sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Hitaat aamut

Onpas ollut tahmeaa tämä kirjoittaminen! Tätäkin juttua olen rakennellut jo alkuvuodesta saakka. Hidasta on, otsikon mukaisesti! Rakastan viikonlopun hitaita aamuja. En nuku mitenkään älyttömän pitkään, mutta vetkuttelen peiton alla varsinkin talvisin erittäin kauan, jolloin aamiainen siirtyy ja siirtyy...... Mutta kun ei ole kiire mihinkään! Näin keväällä olen hivenen reippaampi. Mutta vain hivenen.....



Alkuvuoden viikonloppuaamuihin on kuulunut tuorepuristettu veriappelsiinimehu. Kolmesta saa riittävästi isoon lasilliseen. Kuvissa näkyvä hedelmäkori on kirppislöytö, kuten myös lasikin. Hedelmäkorin muistan jo lapsuudestani, se oli jotenkin kiehtova, kun sitä pystyi vääntelemään ja kääntelemään moneen eri muotoon. Voin kertoa, että kiehtovuus ei ollut kadonnut yhtään mihinkään....

Viime aikojen aamupala (ja iltapala) suosikiksi on noussut Iman & Leena safkaa instragramista bongattu vihreä kananmunapannu. Eikä sen aina niin vihreäkään tarvitse olla, avokadon puuttuessa olen lisännyt pannulle vaikkapa fetaa. Tässä kuitenkin perusohje:


Avokado-kananmunapannu
Imanjaleensafkaa -instragram
2-3 annosta

1 rkl oliiviöljyä
pari kourallista (11 kpl) kirsikkatomaatteja halkaistuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 kananmunaa
sormisuolaa ja mustapippuria
½-1 ruukku lehtipersiljaa (tai korianteria) hienonnettuna
1 kypsä avokado paloiteltuna
1 jalapeno tai vihreä chili renkaiksi leikattuna
muutama turaus (Poppamies) aged jalapeno -kastiketta

Jätin pois tuoreen jalapenon sekä kastikkeen, mutta lisäsin rakastamaani Pirkka Parhaat rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä, sillä sitä voi lisätä lähes mihin tahansa ruokaan!




Kuullota tomaatteja ja valkosipuleita oliiviöljyssä matalalla keskilämmöllä viitisen minuuttia tai kunnes tomaatit ovat selkeästi pehmenneet (kannattaa paistella leikkuupinta alaspäin). Painele tomaattien rakenne lastalla rikki, ripottele päälle vähän sormisuolaa ja anna porista kasaan vielä muutaman minuutin ajan. Lisää 2/3 hienonnetusta lehtipersiljasta pannulle ja tee paistinlastalla tomaattien joukkoon kolot, joihin rikot kananmunat. Mausta kananmunat suolalla ja mustapippurilla. Kun kananmunat alkavat olla kypsiä, mutta keltuainen on edelleen selkeästi löysä, ripottele päälle loput mausteet ja avokadopalat sekä loput yrtit. Tarjoile lämpimänä leivän kanssa tai ihan sellaisenaan. Toimii!



Ja toimii vähän suuremmallekin joukolle, tässä siskon luona aamiaispöydän ääressä viidelle hengelle.


Tässä vielä versio, jossa on lisätty pinnalle yrttejä ja juustoa. Mahdollisuuksia on monia, itse pidän pohjalla aina tomaatit, valkosipulin ja kananmunan, mutta sitten niiden päälle voi laittaa tyyliin "mitä kaapista löytyy". Oikein jo odotan mökkikauden käynnistymistä, sillä tämä sopii loistavasti aamiaiseksi myös muurikkaolosuhteisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti