sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Samppanjan viemät


Vuosi sitten järjestettiin Helsingissä, Vanhalla Ylioppilastalolla, Grand Champagne -tilaisuus ensimmäistä kertaa. Sanomattakin selvää, että olin paikalla siskoni kanssa. Jutun tapahtumasta voit lukea täältä, klik. Ja yhtälailla sanomattakin on selvää, että kun tapahtuma nyt järjestettiin toista kertaa, olimme jälleen mukana. Ja saimmepa houkuteltua matkaan mukaan pari ystävääkin.


Käytimme hyväksi jo aiemmin koettua taktiikkaa eli saavuimme paikalle lauantaina heti, kun ovet avautuivat klo 12. Edelliseen vuoteen verrattuna pääsimme jonottamatta sisään.


Lipun hintaan sisältyi edellisen vuoden tapaan Lehmann Glassin Opale 21 -lasi ja erikseen ostettavat maistelulipukkeet maksoivat 2 €. Uutuutena oli se, että lipukkeet olivat muuttuneet digitaalisiksi ja ne ladattiin kortille, jota voi käyttää myös seuraavana vuonna. Ellei satu sitä kadottamaan (joten muistutankin nyt samalla tässä itseäni siitä, että laitoin kortin kirjoituspöydän keskimmäiseen laatikkoon). Tätä maksukorttia näyttämällä oli myös mahdollista saada useista helsinkiläisistä ravintoloista rahanarvoisia etuja tapahtumapäivinä ja muutamina viikkoina sen jälkeen.

Maistoimme 10 samppanjaa, joihin tärväsimme sijoitimme 35 lipuketta. Edullisin näistä 4 cl:n maisteluannoksista maksoi 1 lipukkeen, kalleimmat 6 lipuketta. Kallein koko tapahtuman samppanja maksoi 30 lipuketta. Juu, emme sitä sitten maistaneet. 30 lipuketta eli 60 euroa 4 cl:sta. Huh huh, sanon minä, vaikka kuinka oli kyseessä maineikkaan Krug-samppanjatalon Clos du Mesnil 2003. Olisi kiva kyllä tietää, että montako näitä pulloja siellä viikonlopun aikana avattiin...... Kiinnostuneille tiedoksi, että tuote löytyy Alkon erikoisvalikoimasta 776 eurolla. Että eikun ostoksille!


Me tai ainakin minä, maistoimme seuraavat samppanjat, joiden tuotekuvat ovat peräisin Alkon sivuilta:

  • Gosset Grand Rosé Brut NV (= non vintage, ei vuosikertaa), kolme lipuketta ja hymynaama muistiinpanoihin. Gosset on yksi mielisamppanjoistani, se ei pettänyt tälläkään kertaa. Erittäin kuiva, hapokas, marjainen, sitruksinen ja paahteinen herkkujuoma löytyy Alkon tilausvalikoimasta (59,90 €). Tyylikäs pullo, joka myydään lahjapakkauksessa, joten tämä myös vinkiksi kevään ja kesän juhliin!
  • Ravintola La Maison maistatti omalla pisteellään viinilistansa uutuussamppanjoita.Oliver Horiot 5 Sens Brut Nature 2010, viisi lipuketta ja veti suupielet vinoon. Kukaan meistä ei tästä biodynaamisesta pläjäyksestä pitänyt. Ja hullut tuhlasimme näin monta lipuketta! Että se siitä.
  • Dom Perignon Brut 2006 (159,90 €)ja kuusi lipuketta. Jo edellisellä kerralla siskoni kanssa olimme tähän hivenen pettyneitä, mutta päätimme antaa uuden mahdollisuuden. Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, mineraalinen, kevyen briossinen, vivahteikas, rodukas, pitkä. Kaikki elementit kohdillaan, mutta olemme edelleen vakaasti sitä mieltä, että vastaavaa laatua saa huomattavasti edullisemmallakin hinnalla. Ensi kerralla käytämme nämä lipukkeet toisaalla. Piste.
  • Ruinart Blanc de Blancs Brut, kolme lipuketta ja hymynaama. Slurps. Tämä tyttäreni lempisamppanja maistuu siis myös äidille ja se löytyy Alkon tilausvalikoiman puolelta (74,90 €). Erittäin kuiva, hapokas, limettinen, keltaluumuinen, mineraalinen, hennon paahteinen, tasapainoinen. Tämä tyylikäs juoma myydään kauniissa valkoisessa lahjapakkauksessa, joten vaikkapa kesähäihin oiva lahjavinkki!
  • Alkon erikoisvalikoimasta löytyvä Deutz, Rosé Vintage 2010 (60 €) oli ensimmäinen maistamamme samppanja tässä tilaisuudessa. Onnistunut avaus vei meiltä kolme lipuketta. Erittäin kuiva, hapokas, vadelmainen, sitruksinen, hennon punaherukkainen, kevyen mausteinen, tasapainoinen. 

Ja ihan nyt vaan sivujuonena sellainen tieto, että saman tuottajan Amour de Deutz Brut (123,20 €) on kuulemma itsensä Madonnan lempijuoma. Kuitenkin magnumpullossa..... Mikäli haluat hetken olla oman elämäsi Madonna, juoma löytyy ihan Alkon perusvalikoimasta. Melko arkista Madonna-meiningiksi!
  • Henriot Blanc des Blancs Brut (59,90 €),  kaksi lipuketta ja ookoo-merkintä. Maistoimme juoman Viking Linen pisteellä, mutta tämä löytyy kyllä myös Alkon tilausvalikoimastakin. Erittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, aromikas. Essi Avellan, kansainvälisesti tunnettu suomalainen samppanjaexpertti, on sitä mieltä, että tässä on yksi parhaista hinta-laatusuhteista.
  • Pol Roger Brut Vintage 2004 (linkin takana myynnissä oleva 2006 vuosikerta, 70 €), kolme lipuketta. Tämä erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, paahteinen, pitkä juoma on saatavilla Alkon tilausvalikoiman kautta.
  • G.H. Mumm Cuvée R. Lalou 2002, kuusi lipuketta ja leveä hymynaama! Tätä sitten Suomesta ei ole ainakaan Alkon kautta saatavilla, joten kannattaa painaa nimi mieleen. Kyse on suht arvokkaasta juomasta, pullohinta asettunee sinne 150-180 euron välimaastoon. Kallis maku on meillä!
  • Fleury (Bionynamic) Millésime 2002, kaksi lipuketta ja ikävä maku. Yhteistuumin totesimme, että bionynaamiset tuotteet eivät meitä ainakaan näin samppanjamaailmassa puhuttele. Päinvastoin. Tuote on aikaisemmin ollut Alkon erikoisvalikoimassa, vaan ei ole enää. Eipä haittaa :) Tuottajasta voit lukea lisää maahantuojan sivuilta, klik.
  • La Chouette de Champillon Champagne Brut (29,90 €), vaivainen yksi lipuke ja maistelusetin hinta-laatuyllätys! Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen ja yrttinen juoma on saatavissa Alkon tilausvalikoiman kautta. Ja niinhän me tästä innostuimme, että laatikollinen tilattiin heti seuraavalla viikolla!

Tapahtumassa oli mukana myös muutamia helsinkiläisiä ravintoloita, mutta koska olimme menossa vielä yhdessä syömään, emme ruokatarjontaan sen kummemmin tutustuneet.Poikkeuksena oli kuitenkin Finland Caviar -ravintolan tarjoama Siperiansammen kaviaaria tryffelivoikeksillä (2 lipuketta), jonka nautimme Dom Perignon -samppanjan kera. Ylellistä! Tryffelivoita on saatavilla ravintolan yhteydessä toimivasta liikkeestä ja niinpä sainkin ystäviltäni tehtäväkseni käydä sieltä purkilliset sitä meille kaikille hakemassa. 

Strindberg, toinen kerros

Kolme ja puoli tuntia tuli vietettyä samppanjaa litkien, ajoituksemme oli täydellinen, sillä lähtiessämme paikka oli täpötäynnä ihmisiä ja liikkuminen lähestulkoon mahdotonta. Siispä oli aika siirtyä ruuan pariin! Suuntasimme Strindbergin yläkertaan ja onneksemme sieltä löytyi ilman ennakkovarausta meille pöytä. Tähdet olivat puolellamme.


Ja mitäkö otettiin alkuun? No, samppanjaa tietenkin. Taittinger siivitti valintojamme ja seuraavana kuvat omistani.


Punajuurta tryffelimarinoidulla mozzarellalla 13,40 €
Maksaa perinteisin lisukkein 20,50 €
Samppanja riitti vallan mainiosti alkuruualle, mutta pääruoalle piti ehdottomasti ottaa lasillinen punaviintä, ihan jo nimenkin vuoksi. Espanjalainen Nauta Monastrel Crianza (12,80 € / 16 cl) sopi naudan maksalle täydellisesti. Nautaa naudalle. Helppo muistaa, mutta Suomesta tätä ei löydy kuin ravintolamyynnistä.Kirjastobaari

Strindberg ja varsinkin toisen kerroksen ravintola, on varsin viehättävä paikka. Alakerrassahan on Pohjoisesplanadin terassillekin levittäytyvä kaikkien tuntema kahvila.

Että sellainen samppanjapäivä meillä ystävyksillä oli. Ja ensi vuonna uudelleen, aivan varmasti! Loppuun vielä pari kuvaa loppuillan tunnelmista.

Ilta-Napue kotikaupunkimme Asema X:ssä
Illan viimeiset samppanjat kotonani, Bar Kulauksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti