maanantai 15. joulukuuta 2014

Mökkijämistä herkuksi

Mökkikausi tapulteltiin päättyneeksi jo aikaa sitten. Mökin talviteloille laittoon liittyy se, että sieltä palautuu kotiin melkoinen määrä ruokatarvikkeita. Hetki meni, että kaikki kuivatarvikkeet löysivät paikkansa kotikeittiössä, se vaati pientä raivausoperaatiota. Jääkaapin hyllyt täyttyivät chipotle- ja grillikastikkeista, öljyistä, tahnoista ja vaikka mistä. Kaikkea tuntuu olevan tuplamäärät, sekä mökille että kotikäyttöön hankittuja. Erityisesti oli tullut hamstrattua halloumijuustoa sekä maissintähkiä. Halloumithan säilyvät kevyesti jopa seuraavan mökkikauden yli, mutta maissien viimeinen käyttöpäivä on käsillä muutaman kuukauden kuluttua. Ja koska ne vievät tolkuttomasti tilaa, päätin hankkiutua niistä eroon. Tai siis osasta eroon.


Naputteli Googleen "halloumi" ja kuinka ollakaan sieltä tupsahti eteen huippukokki Henri Alenin ohje, jossa pääsen hyödyntämään molemmat "ongelmaelintarvikkeet".


Halloumi-kanaa ja maissikastiketta

4 broilerin rintafileetä
1 pkt halloumijuustoa
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä paistamiseen

Maissikastike
1 pss (á 200 g) pakastemaissia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl kanalientä
2 dl kermaa
1 rkl hunajaa
1 sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria
voita, öljyä

Tämä ohje siis pohjaksi. Kastikkeen kanssa alkoi soveltaminen, koska käytin siis olemassa olevia maissintähkiä, en pakasteita. Tähän niitä meni 2 kpl ja se oli ihan riittävä määrä. Sipulimäärät tuplasin. Katsotaan miten käy!



Leikkaa halloumi siivuiksi. Leikkaa broilerin fileisiin viilto sivulta keskelle niin, että syntyy ikäänkuin tasku. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita taskuun 2-3 viipaletta juustoa.




Paista fileisiin pannulla rypsiöljyssä kaunis pinta ja siirrä sen jälkeen 180 asteiseen uuniin kypsymään 20 minuutiksi.



Sitten kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Skalpeeraa maissit, pilko, jos jyvät eivät irtoile sovinnolla. Tässä ei tarvitse olla niin turhan tarkka, koska kastike kuitenkin soseutetaan lopuksi. Kuullota voissa tai öljyssä miedolla lämmöllä sipulit, lisää maissit, kerma, kanaliemi sekä hunaja.



Anna poreilla hissukseen puolisen tuntia. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.


Ja sitten annoksen arvostelu. Lisukkeeksi tein couscousia jäljelle jääneeseen kanaliemeen. Toimi. Kastike on kyllä hämmentävän sitruunainen, on sitten makuasia, että pitääkö näin voimakkaasta sitruunasta vaiko ei. Olisin tietysti voinut vähän maistella, mutta en tehnyt sitä. Fileet jäivät vähän turhan paksuiksi palleroiksi ja kun paistoin niitä vielä extra-aikaa varmistuakseni, että ovat varmasti kypsiä, niin olivat myös vähän kuivia. Tästä otan opikseni, että käytän ohuita leikkeitä tai nuijin näitä. Toisaalta juuston voisi laittaa myös kahden ohuen leikkeen väliin ja kiinnittää ne paiston ajaksi tikuilla. Sitä ehkä kokeilen, koska sekä maissia että halloumia vielä jääkaapista löytyy. Yksi hyvä maissinkadottamisohje on muuten maissiletut, niiden ohjeen löydät täältä, klik.


Paistoöljynä käytin kotimaista rypsiöljyä, valkosipulilla maustettua. Olen vähän öljyfriikki, kuten kuvasta näkyy. Pieni pullo on tyhjä, se on jo käytetty :)


Viinivinkistä sen verran, että sitä ei mitenkään oltu ajateltu tälle ruualle. Se pullo vaan sattui olemaan auki. Hyvin maistui!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti