tiistai 8. marraskuuta 2016

Hetken paluu kesämuistoihin


Otsikko (ja yllä oleva kuva) sopii viime viikonlopun tunnelmiin. Tunnelmiin, kun porukalla käytiin nostamassa mökillä laituri kuivan maan puolelle. Valtava haikeus, että tässä se nyt taas oli. Seuraava kesä tuntuu olevan valovuosien päässä. Talvenvihaaja joutuu kuukausitolkulla värjöttelemään pakkasessa ja kahlaamaan lumessa.

Mutta nyt vielä hetkeksi takaisin niihin kesäisiin tunnelmiin...... Heinäkuulle. Kouluvuosilta, lapsuudesta ja nuoruudesta ei ole kovinkaan montaa ystävää, jotka olisivat matkassani pysyneet. Tai minä heidän matkassaan, kummin päin nyt vaan. Monella meistä oli kiire elämään, pois maaseudulta, kuka minnekin.


Ja silloin muinaisaikana, jolloin yhteydenpitovälineet olivat lankapuhelin (kuvassa, jos joku nuorempi ihminen lukee tätä, eikä tiedä, mistä on kyse) ja postin kuljettama kirje, niin monta yhteyttä katkesi ihan käytännön syistä. Iän mukanaan tuoma nostalgiankaipuu ja ihmeellinen internet ovat yhdessä nyttemmin tehneet mahdolliseksi sen, että olen saanut yhteyden moniin jo mukamas kadonneisiin ihmisiin. Säännöllisen epäsäännöllisesti olen kuitenkin kahden ystävän kanssa pitänyt yhteyttä, viime vuosina säännöllisemmin. Toinen heistä on oikeasti ensimmäinen ystäväni. Kun olin pienen pieni tyttö, äitimme varmaan olivat sopineet, että kun siellä kulmakunnilla ei ollut kasvamassa kuin kaksi tyttölasta, niin kyllähän heidän piti tutustua. Siitä saakka olemme yhtä pitäneet, nuoruuden seikkailut seikkailtu, iloja ja suruja jaettu. Viime kesänä nämä molemmat saapuivat mökilleni vierailulle ja kun tapaamme, ei siitä puheensorinaa, ei naurua, eikä itkuakaan puutu. Eikä saunaa, eikä hyvää ruokaa, ei mitään.


Alkuun tarjosin tomaattikeittoa, jonka ohjeen löydät täältä, klik. Ja sen kanssa focacciaa, jonka ohje puolestaan on täällä, klik. Focaccia-ohjeella saat leipää pellillisen, kerralla helposti suuremmallekin porukalle.

Pääruuaksi grillasin broileria. En t-o-d-e-l-l-a-k-a-a-n käytä mitään valmiiksi marinoituja tuotteita, etkä muuten käytä sinäkään tämän jälkeen, kun ymmärrät, miten helppoa marinointi on!


Marinoitu ja grillattu broilerinfilee

4 broilerin rintafileetä

Marinadi
3 rkl öljyä
1 rkl ketsuppia
1 tl soijakastiketta
valkopippuria
suolaa
currya
hunajaa
sitruunamehua
timjamia


Tämä on niin yksinkertaista. Sekoita marinadin ainekset muovipussissa ja laita fileet mukaan. Sulje pussi huolellisesti, kääntele ja puristele, laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. Makumaailmaa voit muunnella mieleiseksesi aivan äärettömiin.


Ota lihat huoneenlämpöön vaikkapa 20 minuuttia ennen grillaamista.  Tai paistamista, talvisaikaan voit tietenkin paistaa nämä paistinpannulla sisällä lämpimässä, vaikka kukapa sitä kieltää käyttämästä grilliä ympäri vuoden! Minulla tuo grillaaminen vaan keskittyy mökille ja kesään.Muurikalla paistuu lisukkeet samalla, tällä kertaa näemmä kesäkurpitsaa, kesäsipuleita ja kantarelleja. Kantarellit saan näppärästi kerättyä mökkipihaltani, siinä ei tarvitse koppaan karhukelloja viritellä.Aterian kruunaa muurinpohjaletut. Ne niin kuuluvat kesään, lettuohje löytyy täältä, klik. Tähän kuvaan, tähän tunnelmaan. Kesä 2017, olet niin kovin kaukana.

1 kommentti: