tiistai 24. heinäkuuta 2018

Kesäillan herkuttelut

Keskikesän aikaan ystävysten tapaamiset jäävät yllättävän vähiin, kun kaikki lorvailevat mökeillään, reissaavat ulkomailla tai liitävät kotimaassa kesätapahtumasta toiseen. Ystäväni päätti kuitenkin kutsua ryhmän kokoon sillä periaatteella, että ne tulevat, ketkä pääsevät. Ja voi, miten meitä paikalle päässeitä hemmoteltiinkaan, niin hyvällä ruualla, kuin makoisilla viineilläkin. Paljuttelu vielä kruunasi tämän helteisen sunnuntai-iltapäivän!



Saapuessamme me vieraat saimme mojitolasit käteen ja samppanjalla jatkettiin paljun puolella. Mikä ihana huolettomuus, helle ja harmonia.





Terassille katettu pöytä oli viimeistä piirtoa myöten mietitty aina kukkasista astiohin ja vesipulloihin saakka. Vesipulloon kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä kyseessä on lasikorkillinen viinipullo, josta etiketti on irrotettu. Loistava idea kauniin pullon jatkokäyttöön!

Gazpacho
Kotivinkki 14/11.7.2018
4 annosta

600 g kypsiä pihvi- tai luumutomaatteja
2 kurkkua
1 punainen paprika
3 valkosipulinkynttä
2 vaaleaa leipäviipaletta
½ dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
½ tl sokeria
1/4 tl mustapippuria

Pinnalle
vihreää paprikaa
kirsikkatomaatteja
kurkkua
kevätsipulinvarsia
oliiviöljyä

Paloittele tomaatit. Kuori ja paloittele kurkut. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa leivät paloiksi.Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa.

Pilko pinnalle tulevan kasvisseoksen ainekset ja viimeistele keittoannokset ripottelemalla seosta keiton päälle. Viimeinen silaus hyvällä oliiviöljyllä ja vaikkapa varsisellerin varrella.


Mikä loistava hellepäivän ruoka tämä kylmä keitto olikaan! Voit valmistaa keiton jo hyvissä ajoin jääkaappiin ja sieltä vaan suoraan lautaselle. Keiton kanssa oli tarjolla myös focacciaa, johon hyvän ohjeen löydät täältä, klik.


Keiton kanssa viininä pirteä ja hedelmäinen etelä-afrikkalainen Prime Cuts 2017 (8,70 €) valkoviini. Rypäleinä Chenin Blanc, Viognier ja Pinot Gris. Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, päärynäinen, persikkainen, kevyen hunajameloninen.


Pääruoka valmistui grillissä ja sen kanssa tarjottiin ehkä kauneinta salaattia ikinä! Näyttävä salaatti on vieläpä helppo valmistaa, eikä kovin montaa eri ainesosaa tarvita.

Mustikkasalaatti
Kotivinkki 14/11.7.2018
4 annosta

100 g vuonankaalia
2 avomaankurkkua
200 g mustikkaa
150 g sinihomejuustoa
3 rkl kurpitsansiemeniä
syötäviä orvokkeja

Kastike
1 rkl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl hienonnettua tilliä

Huuhtele vuonankaalit ja levitä ne tarjoiluastian pohjalle. Kuori ja viipaloi avomaankurkut ja asettele salaatin päälle. Lisää mustikat ja murustele sinihomejuusto joukkoon. Lisää kurpitsansiemenet ja koristele syötävillä orvokeilla. Jos syötäviä kukkia ei löydy kotipihaltasi, löydät niitä myös hyvin varusteltujen ruokakauppojen hyllyltä.

Naudan kuve eli flank steak
4 annosta

700 g naudan kuvetta
suolaa
mustapippuria

Voit myös marinoida lihan valkosipulilla, rypsiöljyllä, sitruunamehulla, mustapippurilla tai oikeastaan ihan millä ikinä haluatkaan. Tätä kuvetta ei marinoitu lainkaan.



Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Pyyhi lihan pinta. Kuumenna grilli kunnolla kuumaksi ja grillaa lihaa noin 5 minuuttia molemmilta puolilta. Mausta paistaessasi suolalla ja pippurilla. Paras kypsyys on medium miinus, älä kypsennä kuvetta liikaa, sillä silloin siitä tulee helposti sitkeää. Kääri liha folioon vetäytymään 5-10 minuutiksi ja leikkaa liha sitten ohuiksi siivuiksi.



Liha tarjottiin kotitekoisen maustevoin sekä vihannesnyyttien kanssa. Vihannesnyyteissä oli perunaa, parsakaalia, kukkakaalia. Ainakin. Nyytit kypsennettiin myös grillissä.


Pääruuan viini ihastutti ulkoasullaan ja täytyy kyllä näin Pinot Noir -kriittisenä myöntää, että myös maullaan! Love Noir Pinot Noir 2015 (11,39 €) Kaliforniasta siis yllätti. Ainakin minut. Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karpaloinen, boysenmarjainen, mausteinen, suklainen.


Ja mikäli innostut hankkimaan viiniä laatikollisen, saat bonuksena näin upean puulaatikon. Pitäisiköhän.....?


Hemmottelu jatkui vielä jälkiruualla. Romanovin mansikoita kermavaahdolla ja rosesamppanjaa! Montaudon Grand Rosé Champagne Brut (29,99 €) on erittäin kuiva, hapokas, kypsän metsämansikkainen, punaherukkainen, kevyen mantelinen, paahteinen ja mineraalinen rosee.

Että tämmöinen kesäilta meillä oli! Hieman ennen puolta yötä hipsiessäni kotiin parin korttelin matkaa mietin vaan, että olenpa onnekas. Kiitos!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti