keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Jäätävä juhannus ja pyörryttävä drinkkivinkki


Mitä sitä enää jauhamaan, juhannus oli jäätävä lämpötilaltaan. Koskaan ennen en ole keskellä kesää mökillä pitänyt pattereita päällä samaan aikaan, kun sekä sauna että takka omalta osaltaan lämmittävät pikku mökkiäni. Nyt pidin. Pidin myös tuplaverkkareita ja villasukkia. Mutta sillä mentiin, mitä oli annettu ja vietettiin keski-ikäisten sinkkunaisten juhannusjuhlaa hyvän ruuan ja juoman sekä maailmanparannuksen merkeissä.

Tämän kevään ja alkukesän aikana olen jälleen pyrkinyt uudistamaan mökkiä ja tekemään siitä entistä viihtyisämmän. Mökki on tyypillinen 60/70-lukujen taitteen lautamökki ilman sen kummempia mukavuuksia. Sähköt on, juoksevaa vettä ei. Ei tiskikonetta, ei telkkaria. Tilaa on vähän, mutta maisema on ihana, kallioinen rinnetontti etelä/länsisuuntaan kirkasvetisen järven rannalla. Se riittää. Se on meidän perheen retrokesämökki.

Kevään rakennusprojektina on ollut Biolanin kompostivessa ja rakennustalkoista olen kirjoittanut pienen jutun. Voit lukea sen täältä, klik.

Nyt päätin ottaa juhannusvieraani mukaan toisenlaisiin rakennustalkoisiin eli kokoamaan uusia huonekaluja. Mökille ei ole juurikaan hankittu uusia huonekaluja, vaan olemme hyvin pitkälti menneet kierrätysmeiningillä, joka onkin ollut toimiva vaihtoehto. Kierrätetty oli myös ylisuuri, pyöreä ja kiikkerä ruokapöytä keittiössä, jonka halusimme vaihtaa pienemmäksi ja toimivammaksi. Haaveissahan oli talonpoikaistyylinen pieni pöytä, mielellään jatkettava, mutta eihän sellaista eteen tullut juuri nyt, kun tarve oli päällä. Ikeasta löytyikin sitten hyvä vaihtoehto, mutta kuten tiedät, sen saat mukaan pieninä kappaleina.


Pöydästä tuli kaiken ähräämisen jälkeen aivan just sellainen, mitä halusin ja koska ilmastosta johtuen terassiruokailu siirrettiin sisätiloihin, mahduimme hyvin myös syömään sen ympärillä. Tyytyväinen olin myös toiseen projektiin eli ulos tehtyyn tiskauspisteeseen. Siitä nyt ei ole kuvaa, mutta tiskipöydän virkaa toimittaa aivan tyystin toiseen tarkoitukseen tarkoitettu istutuspöytä. Tässä kuitenkin kuva uudistuneesta keittiön ruokailunurkkauksesta.


Ja sitten pari ruokajuttua, tietenkin!


Aika perinteisellä meiningillä mentiin, viileään ilmaan sopivasti pulled porkilla täytetyillä pitaleivillä ja punaviinillä. Hyvää oli!


Yksi ystävistäni toi juhannuskakuksi mansikkaisen Brita -kakun. Oih, mansikat vaan ovat niin ihania!




Juhannuspäivän drinkkinä meillä oli mökkiversio Royal Urban Mojitosta. Huh, voin kertoa, että kaksi on täysin riittävä määrä.....


4 cl Bombay Sapphire -giniä
2 cl mangosiirappia
mintunlehtiä
limelohkoja
skumppaa

Mintunlehtiä ja limelohkoja murskataan lasin pohjalle, lisätään siirappi ja gini, täytetään skumpalla. Jäitä sekaan. Kaupunkiversion tästä olen nauttinut Tornin baarissa, klik.

Oikeastaan ainoa uusi kokeilu oli salaatti, joka sopii tarjottavaksi sellaisenaan vaikkapa lounaaksi tai sitten grilliruuan lisukkeena. Meillä tämä päätyi lounaaksi. Ohje löytyi juhannuksen alla ilmestyneestä Me Naiset -lehdestä.


Paahdettu kukkakaalisalaatti
4 annosta

1 kpl (500 g) kukkakaali
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 sellerinvarsi
150 g mansikoita
½ dl (lehti)persiljaa
1 dl saksanpähkinöitä

Kastikkeeseen:
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
½ rkl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja leikkaa kukkakaali noin sentin viipaleiksi. Sekoita kulhossa öljy, suola ja mustapippuri, kierittele kukkakaaliviipaleet seoksessa kauttaaltaan. Levitä viipaleet leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa noin 15 min, kunnes kaalit saavat vähän väriä.


Pilko sellerinvarsi, puolita mansikat, hienonna persilja ja rouhi pähkinät. Sekoita nämä ja kukkakaaliviipaleet kulhossa.


Sekoita kastike, kaada salaatin päälle ja sekoita. Tarjoile salaatti huoneenlämpöisenä. Lisukkeena meillä oli pataleipää, jonka taikinaan oli tällä kertaa lisätty pari kourallista salaattisiemenseosta. Pidin salaatista kovasti, mutta mielestäni se on parasta syödä kerralla tuoreeltaan, eikä säilyttää enää toista kertaa varten jääkaapissa. Mansikoilla on ikävä tapa muuttaa muotoaan siinä vaiheessa......


Kohtapuoliin mökillä päästään jo nauttimaan kantarelleista. Siihen malliin oli pientä suloista sienivauvaa etupiha pullollaan!


Loppuun vielä muutamia juhannushenkisiä tunnelmapaloja! Ja siellähän se paraatipaikalla oleva uusi tiskauspistekin näkyy......




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti