lauantai 23. helmikuuta 2019

Lihapullasunnuntai


Tykkään tehdä lihapullia. Siinä on jotain meditatiivista, ensin käsin sekoittaa taikina ja sitten pyöritellä se pulliksi. Erityisesti pidän karitsan jauhelihasta, mutta myös nauta käy. Kaiken lihan olen jo muutaman vuoden ajan hankkinut REKO-piirien kautta. Hyvinkäältä ensin ja nyt viimein viime vuoden lopulta lähtien täältä Riihimäeltä. Hyvinkäällä toimintaa on ollut pidempään ja asiakasmäärä suurempi, joten valikoimakin on laajempi, mutta ilokseni nämä keittiöni perustarvikkeet löytyvät nyt kotikaupungistakin.


Kookoscurrylihapullat
4 hengelle
Liemessä -blogi

Lihapullat
1 punainen chili
4 valkosipulinkynttä
1 kevätsipulin varsi
½ ruukku tuoretta korianteria
1 rkl garam masala mausteseosta
400 g (luomu) naudanjauhelihaa
1 kananmuna
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

Kookoscurry
4 dl kasvislientä
1 prk Valion kermainen kookos -ruokakermaa
2 tl punaista currytahnaa
1 rkl currymaustetta
1 sitruunaruohon varsi
5 kpl kaffirlimetin lehtiä
suolaa
pippuria

Tarjoiluun
½ ruukku tuoretta korianteria



Hienonna valkosipulit, chilit, kevätsipuli ja korianteri. Sekoita kaikki ainekset käsin lihapullataikinaksi ja pyöritä pieniksi pulliksi. Minä sain niitä 39 kappaletta.


Paista lihapullat voissa pannulla ja siirrä sivuun odottamaan kookoscurryn valmistumista.


Valmista kookoscurry samaan pannuun, niin saat kaikki lihapullien nesteet mukaan maustamaan kastiketta. Taittele sitruunaruohon varsi ja hakkaa sitä vielä vähän rikki, jotta maut mukavasti irtoavat. Laita kaikki ainekset pannuun ja kuumenna. Lisää lihapullat ja hauduttele 10 minuuttia.


Lisukkeeksi keitin basmatiriisiä ja koristelin annokset tuoreella korianterisilpulla. Ihanat tuoksut valtasivat keittiöni! Rakenteeltaan curry jäi jotenkin vähän vetiseksi, ehkä seuraavalla kerralla laitan kasvislientä vaikkapa desin vähemmän. Yllättävän tulista (siis minun makuuni, tuskin kenenkään muun) sain tästä myös aikaan, vaikka valitsinkin pikkuriikkisen chilin ja currytahna oli keskivahvaa. Noh, pieni hiki syödessä ei sinänsä haittaa! Ja liekö ollut mausteisuuden vika/ansio, että kookos ei juurikaan keitoksessani maistunut. Maitotuotteita välttävä voi hyvin vaihtaa tämän maustetun ruokakerman "oikeaaan" kookosmaitoon tai -kermaan. Ehkä kokeilen reseptiä myös sillä vaihtoehdolla, mutta tulipa nyt kokeiltua tämä tuote, jonka olemassaolosta olin ollut autuaan tietämätön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti