torstai 31. maaliskuuta 2022

Sokerilohi

Viehätyn erityisesti resepteistä, joissa on jotakin yllättävää. Kuten nyt vaikkapa tässä sinapin ja fariinisokerin liitto. Ystäväni tarjosi tätä yhteisille ystävillemme illanvietossa ja vastaanotto oli ollut ihastunutta, joten pyhäpäivän ratoksi otin reseptin itsekin kokeiluun.

Sokerilohi

800 g tuoretta lohta
2-3 rkl Dijon -sinappia
3 rkl fariinisokeria
1 dl pankojauhoja
1 rku persiljaa
30 g voita
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 sitruuna

Poista kalasta nahka (tai pyydä, että se tehdään jo kalatiskillä) ja leikkaa ruodoton lohi reilunkokoisiksi kuutioiksi. Kalatiskiltä kannattaa pyytää mahdollisimman tasakokoinen pala (kalan keskiosasta), jolloin kuutiot kypsyvät samaan aikaan.

Sekoita lohipaloihin sinappi ja asettele ne leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Sekoita fariinisokeri ja reilusti mustapippuria ja kunnon ripaus suolaa keskenään. Ripottele sokeriseos sinappisten kalapalojen päälle ja taputtele vaikka sormin, jos sokeri ei muuten leviä tasaisesti. 


Sekoita kulhossa sulatettu voi, hienonnettu persilja ja pankojauho, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta mukaan tilkka oliiviöljyä, jos seos vaikuttaa liian kuivalta. Taputtele yrttikuorrute mahdollisimman tasaisesti kalojen päälle, myös reunoille. Tosin kuvasta näkyy, että en itse ollut kovinkaan huolellinen....

Paista 175-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Lohi saa jäädä sisältä meheväksi, joten älä paista liikaa.

Nosta pelti uunista ja raasta kuumien kalapalojen päälle sitruunankuorta ja purista puolikkaan sitruunan mehu.

Korianterilla ja limellä maustettu riisi

3 dl basmatiriisiä
1 rku korianteria
2 limeä
oliiviöljyä ja/tai nokare voita

Keitä riisiä 10 minuuttia ja kaada ylimääräinen vesi pois. Sekoita kuuman riisin joukkoon hienonnettu korianteri, kahden limen raastettu kuori ja yhden limen mehu, mausta suolalla ja lorauksella oliiviöljyä. Minä unohdin ostaa korianterin, mutta korvasin sen kalaohjeesta ylijääneellä persiljalla. Ei tietenkään sama, mutta toimi.

Raikas kurkkusalaatti

1-2 tuorekurkkua
1 tuore jalapeno tai 1 tl chilihiutaleita
2 rkl riisiviinietikkaa
1 lime (mehu ja kuoriraaste)
loraus hunajaa
oliiviöljyä
suolaa

Pese tuorekurkku ja halkaise se pitkittäin. Koverra lusikalla siemenet pois ja leikkaa kurkku noin sentin paksuisiksi paloiksi. Leikkaa jalapeno mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Sekoita kulhossa riisiviinietikka, hunaja, limemehu ja kuoriraaste. Lisää joukkoon kurkut ja jalapenot. Sekoita ja lorauta sekaan vielä oliiviöljyä, mausta suolalla.


Kokonaisuudesta tuli erittäin herkullista. Sinapin ystävänä sanoisin, että sitä olisi voinut olla reilumminkin. Ja ehdottomasti kannattaa kokeilla tuota kurkkusalaattia! Mikä rapeus, ei uskoisi, miten paljon sisuksien poisto vaikuttaakaa kurkun koostumukseen. 



Viini valikoitui periaatteella "Mitä kaapista löytyy" ja nyt löytyi tätä. Punaviinin ystävän valkoviinivarannot ovat sangen pienet ja kun olen päättänyt, että Alkossa ei nyt jatkuvaan juosta, vaan käytetään sitä, mitä kotoa löytyy, niin näin kävi. 

La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes on 100% Chardonnay Ranskan Bourgognesta. Viinilehti on antanut nauttimalleni vuosikerralle 2011 neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu löydöksi. Tällä hetkellä Alkon valikoimista löytyy vuosikerta 2020  (25,09 €). Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, keltaomenainen, kevyen aprikoosinen, hennon hunajameloninen. Viinilehden tuorein arvostelu löytyy vuosikerrasta 2018, joka edelleenkin saa samat neljä tähteä, mutta muut kehut ovat pudonneet pois.  Viiniä suositellaan äyriäisille ja rasvaisille kaloille, joten kyllähän nämä yhdessä maistuivat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti