
mustapippuria
grillimausteseosta
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
½ bataatti kuutioituna
3 dl portteri- tai stout-olutta
2 dl kanalientä
maizenaa
2 rkl espressoa tai vahvaa kahvia
1 dl kermaa

Kanankoipia ei ollut, muistelin, että pakastimessa on rasiallinen broilerin rintafileitä, mutta olikin sisäfileitä. Päätin edetä niillä. Prisman oluthyllyllä meni sitten taas tovi, koska ei ollut mitään aavistustakaan oluesta, joten piti lukea tuoteselosteita, kunnes oikea pullo löytyi. Ja sanomattakin selvää, että ohjeen valkosipulimäärän tuplasin.



Ruskista kanankoivet/fileet voissa padassa tai pannulla. Mausta suolalla, mustapippurilla ja grillimausteella.


Laita lihat pataan valkosipulin ja bataatin kanssa, kaada päälle portteria niin, että padan pohja peittyy kunnolla. Kaadoin koko pullollisen eli puoli desiä ohjetta enemmän. Ja patahan oli sitten vanha kunnon savipata kultaiselta 80-luvulta. Oikeasti oiva väline pataruokien valmistukseen. Muista vaan liottaa sitä vedessä ennen käyttöä! Pata sitten pariksi tunniksi 175 asteiseen uuniin.

Kastiketta pääset tekemään, kun pata on valmista, sillä tarvitset siihen paistonestettä. Eli suurusta 1 dl paistolientä ja 2 dl kanalientä kastikkeeksi (maizenalla) ja lisää joukkoon kahvi ja kerma. Survo vielä siivilän läpi vähän padassa hautunutta bataattia ja valkosipulia kastikkeen sekaan.

Bataattimuusi
4 annosta

1 kg bataattia
kasvisliemikuutio
vettä
voita


Kuori ja lohko bataatti. Laita lohkot kattilaan kasvisliemikuution kanssa ja lisää vettä, kunnes lohkot peittyvät.


Keitä kypsiksi, ota neste talteen, survo muusiksi, viimeistele voilla ja jos on tarpeen, niin notkista muusia keitinvedellä.



Ruuasta tuli oikein hyvää. Ja sitä tuli reilusti, joten tiedänpähän, mitä pakkaan töihin mukaan lounaaksi parina seuraavana päivänä.....

Kotiterassilla

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Perjantaipiirakka ja punkku

Viikko oli ollut töissä kiireinen ja tein pitkää päivää. Joka ikinen ilta tein ruuaksi kahden munan munakkaan. Hyväähän se on, lehtikaalia ja hyviä mausteita sekaan, mutta kieltämättä jo vähän puudutti. Haaveilin perjantaista, punaviinistä ja kokkailusta. Ja sitten se perjantai tuli.....


Lehtikaali-riistapiiras
Koti & Keittiö 10/2105

400 g pakastettua piirastaikinaa

Täyte 
200 g poron tai hirven jauhelihaa
1 pkt (170 g) pekonia
öljyä
suolaa
ripaus jauhettua maustepippuria
2 valkosipulinkynttä
200 g lehtikaalia
1 nippu kevätsipulia tai 1 ruukku ruohosipulia
100 g savuporoa
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
2 dl ruokakermaa
200 g kermaviiliä
2 munaa

Ei ollut poroa, eikä ollut hirveä, mutta karitsaa löytyi pakkasesta. Sillä lähdin liikkeelle. Taikina suli matkalla Helsingistä kotiin, joten ei tarvinnut erikseen mitään sulattamista, vaan suoraan painelin taikinan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.


Hienonna pekoni ja ruskista se jauhelihan kanssa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla, levitä piiraspohjalle. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet (tuplasin määrän), suikaloi lehtikaali ja hienonna kevätsipuli/ruohosipuli. Kuullota valkosipulia pannulla öljyssä hetki, lisää lehtikaali ja sipuli. Paista hetki, kunnes lehtikaali hieman pehmenee. Ripottele seos piirasvuokaan. Käytin lehtikaalia 120 g pussillisen ja se oli aivan riittävä määrä. Oikeastaan en ihan ymmärrä, miten olisin saanut piirakkaan uppoamaan 200 grammaa.....


Kuutioi savuporo ja ripottele se sekä timjamisilppu muiden täytteiden päälle.


Sekoita kerma, kermaviili ja munat keskenään, kaada piirasvuokaan.


Paista piirasta uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piiras saanut hieman väriä. Pohjataikinan kanssa oli vähän ongelmia, mielestäni se jäi aavistuksen raa'aksi. Mutta hyvää tuli ja sehän se on pääasia!


Perjantain punaviinini tuli Libanonista ja vinkin siihen sain Viini -lehden viikottaisesta Viinivinkki-uutiskirjeestä. Se kannattaa ehdottomasti tilata! Saat tietoa mielenkiintoisista viineistä ja vielä vinkkiin sopivan reseptinkin. Tilauksen voit tehdä täältä, klik.

Domaine Wardy Les Terroirs 2012 (11,50 €) on täyteläinen, keskitanniininen, karpalohilloinen, hapankirsikkainen, kevyen viikunainen, mausteinen ja lämmin. Aivan täydellinen viini viileään lokakuiseen iltaan takkatulen äärelle. Viini-lehti on luonnollisestikin antanut suosittelemalleen juomalle komeat neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen ja vielä edullinenkin). Kotikaupungin Alkon normaalivalikoimaan tämä ei kuulu, mutta ehkäpä joutuu tekemään pienen tilauksen.....