sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Punajuuri-fetapiirakka


Punajuuria olin hankkinut Lopen Pappilanpuiston luomutilalta, Hyvinkään Farmarin Markkinoilta (REKO). Ja sitten kun mökiltä näin kauden päätteeksi siirtyi muutamakin fetapaketti kotiin, niin ne yhdessä päätyivät piirakaksi.

Punajuuri-fetapiirakka
8 palaa

Pohja
100 g voita
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte
500 g punajuuria
2 rkl hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl kuivattua timjamia
½ tl suolaa
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
2 munaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
200 g fetajuustoa



Kuori ja viipaloi punajuuret. Mausta viipaleet hunajalla, etikalla, timjamilla ja suolalla. Kypsennä 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Tee seuraavaksi taikina. Nypi voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Tai käytä monitoimikonetta, kuten minä. Lisää viimeisenä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja reunoille.

Pistele haarukalla ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin kaulimaan ohueksi levyksi, mutta minulla se johti taikinan repeilyyn, joten totesin käsin painelun toimivammaksi keinoksi. Jokainen tehköön tyylillään.

Esikypsennä piirakkapohjaa uunin alatasolla 12 minuuttia. Levitä paistetut punajuuret esipaistetulle pohjalle. Ripottele fetajuusto päälle. Sekoita kerma, munat, suola ja mustapippuri keskenään. Kaada seos piirakan päälle ja kypsennä uunin keskitasolla 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Ja pinta saanut sopivasti väriä.



Piirakka näytti paremmalta annospaloina, mitä kokonaisena uunista tullessaan. Tosin työkaverini luuli, että nautin lounaaksi marjapiirakkaa, enkä voi häntä väärinkäsityksestä moittiakaan :)


Maukasta oli ja koska sekä punajuuria, että fetaa edelleenkin jääkaapista löytyy, niin uusi piirakka on tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti