sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Ehkä paras joulu ikinä!


Tänä vuonna vietin jouluaaton Turussa tyttäreni ja vävypoikani luona. Paikalla olivat molemmat tyttäret puolisoineen, oma ydinperheeni. Joulurauhan julistuksen aikaan olin visiitillä Terveystalossa, menin sinne silmätulehduksen kanssa ja ulos tullessa mukanani oli lisäksi sekä poskiontelon- että keuhkoputkentulehdukset. Hmmm, en huomannut olleeni niin sairas, enkä oikeastaan ollutkaan. Kävellen tämän lääkärireissunkin tein, puolisen tuntia suuntaansa, en väsynyt, enkä hengästynyt, kaikki oli ihan hyvin. Matkalla näin Joulupukin viilettävän vesijetillä pitkin Aura-jokea ja oli erittäin hyvä, että oli kamera mukana, muuten perheeni olisi saattanut ihmetellä lääkepussini sisältöä......


Jouluni erosi kovasti vuoden takaisesta. Vuosi sitten vietettiin sukujoulua luonani omasta näkökulmastani hyvinkin perinteisellä meiningillä. Nyt tyttäret olivat ottaneet vetovastuun ja suunnitelleet aattoillallisen sisällön. Ja jos minä olen jouluruokakapinallinen, niin eipä tässä(kään) pöydässä kinkkua ja laatikoita näkynyt. Mieltymyksemme ovat hyvinkin samansuuntaiset, tosin työkaverini väittää, että olen vuosikymmenten saatossa aivopessyt jälkeläiseni perinneruokavastaisiksi...... Noh, eihän se nyt sentään ihan niin ole, tavallaan kumoan tässä tarinassa sen ajatuksen :)

Ravintola Blanko on yksi ensimmäisistä paikoista, jonka "löysimme" tyttäreni muutettua Turkuun viitisen vuotta sitten. Blankossa vierailimme usein ja sieltä on peräisin innoitus tyttäreni kehittelemään alkuruokaan lisukkeineen.

Paistetut kampasimpukat friteeratulla wontonilla

2-3 kampasimpukkaa ruokailijaa kohden
Wonton-taikinalevyjä (pakasteena esim. China Marketista)
rucolaa
inkiväärilastuja

Rucolapesto

60 g rucolaa (puolet isosta rasiasta)
1½ dl suolattuja cashewpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä 

Avokadomajoneesi

2 avokadoa
½ limen mehu
reilu ½ dl majoneesia


Aloita lisuketahnoista. Molemmat voit hurauttaa tahnoiksi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Peston rakennetta voi säädellä öljyn määrällä eli 1 dl on minimimäärä.


Valuta kampasimpukat vaikka pyyhkeen päällä. Mikäli käytät pakastettuja, niistä irtoaa sulaessa todella paljon nestettä, jota voi painella kevyesti pyyhkeeseen.




Puolita Wonton-levyt kulmittain kolmioiksi ja friteeraa nopeasti rypsiöljyssä. Wonton-taikinaa voi kokeilla tehdä myös itse, klik, mutta me käytimme siis pakastetta. Kokoa annos tässä vaiheessa kampasimpukoita vaille valmiiksi.



Aivan hetki ennen tarjoilua suolaa kampasimpukat kevyesti ja paista pannulla voissa. Lisää kampasimpukat annokseen rucolapedille. Nauti.




Pääruuaksi paistoimme blinejä. Tässä kohtaa minäkin pääsin tekemään jotain! Blinitaikinan ohjeen löydät täältä, klik.




Blinien paistamisessa on ehkä tärkeintä voi. Ja se, että sitä on paljon! Muistan ensimmäiset käryävät epäonniset blinini, jotka eivät edes irronneet pannuista, kun himmailin voin kanssa. Enää en sitä virhettä tee. Reilu nokare voita pannulle taikinan alle ja sitten vielä valellaan kauhalla kirkastettua voita blinin reunoille paistamisen aikana, niin saadaan aikaan makoisan rapsakat reunat.


Vanhin tyttäreni oli jonottanut aatonaattona Helsingin Stockmannin Herkun kalatiskin palvelujonossa urhoollisesti 88 asiakkaan jonossa, se jos mikä, koettelee joulumieltä :) Turussa taas toiselle oli yritetty Wiklundin Herkkutiskillä myydä yliannokset mätiä. Myyjä ilmeisesti kuvitteli asiakastaan tietämättömäksi teiniksi ja näki tilaisuutensa tulleen. Tarjotun KILON sijaan tyttäreni piti päänsä ja osti sekä siian- että lohenmätiä yhteensä 300 g eli kolmanneksen myyjän "suosituksesta". Hyvin riitti. Riitti vielä aamiaisellekin ja jäikin. Että näin.



Blinien kanssa meillä oli tarjolla seuraavia lisukkeita:

Siian ja kirjolohen mätiä, tilliä, punasipulia, smetanaa
Suolakurkkua ja hunajaa
Sienisalaattia
Stockmannin omaa graavisiikaa ja -lohta
Kalamestarin rapusalaattia
Hanssonin juhlasilliä
Kylmäsavuhärkää rapeaksi paistettuna rouheena
Kylmäsavuhärkätahnaa


Kylmäsavuhärkätahna
Tyttären ohje

100 g kylmäsavuhärkäpaistia pieneksi pilkottuna
200g creme fraichea
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
kuivattua karhunlaukkaa
liraus vaahterasiirappia


Tämä kaikki oli niin hyvää, että blinit taisivat tulla perheeni joulupöytään jäädäkseen. Ja tässähän on kaikki ne maut, mitkä sisältyvät myös siihen ihan perinteiseen joulun kalapöytään. Joten emmehän me olekaan ihan niin perinnevastaisia, mitä luullaan.......

Rakastan lonkeroa. Ja vain sitä yhtä ja oikeaa eli Hartwallin Originalia. Olen hyvin tarkka tästä! Vain pakon edessä valitsen muuta merkkiä. Noh, sitten kun kohdalle osui Sillä Sipuli -blogin (yksi suosikeistani) Lonkerosorbetti -resepti, tiesin heti, mikä on jouluaterian väliruoka. Sisareni vitsaili, että onpa helppo resepti, heität vaan pari tölkkiä hankeen ja hetken kuluttua sorbetti on valmis. No, ei se ihan niin helppo ollut, mutta lähes.....

Lonkerosorbetti

1 dl vettä
1 dl sokeria
1 kanelitanko
½ tl kardemummaa
1 tlk lonkeroa
1 munanvalkuainen


Laita kattilaan sokeri, vesi ja mausteet. Kuumenna hiljakseen, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä kunnolla ja siivilöi.


Vatkaa joukkoon valkuainen ja lisää lonkero. Laita seos pakkaseen ja ellet omista jäätelökonetta, niin ei huolta, sorbetti valmistuu ilman sitäkin, käyt vaan vähän väliä sekoittelemassa seosta, kunnes se on sopivan hileistä. Ihan huippua! Siis MINUN mielestäni, tyttärille ei tämä lonkeron hienostunut jouluinen makumaailma oikein auennut :) Mutta minä aion tehdä tätä uudelleen, ehkä keväällä, keväisin yrtein (sitruunamelissa, minttu) maustettuna.

Valmiista sorbetista jäi kuvat ottamatta, mutta alkuperäisen reseptin linkistä löydät kauniit annoskuvat. Aivan on salonkikelpoinen herkku!

Varsinaiseksi jälkiruoaksi meillä oli suklaafondantit. Alkuperäinen ohje löytyy Maku -lehden sivuilta. Valmistusastioiksi valikoituivat Koko -mukit, mutta mikäli sinulla on käytössäsi metallisia, ohutreunaisia vuokia, niin niillä saat fondantiin rapeamman reunan ja myös paistoaika on lyhyempi.

Suklaafondant
7 annosta
valmistusaika 8 h 20 min 
(8 h jääkaapissa)

125 g tummaa suklaata (70%)
125 g voita
3 kananmunaa
2 keltuaista
3/4 dl sokeria
3½ rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria

Mittaa suklaa ja voi pinnoitettuun kattilaan, kuumenna hiljakseen koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Siirrä kattila sivuun. Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele vähän jäähtynyt suklaa-voiseos varovasti munaseokseen. Siivilöi jauhot ja vaniljasokeri taikinaan, sekoita.


Jaa taikina voideltuihin suorareunaisiin annosvuokiin, täytä vuoat 3/4 tilavuudesta, peitä ja pidä jääkaapissa vähintään 8 tuntia.


Paista fondanteja 200 asteisessa uunissa n. 12 min. Katso alkuperäisen ohjeen linkistä tarkempi paisto-ohjeistus.


Kumoa suklaafondantit varovasti lautasille ja tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Meillä oli jäätelöä. Suklainen jälkiruoka sopi mainiosti jouluun! Jälkiruokaviininä Torresin Moscatel Oro Espanjasta.


Lahjat olimme jakaneet jo ennen ateriaa. En ole koskaan pitänyt siitä hässäkästä, joka lahjojen jakamiseen liittyy. Hätäistä paperien repimistä, yleistä härdelliä. Meidän perheessä on siirrytty uuteen tapaan, lahjat jaetaan ja sitten niiden avaamiseen oikeasti keskitytään. Jokainen avaa paketin vuorollaan, lahjanantaja voi samalla kertoa, miksi on valinnut juuri sen lahjan annettavaksi ja jokaisen lahja tulee huomioiduksi. Kerrotaan samalla muistoja ja tarinoita. Suosittelen ainakin kokeilemaan!

Aamiainen

Jouluaamun aamiaiseksi teimme jokaiselle mieluisan munakkaan. Tämä on 1) näppärä tapa tehdä yhdellä kerralla aamiaista usealle hengelle, 2) hankkiutua eroon ruuantähteistä ja 3) ottaa kaappiin unohtunut muffinipelti uuteen käyttöön.



Voitele kolot, riko jokaiseen kananmuna, lisää mausteet ja lisukkeet (tässä tapauksessa käytettiin mm. mätiä, sipulia, kylmäsavuhärkärouhetta, graavikaloja), sekoita kevyesti ja laita vielä päälle juustoraastetta. Sitten 200 asteiseen uuniin n. 10-12 minuutiksi.



Turhakkeena pitämäni (mutta silti omistamani) muffinipelti tulee tästälähin aktiivikäyttöön ainakin kesällä mökillä, kun helposti ja nopeasti haluaa valmistaa aamiaista.



Loppuun vielä jouluisia tunnelmakuvia Turusta, tyttären ja vävypojan kodista sekä vielä omastakin kodista.

Turku












Kotona


Turkuun viemäni tervapiparit kulkeutuivat vielä kotiinkin.......
Joululahja itselle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti