tiistai 9. toukokuuta 2023

Halvatun hyvää

Halva, tuo unohdettu herkku! Lapsena, mikä todellakin tarkoittaa 1970-lukua, oli halva suurta herkkuani. Ilmeisesti vetelin sitä  silloin yliannostuksen, sillä harvat ovat olleet ne kerrat, kun halvapaketti on kaupasta mukaani myöhempinä vuosina lähtenyt. Vaan nytpä lähti, vieläpä parina päivänä saman viikon sisään.

Jäin myös miettimään, että aivanko oikeasti tämä Kreikasta, Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin oleva herkku päätyi viitisenkymmentä vuotta sitten meidän maaseutulasten voileipäkeksien päälle, niin totta se on. Ihan piti äidille kilauttaa ja pikkusiskoilta tarkistaa. Jotenkin tuntuu hassulta, että seesamitahnasta eli tahinista, joka on tämän päivän trendikäs raaka-aine, valmistettiin Suomessa halvaa jo ilmeisesti ennen 1930 -lukua. Suomalainen Oy Halva Ab on ennen kaikkea tunnettu lakritsituotteistaan, kukapa ikäluokkani lapsista ei muistaisi mainosrenkutusta "Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa", mutta oikeasti yritys on saanut nimensä nimenomaan halvasta. Yrityksen synty on kuin elokuvasta, kun kreikkalaiset Karavokyroksen veljekset matkasivat Euroopan halki ensin Pietariin ja sieltä Helsinkiin isoäitinsä laittama suvun halva-resepti matkassaan. Lisää yrityksen mielenkiintoisesta historiasta voit lukea täältä, klik


Halvasmoothie
Kodin Kuvalehti 7/29.3.2023
4 annosta

1 tlk (500 g) mangososetta
1 rs (n. 150 g) vaniljahalvaa
1 rkl inkiväärimurskaa
1-2 limettiä
2-3 dl vettä -> lisää desi kerrallaan,
 niin ei mene liian litkuksi
1/4 tl suolaa
(sokeria tai hunajaa)
Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella (voit myös käyttää monitoimikonetta) tasaiseksi. Vettä en laittaisi ainakaan kerralla noin paljon, itse laitoin desin ja se oli hyvä, koostumuksesta tuli juotavaa. Sokeria tai hunajaa en lisännyt lainkaan. 


Valmis inkiväärimurska on LÖYTÖ! Ainakin minulle käy usein niin, että tuoreesta inkivääristä jää loput jääkaappiin pyörimään ja kuivumaan, eikä sen raastaminenkaan nyt kovin lystiä puuhaa ole. Päälle vielä halvamurua koristeeksi, niin kylläpä on hyvää. Jos sattuu olemaan tuoretta minttua lähellä, niin sekin sopii koristeeksi. Tein tätä jo pian uudelleen, siskojen mökille, vappuaamiaispöytään. Hyvin maistui sielläkin.1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvältä......tätä täytyy kokeilla. Just eilen " mainostin" tuota Bonnen mangososetta ystävälle💛

    VastaaPoista