sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Klassikkodrinkki: Musta Ryssä

Black Russian eli kotoisammin Musta Ryssä on kuulunut lempidrinkkeihini jo KAUAN! Todennäköisesti sieltä 80-luvun alun discovuosilta lähtien. Vaikka kyseessä on vain kahden ainesosan, vodkan ja kahviliköörin liitto, niin siitä huolimatta siitä löytyy useampikin ohje. Tavallisimmin drinkkiin kuuluu kolme osaa vodkaa ja kaksi osaa kahvilikööriä, mutta oikaisen ja käytän tässä senttilitraversiota.

Harva varmaan tietää drinkin pitkästä historiasta, mutta belgialainen baarimikko Gustave Tops kehitteli sen Yhdysvaltojen suurlähettilään kunniaksi jo vuonna 1949. Klassikkoainesta siis! Mutta miksi se on nimetty näin? Sitä tarina ei kerro.....Musta Ryssä

2 cl vodkaa
2 cl kahvilikööriä
jäitä

Valmistus on helppoa, grogilasissa olevien jäiden päälle kaadetaan vodka ja lopuksi kahvilikööri. Melko yksinkertaista siis! Oikeasti pitäisi olla Kahlua -likööriä, mutta tämä oli nyt parasta, mitä tänään koti-Alkosta irtosi! Eikä tuo vodkavalintanikaan ihan tavanomainen ole, Chopin oli jo valmiina baarikaapissani.


Baarimestarina työskennellyt tuttavani vinkkasi minulle vuosia sitten, että maku pehmenee mukavasti, kun sekaan lorauttaa tilkan maitoa. Varmaan kaikki ystäväni nykyisin tietävätkin, että Musta Ryssä pienellä maidolla on vakiotilaukseni baarissa. Kun siellä nykyään noin kerran kvartaalissa satun vierailemaan! Valkovenäläiseksi juoma muuttuu vasta, kun se tehdään pitkään lasiin ja maitoa tai jopa kermaa laitetaan enemmän kuin tilkka. Aivan uutta tietoa minulle on, että pitkä Musta Ryssä jatketaan cociksella ja tarjotaan nimensä mukaisesti pitkästä lasista ja että Guinness -oluella jatkettuna juoman nimeksi vaihtuu Irish Russian tai Smooth Black Russian. Noh, sen voin vakuuttaa, että olut-versiota en tule ikinä kokeilemaan!


Ja jos tässä talossa halutaan alkoholin suhteen olla tarkkoja, niin sekin onnistuu. Kiitos Happyhamsterin :)

Tunnisteella "Klassikodrinkki" löydät muutaman muunkin tunnetun juoman. Siitä vaan sitten sekoituksia tekemään ja maistelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti