lauantai 21. syyskuuta 2013

Sairaan hyvä soppa plus viinivinkki

Nyt tuli tehtyä niin tajunnan räjäyttävä soppa, että sen resepti on pakko välittömästi jakaa eteenpäin! Tuorein Glorian Ruoka&Viini -lehti eli Raamattuni oli sisällöltään jo hyvin syyspainotteinen ja tämä keitto jos mikä sopii syksyyn ja varsinkin talven tuiskuihin lämmittämään. Resepti löytyi olutteemaisesta menusta, mikä minulle, oluen inhoajalle oli aika outoa......


Olut-juustokeitto
4-6 annosta

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 lehtisellerinvarsi (tunnetaan myös nimellä varsiselleri)
1 porkkana
2 rkl rypsiöljyä
85 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
7 ½ dl kana- (tai kasvis)lientä
3 1/3 dl ale- tai lagerolutta (esim. Leffe Brune)
1 dl kuohukermaa
250 g cheddaria tai muuta maukasta juustoa
½ tl mustapippuria myllystä
(½ tl suolaa)
4 viipaletta paistettua pekonia

Pilko kasvikset ja kuullota ne keskilämmöllä kattilassa öljyssä n. 10 min. Älä anna ruskistua. Lisää voi, sekoita hyvin. Lisää jauhot, sekoittele edelleen hyvin noin minuutti, että kypsyvät. Siis jauhot. Älä edelleenkään ruskista. Lisää kana- tai kasvisliemi, kerma ja olut. Ja tässä kohdin maltti on valttia! Lisää nestettä vähitellen ja sekoita hyvin. Sitten taas lisää nestettä ja sekoitus. Näin jauhot eivät paakkuunnu! Nosta lämpöä niin, että seos kiehahtaa ja sitten taas takaisin keskilämmölle, jossa välillä sekoitellen keitellään soppaa vartin verran.











Kaltaiselleni ei-olutta-kiitos-henkilölle oli oluen ostaminen se vaikein rasti. Eikä ole mitään perustetta, että miksi valitsin juuri tämän. Ehkä se valitsikin minut!










Raastetaan juusto ja sekoitetaan keittoon. Eikä enää keitellä. Hurautetaan sileäksi sauvasekoittimella. Jos on tarvis, maustetaan pippurilla ja suolalla.




Minulla pyöri jääkaapissa harvinaisen voimakkaan makuisia juustoja. Kokonainen köntti suurta rakkauttani, Herkkujuustolan Vilhoa sekä rasian loppu cheddaria. Näistä syntyi hyvin voimakkaan juustoinen setti. Suolaa ei tarvinnut lisätä lainkaan, eikä pippuriakaan kuin nimeksi.

Annos koristellaan rapeaksi paistetulla pekonilla tai mausteisella makkaralla. Sitten vaan nautitaan! Vaikka pekonit ehtivätkin upota pohjalle ennen kuvausta.....


Minä valitsin ruokajuomaksi punaviinin, mutta oluttahan tälle kaveriksi suositellaan. Esim. makeahko, englantilainen Newcastle Brown Ale tai tumma, belgialainen Leffe Brune tai tsekkiläinen Pilsner Urquell. Ne ottakoot vinkeistä vaarin, ketkä oluiden päälle ymmärtävät!

Pekonin paistamisesta vielä pari sanaa. Rakastan rapeaa pekonia, mutta inhoan pannulla paistamisesta syntyvää käryä. Ruoka-alan ammattilainen opetti minulle pekonin paistamisen uunissa ja se on kyllä niin siistiä ja näppärää, että paluuta pannukärtsäykseen ei enää ole. Pekoniviipaleet vaan leivinpaperille, uuni pariin sataan asteeseen ja pelti heti jo kylmään uuniin. Kypsät pekonit valutellaan rasvasta talouspaperin päällä ja se on siinä. Ja jos oikein haluaa hifistellä, niin sitten pekonien päälle laitetaan vielä toinen leivinpaperi ja toinen pelti, tällä tavoin saa sileääkin sileämpiä siivuja.....


Ja sitten se viinivinkki! Espanjan Navarrasta Piedemonte Reserva niittää kehuja vähän joka taholla. Mm. Viini-lehti kehuu sen laadukkaaksi ja hyvintehdyksi edulliseksi ostokseksi, jota se 8,98 euron hinnalla todellakin on! Suosittelen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti