maanantai 19. syyskuuta 2016

Palsternakkaa keitoksi


Hvyinkään Farmarin Markkinat / REKOn syksyn sato on juuri nyt runsaimmillaan. Viimeksi tilauslistaltani löytyi juureksia: raitajuurta, punajuurta ja palsternakkaa. Näistä ensimmäisenä ruuaksi päätyi palsternakka. Keitoksi.

Kuohkea palsternakkakeitto
4 annosta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
400 palsternakkaa
2 rkl öljyä
2 jauhoista perunaa
8 dl vettä
2 dl kuohukermaa
suolaa
rouhittua valkopippuria

Pinnalle
vaahdotettua rasvatonta maitoa

Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja palsternakat. Kuullota vihanneksia öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää kuoritut ja pilkotut perunat yhdessä veden ja kerman kanssa. Keittele hiljalleen, kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta ja mausta. Siinä se oli, helppoa kuin mikä ja tuloksena maukas ja kuohkea keitto. Nesteen kanssa osasin kerrankin olla varovainen, laitoin vettä alunperinkin vain 7 desiä. Nestettä kun on helppo lisätä, mutta vaikea poistaa.


Nyt tuli nappisuoritus. Maitoa en lähtenyt vaahdottamaan, vaan koristelin annoksen silputulla ruohosipulilla.


Viininä Viini -lehden viikon viinivinkin mukaisesti itävaltalainen Kracher Pinot Blanc (13,98 €). Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, kevyen aprikoosinen, kypsän sitruksinen, hennon mausteinen. Viini -lehden mukaan, kun kerran suositteleekin, neljän tähden (=harmoninen, laadultaan erinomainen, edullinen ostos) arvoinen tuote. Ruokasuosituksena vaalea liha ja runsaat, punalihaiset kalat. Ihan meni mukavasti keitonkin kaverina, mutta sopi erittäin hyvin myös ihan vain syksyiseen sunnuntain viettoon. Viinipullosta mainittava vielä, että etiketti oli kauttaaltaan koristeltu kohollaan olevilla pisteillä. Pullon löytää siis hyvin pimeässäkin, käsikopelolla :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti