lauantai 22. kesäkuuta 2013

Kesäkurpitsa-vuohenjuustopiirakka, haavereilla höystettynä

Kun mökki oli siivottu ja siellä kaikki kunnossa, oli aika olla hetki kotona ja valmistella purtavaa juhannukseksi. Ilman haavereita siitä ei tosin selvitty...... Ensimmäinen haaveri sattui ruokaa laittaessa ja toinen haaveri sitten kävikin kameralle, jonka vuoksi tämä postaus on poikkeuksellisesti valokuvaton.

Tuoreessa Glorian Ruoka&Viini -lehdessä oli taas vaikka mitä kokeilunarvoista, ja kaikkien herkkujen seasta valikoitui testiin kesäkurpitsa-vuohenjuustopiirakka. Ajattelin, että se olisi oivaa laituriruokaa lounasaikaan, ei tarvitse erikseen enää kokkailla, vain lämmittää valmista piirasta. Tälle sopii juomaksi hyvin viilennetty Sauvignon Blanc, klassinen kaveri vuohenjuustolle tai sitten joku raikas, kuiva, hyvä happoinen kuplajuoma.

Pohjaa varten tarvitset:
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
125 g kylmää voita
1 tl valkoviinietikka
2 rkl kylmää vettä

Käsin nyppien tai koneella hurauttaen, kuten minä, saadaan aikaan taikinapallon, joka kiedotaan tuorekelmuun ja laitetaan jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täytteen ainekset:
500 g kesäkurpitsaa
2 tl suolaa
250 g Chevre-vuohenjuustoa
1 dl kermaa
½ tl mustapippuria myllystä
1-2 rkl sitruunatimjamia (tai timjamia ja ½ tl raastettua sitruunankuorta)
2 rkl hunajaa
2 rlk oliiviöljyä

Kesäkurpitsa/t leikataan viipaleiksi pitkittäin. Laitetaan sitten leivinpaperin päälle, ripotellaan suolaa ja "itketetään" puolisen tuntia.

Viipalointiin käy kätevästi juustohöylä ja kun se on tarpeeksi terävä, niin tulee itketettyä myös kokki :( Haaveri numero yksi. Sormenpäästä tulee muuten uskomattoman paljon verta!

Taikina kaulitaan pyöreäksi levyksi ja painellaan irtopohjavuoan (Ø26cm) pohjalle ja muutaman sentin verran myös reunoille. Tässä kohdin päätin kokeilla keväisillä Kotigastronomi -kutsuilla emännänlahjaksi saamaani Lékuèn silikonista vuokaa, vaikka se onkin VAIN 23 senttinen. No, tuleepahan korkeammat reunat ja paksumpi täyte. Ja kun minua ei kaulinta nyt juuri huvittanut, niin painelin taikinan tuorekelmun kanssa vuokaan. Ihan hyvin se näytti niinkin leviävän.

Sekoitetaan vuohenjuusto, kerma ja pippuri. Lisätään hienonnettu timjami. Levitetään täyte piirastaikinan päälle. Kuivataan talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä kesäkurpitsaviipaleet ja ladotaan ne vuokaan limittäin. Valutetaan oliiviöljy ja hunaja pinnalle. En kyllä mitenkään ymmärrä, miten tähän olisi pitänyt saada puoli kiloa kurpitsaa uppoamaan! Minä laitoin jo viipaleita limittäin kolmen kerroksen verran, enkä saanut siis kulutettua puoltakaan....... Minulla ei ollut sitruunatimjamia, eikä sen puoleen sitruunankuortakaan, joten tipauttelin muutaman tipan sitruunamehua pullosta täytteen sekaan.

Paistellaan 200 asteessa 40-50 min, kunnes kurpitsat saavat vähän väriä ja piirakka on kypsä. Minä pidin uunissa yli tunnin! En tiedä, että johtuiko silikonivuoasta vaiko sen väärästä koosta, mutta kypsyminen otti selkäesti pidemmän ajan. Ehkä vartin verran tuon 50 minuutin päälle.

Mutta kyllä kannatti! Tästä tuli todella herkku, joten eikun kokeilemaan. Ja haaveri numero 2 pudotti veneestä sekä kameran, että käyttäjänsä, joten se niistä valokuvista :) Tekevälle sattuu......

Myöhemmin lisättyä: Piirakkaa syötiin vielä samana kesänä, näet ainokaisen kuvan siitä täältä, klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti