torstai 29. toukokuuta 2014

Parsakeittoa ja chimichurri-broileria


Yleensä kotikokkailu on näin itsekseen asuskelevalla melko yksinäistä puuhaa. Ehkä siinä on yksi syy, miksi rakastan juhlien järjestämistä tai retkiä, joilla voi tämän rakkaan harrastuksen jakaa perheen tai ystävien kanssa. Nyt olen saanut turkulaisen tyttäreni luokseni muutamaksi päiväksi ja sanomattakin on selvää, mitä ollaan puuhattu. Alunperin piti puuhata mökillä, mutta kun lämpötilat romahtivat hellelukemista muutaman plusasteeseen, niin mökki unohdettiin tältä erää.

Puuhattiin nyt ensimmäiseksi parsakeittoa ja sitten chimichurri-broileria. Parsaa, vaikka tyttäreni ilmoitti vetäneensä jo tämän kevään parsakiintiön täyteen. Parsaa, koska nyt olin vaan taas hankkinut sitä jääkaappiin pari punttia......


Keiton ohje on löydetty Viini-lehden numerosta 3/2014 ja työkaverini lämpimästi suosittelema.


Parsakeitto basilikaöljyllä 
3-4 annosta

600 g valkoista parsaa
3 pientä salottisipulia
1 (100 g) peruna
25 g voita
½ dl valkoviiniä (Riesling)
5 dl vettä
1 prk (150 g) smetanaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 rkl voita

Lisäksi 4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua, joita paahdetaan rapeiksi 200 asteisessa uunissa viitisen minuuttia.

Poikkesin ohjeesta vain siinä, että meillä ei ollut valkoista parsaa, vaan vihreää. Ja onko muuten kukaan ikinä ostanut kaupasta yhtä perunaa? Minä olen......



Paloittele parsat, ota osa nupuista sivuun koristelua varten. Kuori ja kuutioi sipulit ja peruna.


Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää perunat ja parsa (ei niitä koristelunuppuja), kuullota muutama minuutti. Lisää vesi ja viini, kiehuttele 20 minuuttia.


Viimeistele keitto smetanalla, mausta ja kiehauta sekä soseuta keitto sauvasekoittimella. Tässä samalla tuli testattua pakastetun smetanan toimivuus. Jouluna olin nakannut yhden ylijääneen purkin pakastimeen ja kaivoin sen nyt sieltä käyttöön. Rakenne näytti ensin vähän oudolta, mutta keiton seassa se toimi aivan kuten "tuore".


Paista parsanuput voissa pannulla, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet vähän väriä. Koristele keitto parsanupuilla, basilikaöljyllä ja kinkkupaloilla.

Basilikaöljy

1 ruukku basilikaa
½ dl oliiviöljyä
1 tl limetti- tai sitruunamehua
ripaus sitruunasuolaa

Sitruunasuolaa ei kaapissa ollut, joten se vaihtui merisuolaan. Kaikki ainekset kulhoon ja sauvasekoittimella hienoksi. Siinä se oli.



Keitto oli hyvää, mutta näillä ohjeilla siitä tuli hyvin paksua, ihan puuromaista, vaikka heitin lasistani kattilaan lisää valkoviiniäkin. Mietimme, että kasvisliemellä keittoa voisi jatkaa ja saada rakenteesta enemmän keittomaisen ja sileän. Siivilöinti olisi myös hyvä keino. Kehityskelpoinen soppa siis tämä parsapuuro........


Ja niin siinä tohkeissamme häärättiin, että unohdimme tyystin lisätä sen olennaisen basilikaöljyn keiton päälle. Hieman nauratti, koska olimme jo kauhoneet sopan parempiin suihin, kun tämä erhe huomattiin.....

Pääruuaksi löytyi Ruoka.fi  -sivuilta chimichurri-broileri. Ihastuimme keväisillä "Lastenjuhlilla" chimichurrimarinoituihin jättirapuihin, joten tätä piti siitäkin syystä päästä kokeilemaan. Chimichurri-ainekset ovat näissä kahdessa ohjeessa hivenen erilaiset, mutta hyvää tulee molemmilla tavoilla.


Chimichurri-broileri
4 annosta

4 broilerin rintafileetä
öljyä

Chimichurri
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna tai murskattuna
½-1 punainen chili hienonnettuna (poista siemenet)
1 limetin raastettu kuori ja mehu
½ dl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
½ dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
½ dl tuoretta oreganoa hienonnettuna



Sekoita kaikki chimichurrin ainekset keskenään ja kaada vähän reilu puolet kastikkeesta broilerin rintafileiden päälle. Pyörittele lihat yltympäriinsä kastikkeessa ja anna marinoitua puolisen tuntia.



Ruskista fileet öljyssä pannulla. Ja se olikin sitten siinä! Lisukkeena voit tarjota salaattia, riisiä, pastaa, oikeastaan ihan mitä vaan. Ja tietenkin lisää tuota ihanaa chili-limetti-yrttikastiketta. Namskis!



Viininä läpi aterian oli saksalainen luomuriesling, Green Leaf (9,49 €). Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, yrttinen, mineraalinen. Ei mitään suuria tuntemuksia herättävä, helppo niellä :) Viini -lehden viinistä viiniin -palvelu antaa tälle kaksi tähteä (sopusuhtainen kokonaisuus, jonka laatu vastaa hintaa).

Ja kuten kuvasta näkyy, tyttärellä juomana niin ikään läpi aterian Koffin Kolmonen.......


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti