keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Sunnuntairuuaksi punkkupastaa

Sunnuntai, mikä ihana päivä viettää rakkaiden harrastusten parissa. Kutomisen ja kokkailun. Noh, lumityöt oli pakko käydä tekemässä; raskaan, vetisen lumen lapiointisession jälkeen olikin hyvä syy laittaa tulet takkaan ja kaataa lasiin punaviiniä. Ja kokata!


Punaviinipasta
4 annosta

5-6 dl hedelmäistä punaviiniä (mieluiten Merlot)
5 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
250 g spelttispagettia
1 dl punaviiniä
1 pkt ruskeita herkkusieniä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
kourallinen herneenpalkoja
100 g vuohenjuustogoudaa

Etsin Alkosta halvimman mahdollisen italialaisen Merlot-viinin (Pasqua Merlot 2015, hinta 6,99 €, jolle Viini-lehti antaa 2 tähteä, edullinen ja sopusuhtainen kokonaisuus), speltti vaihtui täysjyvään, valkosipulimäärä tuplaantui ja otin vielä mukaan 300 g karitsan jauhelihaa. Sillä lähdettiin liikkeelle.


Mittaa kattilaan viini, vesi, oliiviöljy, suola ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää pasta. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan ja ota lopuksi talteen desi keitinlientä.



Paista viipaloidut sienet valkosipulimurskan kanssa oliiviöljyssä kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.


Lisää pitkittäin suikaloidut herneenpalot ja anna niiden kevyesti kuumentua. Tässä vaiheessa lisäsin sekaan paistetun ja suolalla sekä pippurilla maustetun karitsan jauhelihan. Paistoin jauhelihan oikein tummaksi ja rapeaksi. Nam.


Kuumenna kattilassa tai pannulla desi punaviiniä ja desi pastan keitinlientä. Keitä kasaan niin, että noin puolet jää jäljelle. Valuta pasta, yhdistä kaikki ja jaa lautasille. Raasta juustoa päälle. Niin hyvää oli......


Mitä ihmettä jälkiruuaksi? Olin ostanut jo yli viikko sitten läjäpäin sekä appelsiineja, että veriappelsiineja, nyt oli korkea aika tehdä niille jotain. Hotel Maman edellisen viikonlopun vieraille kun tyystin unohdin tarjota suunnitelmien mukaisesti tuorepuristettua appelsiinimehua aamiaisella. Nyt puristin mehuksi kaikki. Osan mehusta pakastin ja loputkin tavallaan päätin pakastaa, kun jälkiruuaksi valikoitui sorbetti.




Appelsiinisorbetti

2 dl vettä
1 dl sokeria
2½ dl appelsiinimehua
tilkka sitruunamehua tai sitruslikööriä
1 kananmunanvalkuainen

Vesi ja sokeri kiehautetaan. Jäähdytetään. Lisätään mehu sekä likööri tai mehu. Sitten kulho pakastimeen, kunnes seos kohmettuu. Aina välillä voi vähän sekoitella. Valkuainen vatkataan vaahdoksi, lisätään kohmeiseen seokseen ja laitetaan vielä hetkeksi pakkaseen.


Siinä se sitten oli, lähestulkoon täydellinen viikonlopun päätös. Sitruslikööreineen kaikkineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti