maanantai 24. lokakuuta 2016

Dijon kanaa

Voi sanoa, että en tämän vuoden aikana ole valmistanut broileriruokia juuri lainkaan. Osittain se on johtunut ajoittain hyvinkin kiivaana käyneistä keskusteluista liittyen broilerien tehotuotantoon, jalostukseen, nopean kasvun aiheuttamiin terveysongelmiin ja antibioottien käyttöön. Tosin antibiooteista sanotaan, että niitä ei Suomessa käytetä, mutta silti kaikki tämä kohina osaltaan hillitsi ja ohjaili omaa kokkailukäyttäytymistäni. Olen kuitenkin aina ostanut broilerini kotimaisena, välttänyt valmismarinadeja ja eineksiä, hankkinut lihan lihana. Nyt hankin sen luomuna L'Uomu Nokan valikoimista Hyvinkään Farmarinmarkkinat / REKO:sta. Näitä tuotteita löytyy myös ihan tavallisista ruokakaupoista ja jopa tuottajan omasta verkkokaupasta, joten luomuilu ei vaadi lähiruokatoreilla käyntejä. Moni sanoo hinnan olevan pääsyynä siihen, että luomubroileri jää kauppaan ja tottahan se on, että hintalappu on näissä tuotteissa kalliimpi. Mutta toisaalta, eikö kuitenkin ole tärkeämpää se, mitä syö ja mitä perheelleen syöttää? Että se on puhdasta kotimaista ruokaa, jonka alkuperä on tiedossa ja jonka tuotanto kaikinpuolin kestää päivänvalon.

Näillä mietteillä lähdin valmistamaan L'Uomu Nokan luuttomasta ja nahattomasta Juhlafileestä sunnuntairuokaa, jota söin vielä hyvillä mielin maanantainakin toimistolla.


Dijon kana
Stockmannin Herkku / Hanna Gullichsen
4 annosta

4 rintafileetä
1 pkt herkkusieniä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl kermaa
1 rkl dijon-sinappia
2 rkl soijakastiketta
suolaa
mustapippuria
öljyä

Herkkusieniä en lähtenyt ostamaan, sillä pullisteleehan pakastimeni metsäsienistä. Päädyin kantarelleihin. Muuten noudatin kiltisti ohjetta. Mitä nyt sipulimäärät tuplasin.....

Sivele fileiden pintaan hieman öljyä sekä suolaa ja pippuria kevyesti. Asettele fileet uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Aika tuntuu kovin lyhyeltä ja minä ainakin tarkistin lihan kypsyyden ennen seuraavia vaiheita ja lisäsin paistoaikaa hivenen. Eli kypsää pitää olla!

Suikaloi sipuli ja murskaa valkosipuli. Kuullota sipulit pannulla öljytilkassa ja lisää sienet mukaan. Paistele, kunnes sienistä neste on haihtunut. Voit hyvin paistaa sienet myös erikseen. Lisää sipulien ja sienien joukkoon kerma, sinappi, soija, suola ja pippuri. Anna hautua hetki ja kaada kastike uunivuokaan kypsien fileiden päälle.

Minä keitin lisukkeeksi pastaa ja töissä tein kuskusia, myös riisi sopii tähän hyvin. Mitä nyt sattuu kaapissa olemaan, miksei vaikkapa voi tehdä kunnon perunamuusinkin.


Koristelin annoksen basilikasilpulla sekä Goatshit Farmin vuohenjuustomuruilla. Nam. Parannusehdotuksena mietin, että sinappia voisi olla reilumminkin, nyt sen maku jäi kovin miedoksi. Eli jos pidät sinapista, tuplaa sen määrä.2 kommenttia: