tiistai 22. heinäkuuta 2014

Häähumua Ludussa


Turussa ja Ludussa siis jo toistamiseen kahden viikon sisään, edellinen raportti löytyy täältä, klik. Nyt oli todella juhlan aihetta, sillä halusin tarjota illallisen tyttärelleni ja hänen vastavihitylle puolisolleen. He menivät "salaa" naimisiin Las Vegasissa, joten perinteisiä hääjuhlia ei ole. Halusin kuitenkin jollain tavalla juhlia tapahtunutta. Morsian oli toivonut Ludua, joten sinne sitten siis.



Aloitimme asiaan kuuluvasti samppanjamaljojen kilistelyllä ja päädyimme sitten kaikki kolme ottamaan päivän suositusmenun (45 € ilman juomia) suositusviineineen. Vatsa jo murisi odotuksesta....


Samppanjana kolmen rypäleen (Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier) Champagne Palmer & Co Brut Reserve (9,50 €/lasi tai 59 €/plo).




Alkuruokana oli sokerisuolattua siikaa raputartarin ja vesikrassikastikkeen kera. Lautaselta löytyi myös merileväkaviaaria ja fenkolinsiemeniä pankojauhojen seassa (murukeko tuolla yläreunassa kurkun vieressä). Panko on vaaleaa, karkearakenteista ja rapeaa japanilaistyyppistä korppujauhoa. Sillä saa todella rapean ja ilmavan kuorrutteen kalalle tai lihalle, koska karkean rakenteensa vuoksi se imee vähemmän rasvaa mitä perinteinen korppujauho. Mutta toimi myös annoksessa käytetyllä tavalla!


Alkuruuan viini tuli Alsacesta. Domaine Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2008 (14 €/16 cl tai 59 €/plo) Kuiva, hapokas, hedelmäinen, yrttinen ja mausteinen viini, aivan loistava! Viinistä oli aistittavissa jo ikääntymisen tuoma täyteläisyys, niin tuoksussa kuin maussakin. Ja mikä parasta, tämä löytyy myös Alkon tilausvalikoimasta 26,90 euron hinnalla.


Pääruokana meillä oli häränsisäfileepihvi seuranaan Harjun makkaratehtaan piparjuuri-tomaattimakkara, joka on maustettu tillinsiemenillä. Annoksessa oli mukana makua antamassa lisäksi pieniä paloja haudutettua vasikanposkea, palsternakkapyrettä, sky-tyyppistä (matalalla lämmöllä pitkään keitetty liemi, jossa maut erityisesti tiivistyvät) timjamikastiketta sekä mielipiteet voimakkaasti jakanutta timjamivaahtoa. Vaahto oli jännä juttu, mikään ulkonäössä ei antanut viitteitä sen voimakkaasta timjamisuudesta, vaan se oli täysi yllätys. Annos oli herkullinen ja myös siis yllätyksellinen. Lihan kypsyysaste oli täydellinen ja makkaran maku myös. Harjun makkaratehtaan valikoima näyttää kaikenkaikkiaan varsin maittavalta, vaikkapa inkivääri-salviamakkara tai hirvi-lipstikkamakkara. Slurps! Sanomattakin selvää, että näitä herkkuja ei kotikonnuilta löydy, vaan on odotettava loman päättymistä ja töihin paluuta suuntana Stockmann.


Pääruuan viininä minulla ja tuoreella vävypojalla oli ranskalainen Domaine du Gravillas Lo Vièlh (14,50 €/16 cl tai 62 €/plo) Carignan -rypäleestä. Viinin runsas tuoksu on hedelmäinen ja maanläheinen, maussa karhunvatukkaa ja kirsikkaa, lempeät tanniinit. Suomesta viini löytyy vain ravintolavalikoimista.


Tyttäreni on allerginen punaviinille, joten hän päätyi tarjoilija suosituksesta kokeilemaan härän kanssa espanjalaista roseeta. Bodegas de Azul y Garanza Rosa (9 €/lasi tai 38 €/plo), kuiva, vähän hapokas, hedelmäinen ja marjainen viini sopi lihalle yllättävänkin hyvin (tietenkin maistoin sitä tyttären lasista!). Tämä viini hivenen korjasi asennettani roseviinejä kohtaan, mutta vain hivenen...... Hauska etiketti ei ole muuten lapsen tekemä piirros, vaan tuottajan itsensä kännissä baarissa lautasliinaan tuhertama. Tärkeä tieto! Tämä viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta, tosin sitä pitäisi tilata tavanomaisen 6 pullon laatikon sijaan 12 pulloa, joten taitaa jäädä tilaamatta......


Pääruuan jälkeen, ennen jälkiruokaa, saimme keittiön tervehdyksenä punajuurta neljällä tavalla. Punajuuri on kyllä käsittämätön aines, sitä pitäisi vaan ennakkoluulottomammin kokeilla. Varsinkin tuo vaalea vaahto oli ihanaa.....




Jälkiruoka oli päivän menussa sama, minkä nautin jo kaksi viikkoa sitten. Mutta kyllähän tätä herkkua toisenkin kerran söi! Eli valkosuklaapannacotta karviaissorbetilla ja lasillisella Braida di Giacomo Bologna Vigna Senza Nome Moscato d'Asti - jälkiruokaviiniä (7€/lasi) Italian Piemontesta. Lisää Moscato d'Astista löytyy edellisen Ludun käynnin yhteydestä, klik.

Ensimmäisen Ludu-vierailun jälkeen olin ystäväni kanssa sitä mieltä, että voiko tämmöistä edes ollakaan ja nyt toinen käynti todisti, että kyllä voi. Miellyttävä ympäristö, maukas ruoka, kohtuullinen hinnoittelu, asiantunteva ja ystävällinen palvelu. Siinä on ne osaset, joilla menestys on taattu. Ainoa, mitä jäin kaipaamaan, oli edellisellä kerralla ihastuttanut elävä musiikki, se olisi sopinut nyt illan teemaamme täydellisesti!


Vaan nyt on tyttären häät juhlistettu ja seuraavaan Turku-käyntiin menee varmastikin tovi. Sitten on taas kokeilulistalla uudet paikat. Etunenässä Kaskis......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti