sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Uudenlainen juhannus


Olen viettänyt elämäni aikana monenlaisia juhannuksia tai jopa jättänyt tyystin viettämättä. Lapsuuden juhannuksista muistan juhannuskoivut ja mökkirannan. Lasten lennähdettyä omilleen olen viettänyt kotijuhannusta kaupungissa, vieraillut tyttären luona Turussa, järjestänyt keski-ikäisten sinkkunaisten juhannusjuhlia mökillä tai ollut ihan vain itsekseni. Tämä juhannus oli erilainen. Sain vieraakseni tyttären perheen ja ennen kaikkea kohta seitsemän kuukautta täyttävän ihanuuden. Komeimman nuoren miehen, mitä tällä tontilla on ikinä nähty!




Valmistauduimme helteeseen ja hyttysinfernoon. Kumpikaan ei osunut kohdille. Toinen harmitti, toinen ei. Aatto, sitten kun lopulta pääsimme mökille, sujui auringon helliessä. Mutta sitten alkoi tapahtua ja ennen kaikkea tuulla! Saimme sadetta, ukkosen kaukaista jyrinää, aurinkoa, napakkaa viileää tuulta suoraan terassille. Tuulen vuoksi muurikalla valmistetut ruuat jäähtyivät ennen kuin edes kunnolla päätyivät lautasille, söimme osan aterioista sisätiloissa ja kun pystyimme olemaan ulkona, pikkumies puettiin huppariin, pipoon ja vielä kiehdottiin (mumun tekemään) peittoonkin. Olin roudannut kotoa pienen uima-altaan ja 30 litraa vesijohtovettä pienokaisen vesileikkejä varten. Noh, seuraavalla kerralla sitten! 



Lähdimme mökille vasta aattona, joten minulla oli hyvin aikaa kotona valmistella asioita. Vaikkapa nyt pestä vihanneksia, koska mökillä olemme järviveden ja kaupungista kuljetetun veden varassa.Aattoillan ruokana meillä oli tuttuja ja takuuvarmoja karitsaburgereita. Erilaisia burgerireseptejä olen testaillut, mutta tämä hivenen Lähi-Idän makuja sisältävä on mielestäni ehdottomasti paras, klik. Eli jauhelihamassan maustoin tällä ohjeella ja valmistin senkin jo kotona etukäteen.


Lisukkeina pestoa, hummusta, rapeaa pekonia, salaattia, tomaattisiivu ja vielä kaiken kruununa viipale paistettua vuohenjuustoa. Slurps.



Aamu-, väli- ja iltapalana vetelimme ruisleipiä, joilla oli tyttären ohjeella tehtyä sinappista graavilohitartaria. Valmiiksi viipaloidun graavilohen olin hankkinut Riihimäen Rekosta, Liljendahlin Kala&Palvi -tuottajalta. Laitoin sitten oikein kaksi kuvaa näistä leivistä, kun en osannut päättää, kumpi on parempi......



Koska päivät pienen vauvan kanssa alkavat perin varhain, oli meillä juhannuspäivänä aikaa sekä lounaaseen, että päivälliseen. Lounaaksi lohta aasialaisin maustein. Ohjeen löydät täältä, klik. Alunperin halsterissa grillillä valmistettavaksi tarkoitettu ruoka kypsyi tällä kertaa uunissa. Villilohimedaljongit olin hankkinut Riihimäen Rekon kautta suoraan kalastaja Ronny Holmströmiltä. Lisukkeena paahdettuja varhaisperunoita, joiden valmistukseen löydät helpon ohjeen täältä, klik.


Turvallisesti tutuilla resepteillä pitkälti siis mentiin, mutta juhannuspäivän illaksi viimein jotain uutta!


Männyllä marinoitu karitsa
Koti ja Keittiö -lehti 5/2019
4 annosta

600 g karitsan sisä- tai ulkofileetä
½ dl rypsiöljyä
1 (3 rkl) sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 pieni (15 cm) männynoksa
(lisäksi männynoksia varrastikuiksi, mikäli haluat vartaita rakennella)

Minulla oli karitsankaretta, Rekon (nyt Hyvinkäältä) kautta tietenkin, Pihlajasaaren Lammastilalta. Männynoksaa en liiemmin mittaillut, laitoin sen, mikä tuntui hyvältä. Näillä mentiin, eikä siis tehty vartaita.



Sekoita öljy, sitruunamehu, hunaja ja suola keskenään. Riivi männynneulaset marinadiin. Voit huuhdella oksaa vedellä, mikäli haluat. Lisää lihat marinadiin, pyörittele vähän, peitä kulho ja laita kylmään maustumaan mielellään vähintään 6 tunniksi. Kareen leikkasin tässä vaiheessa jo kyljyksiksi. Mikäli teet vartaita, kuutioi filee kuutioiksi tai viipaleiksi ennen marinointia.

Jos teet vartaita, pujota fileepalat kasteltuihin männynoksiin. Tarvittaessa voit tehdä lihaan reiät cocktailtikuilla tms, sillä männynoksa ei välttämättä lävistä lihaa. Kypsennä kuumassa grillissä välillä marinadilla valellen kuutisen minuuttia. Liha saa jäädä sisältä punertavaksi.



Meillä lisukkeina kesän luottokasviksia. Vihreää tankoparsaa, broccolinia ja Padron-paprikoita. Vähän oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria mausteeksi. 


Karitsa on kyllä takuuvarmaa grillattavaa! Mehevää ja maukasta. Tätä marinadia tehdään varmasti uudelleen, onhan mökkimme mäntymetsäisellä tontilla, joten olemme marinadiainesten osalta lähes omavaraisia.


Suhtaudun hivenen ennakkoluuloisesti hanaviinipakkauksiin. Miksi ostaisin kolme litraa yhtä ja samaa, kun tarjolla on monta erilaista kokeilun arvoista pulloittain? Ennakkoluulojani ei edes hälventänyt se tieto, että Viini -lehti valitsi portugalilaisen LAB Reserva 2017 (32,99 € / 3 l) vuoden punaiseksi hanaviiniksi. Viini -lehti antoi tuotteelle neljä tähteä ja kehuu löydöksi. Minä tein oman löytöni, kun huomasin, että viiniä löytyy myös pullossa! Eri vuosikertaa tosin, mutta silti päätin kokeilla viiniä näin turvallisesti pullollisen. Tai kaksi.....LAB Reserva Tourica Nacional Cabernet Sauvignon Syrah 2016 (9,89 €) on todellinen löytö, johon ei tässä hintaluokassa ole totuttu! Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, karhunvatukkainen, kevyen viikunainen, hennon neilikkainen. Viini -lehti antaa myös tälle pullotetulle vuosikerralle neljä tähteä ja LöYTö -kehut. 

Vaan kaikki kiva loppuu aikanaan. Ruuat on syöty, juomat juotu, uitu ja saunottu. Sunnuntaiaamuna oli aika hyvästellä ja suukotella pieni juhannusvieras. Mumu hieman kyynelehti, kun nuoren perheen auto lähti mökkipihasta. Edessä piiiiiiiitkä kuukausi siihen, kun seuraavan kerran tavataan.



Elämä pienokaisen kanssa on varsin intensiivistä ja niinpä pienet unet tekivät iltapäivästä terää mumullekin :) Vajaa tunti pötköttelyä terassilla ja ihminen on kuin uusi! Päätin vielä jäädä yöksi mökille ja lähteä täältä aamulla töihin, kodin kautta tosin. Kiitos lyhyen mökkimatkan!

Loppuun vielä muutama kuva viikonlopulta.....


Rakensin terassin portaille uuden pesupaikan Happyhamsterin keräämistä aarteista. Nautin, kun keksin vanhoille esineille uuden käyttötarkoituksen.


Tyttäreni kanssa kävimme kävelyllä keräämässä kesäkukkia mökkitien varrelta. Oikein odotan, kun saan tehdä tämän saman lastenlasteni kanssa.


Äiti kävi kylässä ja toi kotipihastaan huumaavasti tuoksuvia pioneja. Taustalla Happyhamsterille tyypillistä mökkirekvisiittaa sulassa sovussa: vanha Shellin jarru-/kytkinöljypurkki sekä reissutuliaisena joskus tuotu pyhävesipullo. Yhdistävänä tekijänä väri :) Turkoosi tuntuu olevan kovasti mieleeni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti