lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen viettoa pääsiäiskaupungissa


Ylläolevat lampaat ovat liittyneet perheemme perinteiseen pääsiäiskattaukseen vuosikausia. Kavereista toinen vaan ei pysy pystyssä, mutta emme anna sen haitata. Naureskelemme, että se on ehkä nauttinut hivenen liikaa lampaalle sopimatonta punaviiniä. Tai sopivaa, mistäs sen tietää. Nämä olivatkin sitten ainoat pääsiäiskoristeet, jotka tänä vuonna kaivoin kaapista esiin. Edes kukkakauppaan en ehtinyt ja se on jo pienoinen ihme se.

Tilanteeseen sopiva kuva Riihimäen kaupunginmuseolta on napattu lankalauantaina
Pitkäperjantain vietin keittiössä. Kyseessä ei ollut mikään ajankohtaan liittyvä kärsimysnäytelmä, vaan täydellisen vapaaehtoinen uppoutuminen rakkaan harrastuksen pariin.


Tuttuun tapaan ruokatarvikkeiden hankinta oli lähtenyt hieman käsistä. Näin kävi varsinkin Hyvinkää REKOtorilla, sillä tarjolla oli jos vaikka mitä herkkuja karitsasta tuoremakkaroihin, juustoihin ja kalatuotteisiin. Mutta näihin käyn käsiksi vähän myöhemmin, nyt keittoa ja briosseja.

Ruokamäärästähän voisi nopeasti päätellä, että tulossa olisivat olleet suuretkin pidot. Aikaisemmin kun juuri pääsiäisenä järjestin pitkänperjantain perhebileitä, viimeisistä niistä voi lukea täältä, klik. Nyt siis jo kolmas pienimuotoinen pääsiäinen, lähinnä itselle kokkaillen. Lihat siirtyvät pakastimeen ja päätyvät käyttöön sitten myöhemmin. Nyt asiaan. Lopultakin.


Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto
Koti ja Keittiö -lehti 4/2016
4 annosta

1 iso kukkakaali (noin 800 g)
puolikas valkosipuli
1 sipuli
1 rkl voita
8 dl kasvislientä
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Yrtti-muruseos
½ dl oliiviöljyä
2 täysjyväkorppua
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna
½ ruukkua rucolaa
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
ripaus suolaa
hieman rouhittua mustapippuria


Paloittele kukkakaali. Leikkaa puolikas valkosipuli kahtia. Levitä kukkakaali ja valkosipuli uunipellille ja paahda 180 asteisesssa uunissa puolisen tuntia.

Kuori ja hienonna sipuli. Ota kattila ja kuullota sipulisilppua voissa muutama minuutti. Lisää joukkoon paahdetut valkosipulinkynnet ja kukkakaalit. Kaada päälle kasvisliemi ja keitä noin 10 minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja soseuta keitto. Lisää kerma ja kiehauta. Mausta.



Valmista yrtti-muruseos. Kuumenna pannulla oliiviöljy, murenna korput ja lisää sekä valkosipulin viipaleet että yrttisilppu. Rucola unohtui kauppalistalta, mutta laitoin sitten ruohosipulia hivenen runsaammin. Kääntele seosta pannulla hetki, mausta ja tarjoa keiton kera.


Briossien valmistamiseen ei sitten kannata ryhtyä, ellei ole koko päivää aikaa. Taikinan tekeytymisen eri vaiheet kun vievät peräti 5 tuntia ja vielä paistoaika päälle, niin lähes aamusta tähän puuhaan on ryhdyttävä. Ryhtyminen kyllä kannattaa!


Cheddarbriossit
Koti ja Keittiö -lehti 4/2016
12 kpl

1 1/4 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl kuivahiivaa
1 tl merisuolaa
3 kananmunaa
3 rkl hunajaa
125 g suolatonta voita
6½ dl vehnäjauhoja

Täyte
100 g vaaleaa cheddarjuustoa
½ dl ruohosipulia tai kevätsipuli hienonnettuna

Voiteluun yksi kananmuna

Sekoita vesi, hiiva, suola, kananmunat, hunaja ja sulatettu voi keskenään. Lisää jauhot muutamassa erässä. Anna kohota liinalla peitettynä huoneenlämmössä 2 tuntia. Siirrä sitten taikina kelmulla peitettynä jääkaappiin jähmettymään vähintään 2 tunniksi.


Kauli taikina 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Raasta päälle juusto ja levitä sipulisilppu. 


Kääri rullaksi ja leikkaa 12 osaan. 


Laita taikinapalat muffinivuokiin leikkuupinta ylöspäin. Anna kohota tunti. Voitele kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.


Kolme söin heti lämpimäisinä.... Eli hyviähän näistä pienestä työläydestä tai juuri siitä syystä tuli. Cheddaria hankin, mutta kun jääkaapissa oli viikko sitten raastamaani parmesaania juuri tarpeellinen määrä, niin käytin sen. Täytteeseenhän sopii periaatteessa juusto kuin juusto, kunhan makua löytyy.


Keitto tarjolle, yrttimurua pinnalle ja briossi vierelle. Siinä se sitten oli, tämän pitkäperjantain ateria. Ei huono, vaan pikemminkin loistava!



Lankalauantaina oli kotikaupunkimme täynnä lähinnä lapsiperheille suunnattua ohjelmaa. Ystäväni kanssa teimme kaupungilla pienen kierroksen, jonka aloitimme Vihreällä Talolla nautitulla "aamiaisella".


Paikalle meidät houkutti kuulemma kaupungin parhaat lihapiirakat. Nam. Makeana palat taatelikakkua. Kyllä tämän kattauksen voimin jaksoi kierrosta jatkaa mm. Kaupunginmuseolle, josta onkin yksi kuva jo jutun alkupuolella.


Vihreä Talo on riihimäkeläinen, kodinomainen, originelli kulttuurikeidas aivan rautatieaseman tuntumassa. Tapahtumakalenteria kannattaa seurata, samoin facebook-sivuja.  Nopeus on valttia, sillä valtavirrasta poikkeavien taiteilijoiden keikat on usein myyty loppuun. Tarjontaa on tänäkin keväänä vielä M.A. Nummisesta Samae Koskiseen ja kaikkea mahdollista siltä väliltä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas ihanasta blogista. Aurinkoisia pääsiäispäiviä toivotellen.

    VastaaPoista