sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Pomelo-marenkipiirakka ja parempi maailma

Ystäväni kanssa sovimme koti-illasta, jossa hyvän ruuan ja viinin ohella parannetaan maailma ja käydään läpi mieliämme kaihertaneita asioita. Sivusimme jopa paikallispolitiikkaa, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että enemmän velloimme ihmissuhderintamilla. Kahdeksan tuntia siinä sitten mennä heilahti! Ihan vain kahdestaan, ihan parasta. 





Minun antini illan syötäviin oli jälkiruoka. Ja tämä Pomelo -hedelmä oli elämäni ensimmäinen. Vaan onko viimeinen? Se kun (kuulemma) suojaa flunssalta, virtsatietulehduksilta, auttaa laihtumaan ja vähentää ikääntymisen merkkejä !!!! Rekallinen näitä pihaan, kiitos! Lähdetään nyt kuitenkin piirakalla liikkeelle, piirakalla, joka taatusti muilla ainesosillaan kumoaa hedelmän laihduttavan vaikutuksen......

Pomelo-marenkipiirakka
Glorian Ruoka&Viini 1/2020
12 palaa

Pohja
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 dl fariinisokeria
100 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 kananmuna

Täyte
1 pomelo (4 dl soseutettuna)
5 keltuaista
1½ dl sokeria
50 g voita tai margariinia
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

Päälle
5 kananmunanvalkuaista
1½ dl sokeria
1 dl paahdettuja ja suolattuja manteleita
½ ruukku minttua


Sekoita pohjan aineet koneella tai käsin murotaikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan (halk.23 cm) pohjalle ja reunoille. Itse käytin suorakaiteen muotoista Teema -vuokaa. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.




Kuorimisohjeen katsoin Youtubesta (oi, nykyaika) ja voin kertoa, että ei se niin näppärästi suju kuitenkaan. Kalvot sekä revin että skalpeerasin veitsellä ja sain kuin sainkin tarpeeksi hedelmälihaa, jonka soseutin sauvasekoittimella.


Erottele keltuaiset valkuaisista. Laita kattilaan keltuaiset, sokeri, pomelosose ja voi. Hauduttele sekoitellen noin 7 minuuttia tai kunnes seos sakenee. Lisää vaniljasokeri ja suola.


Kaada täyte (ihan kaikki ei mahtunut) piirakkapohjalle ja jatka paistamista 20 minuuttia eli kunnes täyte hyytyy. Ota piirakka pois uunista ja nosta uunin lämpö 250 asteeseen.





Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Rouhi mantelit ja hienonna minttu. Lisää puolet manteleista ja mintusta piirakan päälle. 


Levitä valkuaisvaahto piirakan pinnalle (tätäkin oli vähän liikaa!) ja paista uunissa noin 5 minuuttia kunnes marenki saa kauniin värin. Koristele piirakka lopuilla manteleilla ja mintulla.




Piirakasta tuli aivan käsittämättömän kaunis! Ohjeen mukaan mantelit olivat kuorellisia, mutta mielestäni kuorettomat toimivat vallan hyvin. Ehkä jopa valmis karkea mantelirouhe kävisi tähän, vaikka eipä tuo rouhiminen juurikaan aikaa viennyt. Paahdoin ja suolasin mantelit itse. Kuivalla pannulla väri ja hieman suolaa sekaan. Helppoa!




Myös maku oli onnistunut ja sekä makea pohja että marenki päällä tasapainottivat täytteen raikasta pientä kirpeyttä. Varsin onnistunut leivonnainen tästä tuli.




Ylimääräisestä valkuaisvaahdosta sain vielä pellillisen marenkeja. Lusikalla nostelin pieniä vaahtokekoja pellille ja paistoin 125 asteisessa uunissa tunnin verran. Nam. Minun piti laittaa ne purkkiin myöhempää käyttöä varten, mutta niin vain ovat viikonloppuna kadonneet parempiin suihin. Omaani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti