lauantai 29. kesäkuuta 2019

Viinikauden päättäjäiset


Hyvinkään Viiniklubin kevätkauden päättäjäisiä vietettiin toukokuussa teemalla "Kuplia ja kuohuvaa". Jäsenistön toive laadukkaasta kuohuviini-/samppanjatastingistä oli kuultu. Mikäs sen mieluisampaa! Tarjolla oli huima setti huippujuomia, joita harvemmin on mahdollista päästä maistelemaan. Osa juomista on myynnissä vain ravintoloiden kautta ja osa sen verran hinnakkaita, että ostotilanteessa valinta ei osu kohdalle. Makuni on selkeästi kalliimpi, mihin varallisuuteni antaisi myöden. Lottovoittoa tai rikasta rakastajaa odotellessa, todennäköisyys kumpaankin taitaa olla yhtä pieni......

Lähdetään liikkeelle, seitsemään juomaan tutustuen, hyvässä seurassa nauttien, uutta oppien.


Aloitimme Italiasta, Lombardian maakunnasta, Franciacortan alueelta ja Barone Pizzinin tilalta. Barone Pizzinin historia alkaa vuodesta 1870, mutta kuohuvaa Franciacorta -viiniä he ovat valmistaneet vasta vuodesta 1967 ja ensimmäinen tuotettu vuosikerta on vuodelta 1971. Alueella on pitkä viinin valmistuksen historia jo 1200 -luvulta alkaen, mutta kuohuvien perinteen aloitti Guido Berlucchi vuonna 1957. DOC-luokituksen Franciacortan kuohuviinit saivat vuonna 1967 ja arvostetun DOCG-luokituksen vuonna 1995. Barone Pizzinin toimintaan mukaan 1990 -luvulla tulleet sijoittajat mahdollistivat laajennukset, sekä ensimmäiset luomutuotantokokeilut. Vuodesta 2007 alkaen koko Pizzinin tuotanto on ollut 100% luomua. Ekologiset lähtökohdat huomioidaan sekä viljelyssä, että viinin valmistuksessa. Barone Pizzini Satén Edizione 2013 oli klubilaisten mieleen. Päärypäleenä Chardonnay. Paahteinen, leipämäinen tuoksu. Luonteikas, moniulotteinen, syvä ja pitkä maku. Valitettavasti saatavilla vain ravintoloiden kautta.


Viinimaailmassa muutaman viime vuoden aikana on puhuttu kovasti englantilaisista kuohuviineistä samppanjoiden haastajana. Maistetaanpa, onko tästä haastajaksi. Ridgeview Cavendish Brut 2014 löytyy myös Alkon valikoimista (34,39 €). Erittäin kuiva, hapokas, aprikoosinen, kypsän sitruksinen, kevyen keltaluumuinen, paahteinen, mineraalinen, tasapainoinen. Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay eli perinteiset samppanjarypäleet. Itse en pitänyt tuoksusta, enkä kyllä liiemmin maustakaan. Se tuntui omassa suussani hivenen vetiseltä, vaikka toisaalta viinistä löytyi myös punaisten rypäleiden tuomaa tanniinisuutta. Perinteisin menetelmin valmistettu, mutta erittäin modernilla, tietokoneohjatulla tuotantojärjestelmällä. Englantilaisten kuohuviinien historia on sen verran lyhyt, että vielä ei ole tietoa, miten nämä viinit kehittyvät. Viini -lehti on antanut juomalle neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu luonteikkaaksi. Jäin oikein pohtimaan, miksi oma kokemukseni ei nyt ollut kovinkaan ihastunut, vaikka olenhan tätä aikaisemminkin maistanut ja pitänyt. Ehkä kuun kierto oli epäsuotuisassa vaiheessa.....

Sitten odotettujen samppanjoiden pariin. Kaikkia illan viinejä yhdisti se, että myös kaksi ensimmäistä on valmistettu ns. samppanja- eli perinteisellä menetelmällä. Champagnessa eivät vaan pidä siitä, että menetelmää muualla kutsutaan samppanjamenetelmäksi, siksi pitäisi aina muistaa puhua perinteisestä. Tarkkaa porukkaa.


Jacques Selosse Brut Initial Blanc de Blancs on nimensä mukaisesti valmistettu vain valkoisista rypäleistä eli Chardonnay'sta. Tuottajasta voit lukea lisää täältä, klik. Ja vaikka minulla oli vaikeuksia saada tuoksuja tästä irti, niin silti hurmaannuin viinistä. Aivan ihana juoma! Hintatietoja viinistä ei löytynyt, mutta ranskalaisen nettikaupan mukaan pullo maksaisi 179 €.  Jotta jää kyllä tilaamatta, mikäli kohdalle osuu. Sääli. Runsas, voimakas, paahteinen, kevyen tamminen ja mantelinen. Nam.


Larmandier-Bernier Les Chemins d'Avize Grand Cru Extra-Brut 2010, 100% Chardonnay. Maahantuojan myyntihinta 95 €, mikä tarkoittaa, että ravintolamyynnissä, kertoimista riippuen, hintaa kyllä kertyy. Juomassa oli todella paljon kuplia. Maku oli pistävän hapokas ja hivenen kipakka. Ei ollut mieleeni lainkaan! Larmandier-Bernierin makuun pääset toki myös Alkon valikoimista löytyvän Larmandier-Bernier Longitude Blanc de Blancs Premier Cru Champagne Extra-Brut'n (52,98 €) avulla. Tämän viinin kohdalla tein hintatutkintaa. Hinta tuottajan verkkokaupassa 41 €, maahantuojalla 49 € ja siis todellakin Alkossa vajaat 53 €. Sanoisin, että maltillisesti kate matkalla kertyy! Viini -lehti antaa tälle juomalle huikeat viisi tähteä (tyylikäs huippuviini) ja kehuu edulliseksi ostokseksi. Tätähän on kokeiltava!


Vilmart & Cie Coeur de Cuvée Premier Cru 2010  (Alko 126,60 €). 80% Chardonnay, 20% Pinot Noir. Erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, mineraalinen, moniulotteinen. Runsas ja paahteinen huippuviini. Tykkäsin!


Alkon tilausvalikoimasta löytyvä Piper-Heidsieck Cuvée Rare Millésime 2002 (162,89 €) hurmaa jo ulkoasullaan. Mikä olisikaan parempi lahja henkilölle, jolla on jo kaikkea! Pullo on pakattu tyylikkääseen mustaan laatikkoon ja pulloa koristaa tavanomaisen paperietiketin sijaan koristeellinen metallikehikko. Ah, mitä tyyliä! Vuosikerta 2002 on ollut 2000-luvun toistaiseksi paras vuosikerta. Asia, joka kannattaa muistaa myös muiden samppanjoiden kohdalla. Kuiva, keskihapokas, kirsikkainen, sitruunainen, kukkainen. Pidin tuoksusta, pidin mausta. Pitkä, hyvä maku. Tosin olin muistiinpanoihini kirjoittanut, että hyvä matka, mutta se lienee ymmärrettävää kuudennen juoman kohdalla! Ja tavallaan, olihan tässä myös hyvä matka meneillään :)


Dom Ruinart Rosé Champagne Brut 2004 (hinta Alkossa 280 €). Erittäin kuiva, hapokas, villivadelmainen, sitruksinen, briossinen, mineraalinen, hennon yrttinen, vivahteikas, elegantti, pitkä. Runsas ja paahteinen.


Kaiken piti siis olla kohdillaan, vaan mitä tapahtui? En pitänyt tästä lainkaan. Siis toistan, en pitänyt lainkaan! Okei, en pidä roséviineistä, mutta en ole koskaan karsastanut rosésamppanjaa. Maku oli vielä hyvin punaviinimäinen eli siinäkin mielessä kaiken piti olla kunnossa. Ehkä alitajuntani kaipasi tähän ruokaa, hienostuneita äyriäisiä kaveriksi. En tiedä, mistä kiikasti. Ruokakumppaniksi tälle juomalle ideoitiin kyyhkyn rintaa, timjami-parmesaanipolentalla ja karamellisoiduilla kevätporkkanoilla. Ehkä minulla vain oli nälkä!


Näin oli keväinen viinikausi saatu päätökseen. Syksyä ja syksyn uusia tuulia odotellessa! Sieltä kannattaa muistaa Hyvinkäällä ensimmäistä kertaa 19.10 järjestettävä olut-viini-ruokatapahtuma. Liittymällä Viiniklubin FB-ryhmään, pysyt tilanteen tasalla.

Lopuksi vielä listaus sekalaisista muistiinpanoistani illan aikana, ehkä joku näistä on jopa muistamisen arvoinen!

  • Ei tarvitse tietää mitään mistään, kunhan tietää, mistä tykkää! 
  • Miascia -kakku. Comon alueen erikoisuus. Amarettikeksejä, amarettolikööriä. Tätä on PAKKO kokeilla, netti pursuaa ohjeita, esim. tässä, klik
  • Kotirose: pullo punaista + pullo valkoista + pari siivua sitruunaa. Ei ehkä kannata muistaa!
  • Sekä Dom Perignon, että Aurinkokuningas Louis XIV ovat syntyneet vuonna 1638, he myös kuolivat samana vuonna 1715.
  • Alkuun vain tynnyreissä myyty samppanja oli täysin kuplatonta ja makeaa.
  • Louis XV salli samppanjan pullomyynnin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti