torstai 11. toukokuuta 2023

Anoppi ryhdistäytyi -hetki



Oikeasti tässä jutussa kerrotun viikonlopun päähenkilö oli 4-vuotias tyttärenpoikani. Tämä fakta määritteli aloituskuvan aiheenkin ❤


Muutoin aloitellaan viinivinkillä, vaikka se nyt ei ihan suoranaisesti liity anopin (eli minun) ryhdistäytymiseen, mutta liittyi kuitenkin kyseiseen viikonloppuun. Roteva ja voimakas Aroa Jauna 2019 (12,98 €) Espanjasta on täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, hapankirsikkainen, tumman luumuinen, suklainen, kevyen tamminen. Rypäleinä Cabernet Sauvignon, Garnacha ja Merlot. Viinilehden arvostelusta löytyy vuosikerta 2018, joka on saanut neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja jota kehutaan myös laatuunsa nähden edulliseksi ostokseksi. Samaa mieltä olen minä, sillä harvoin tästä hintaluokasta löytyy rotevaksi ja voimakkaaksi luokiteltua viiniä. 

Sitten aamiaiseen ja ryhdistäytymiseen. Sain pääsiäisvieraita Turusta, tyttären perheen ja olin vakaasti päättänyt, että kerrankin nousen aamulla ennen vävyäni ja teen kunnollisen aamiaisen. Yleensä kun käy niin, että tullessani alakertaan, hän on jo keittänyt kahvit ja syönyt leivät. Nyt sitten onnistuin ryhtiliikkeessäni, mutta varmuuden vuoksi ilmoitin, että tämä ei (välttämättä) tule tavaksi!

Meillä on toimistolla tuorepuurotiistai, jolloin saamme viikoittain nauttia työkaverimme herkullisista puuroista ja joka ikinen kerta mietin, että miksi ihmeessä en kykene siihen itse! Tässä nyt kuitenkin puuro, jonka ei edes tarvitse tekeytyä yön yli, vaan se on heti valmis. 

Mustikkapiirakka-tuorepuuro
Koti&Keittiö 1/2023
2 annosta

200 g turkkilaista jogurttia
1½ dl maitoa tai mantelimaitoa
1 dl mustikoita
½ dl mustaherukka- tai mustikkajauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl hunajaa
½ tl kanelia
1/4 tl jauhettua kardemummaa



Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja jaa puuro lautasille. Lisää päälle halutessasi granolaa, marjoja ja hunajaa.


Mustikka-mustaherukkajauhe oli minulle uusi tuttavuus. Sanoisin, että vähempikin määrä tätä melko hinnakasta jauhetta riittää. Kannattaa testailla oman maun mukaisuutta ja aloitella vaikka ruokalusikallisella kerrallaan.


Avokadoleivät
Kodin Kuvalehti 2/2021
4 kpl

4 viipaletta maalaisleipää
4 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 avokado
2 tomaattia
1 pallo mozzarellaa
paahtopaistia
basilikaa

Naudanpaisti vaihtui kalkkunaleikkeeseen, muita muutoksia aineksiin en tehnyt. Paista leivät kummaltakin puolelta paistinpannulla öljyssä. Kuori valkosipulinkynsi ja rapsuta sillä leivän pintaa. Itse tein niin, että halkaisin valkosipulinkynnen mukaan pannulle paistumaan, siitä tuli samalla mukavasti makua leipiin.

Viipaloi avokado ja tomaatit, lohko mozzarella. Kokoa täytteet leiville ja viimeistele basilikalla ja oliiviöljyllä.


Usein yksinkertaiset asiat ovat niitä parhaita. Niin tässäkin, sillä eihän näihin leipiin oikeasti mitään reseptiä tarvita, tarvitaan vaan laadukkaat ja maukkaat raaka-aineet.


Ai ettien että, miten tyytyväinen olin itseeni. Ryhtiliike on suoritettu, tuleeko siitä pysyvä, onkin sitten jo eri juttu.


Ja mitäpä sitten muuta kokkailtiin. Pitkäperjantai-iltana saapuneille vieraille tarjosin jo aiemmin hyväksi todettua kermaista tortelllinikeittoa, josta riitti kaikille, jotka illan aikana ovesta sisään tulivat ja hyvin maistui! Ohjeen keittoon löydät täältä, klik.



Isomummi tuli tervehtimään pientä tyttärentyttärenpoikaa lankalauantaina jo aamupäivästä ja niinpä pyöräytin meille kahvin kanssa tarjottavaksi kevään ensimmäisen parsapiirakan. Ohjeen siihen löydät täältä, klik. Appenzeller -juuston vaihdoin tällä kerralla Valion Keisarinnaan, mikä tahansa voimakkaan makuinen juusto siis sopii. 




Lauantai-iltaa vietimme siskoni luona ja lupasin ottaa vastuulleni alkuruuan. Parsaa, tottakai ja uppomunat. Uppomunat onnistuivat lähes täydellisesti, vähän enemmän valuvammaksi keltuainen olisi voinut oman makuni mukaan jäädä, mutta itselle nyt muistiin, että 3 minuuttia riittää.

Loppuun vielä muutama kuva siskon pääsiäispäivällispöydästä. Reseptejä näihin herkkuihin ei valitettavasti ole. Kiitos vielä kerran kaikille mukana olleille!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti