sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kaupunkijuhannus Turussa


Viime vuodet olen viettänyt juhannusta mökilläni. Teemalla keski-ikäisten sinkkunaisten juhannusjuhla. On syöty, juotu, saunottu, parannettu maailmaa. Nyt vaan tuntui siltä, että haluan tehdä vaihteen vuoksi jotain ihan muuta. Tyttäreni tarjosi minulle vaihtoehdon ja niinpä suuntasin ystäväni kanssa Turkuun viettämään kaupunkijuhannusta.


Tyttäreni asuu puolisonsa kanssa idyllisellä puutaloalueella, joka rauhallisuudessaan veti vertoja mökkirannan hiljaisuudelle. Neljän rivitalon ympäröimässä pihapiirissä oli asukkaita lisäksemme paikalla ihan vain muutamassa kodissa.

Päivät sujuivat kokkaillen, ei kuitenkaan grillaten, kuten oli alkuun suunniteltu. Ilma oli suht epävakainen, joten siirsimme kokkailut sisätiloihin. Aattoiltana ruokailimme pihalla, mutta juhannuspäivänä satoi käytännöllisesti katsoen koko päivän.

Kirjoittelen tähän kokkailuistamme, mutta koska tyttäreni on hyvin luova ruuanlaiton suhteen, on vaikeaa kirjata ihan täysin täsmällisiä reseptejä. Vähän tuota, sitten tätä jne. Hänen reseptinsä elävät ja ovat hivenen erilaisia joka kerta. Siunattu luovuus!


Aattoillan ateriana meillä oli paneroitua ahventa hollandaise-kastikkeella sekä uunissa paahdettuja varhaisperunoita. Lähdetään niistä liikkeelle.

Paneroidut ahvenfileet 
Tyttären ohje

ahvenfileitä
vehnäjauhoja
korppujauhoja
mausteita
kananmuna
kevätsipulia

Mausta korppujauhot haluamallasi tavalla. Tällä kertaa mausteina oli suolaa, pippuria ja ruokosokeria. Ehkä jotain muutakin.......



Kääntele fileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista voissa juuri ennen tarjoilua. Koristele kevätsipulisilpulla.

Hollandaise-kastike
Tyttären tapaan

Mausteliemi
kevätsipulia
tuoretta valkosipulia
salottisipuli
kokonaisia maustepippureita muutama
1 dl valkoviiniä
½ dl vettä
rucolaa kourallinen
½ sitruunan mehu
suolaa ripaus



Tyttäreni aloitti hollandaisen valmistamisen keittämällä pohjaksi mausteliemen. Eli kaikki ainekset kattilaan ja sitten seosta keitetään kokoon, kunnes lientä on jäljellä noin puoli desiä. Siivilöidään mausteet pois ja siirrytään varsinaisen kastikkeen tekoon. Siihen hyvän ohjeen löydät täältä, klik, vaihdat vain veden tähän mausteliemeen.

Paahdetut varhaisperunat
Tyttären tapaan

Varhaisperunoita
oliiviöljyä
suolaa


Keitetään 10 minuuttia, siirretään vuokaan, pyöritellään oliiviöljyssä, rouhitaan suolaa päälle. Paahdetaan 200 asteisessa uunissa, kunnes ovat nättejä ja ryppyisiä. Eli myös ryppyinen voi olla nättiä, lohduttaa näin vanhenevaa ihmistä......



Sitten vaan kootaan annokset ja nautitaan. Aattoillan auringolle nostimme Lanson -maljat. Ihanaa elämää!


Jälkiruuaksi tein nutella-juustokakkumaljat. Ohjeet tähän lähestulkoon pyörryttävään herkkuun löydät täältä, klik.

Juhannuspäivänä, kun hädintuskin oli aamiaisesta selvitty, siirryimmekin jo kokkaamaan lounasta, jotta ehtisimme syödä sen ennen iltaruokaa. Jossain välissä tein ystäväni kanssa sentään pienen kävelylenkin tihkusateisessa ilmassa. Kaupunki oli erittäin hiljainen, eikä ihmisiä juurikaan liikkeellä. Ilmasta johtuen mekin kiirehdimme takaisin sisätiloihin.

Lounaaksi söimme pastasalaattia, jota on perheessämme tehty vuosikausia. Sitä on tehty piknikeille ja juhliin, perheelle ja kavereille. Ehkä jo vähän kyllästymiseen asti, sillä hämmästyin, kun huomasin, että 2,5 vuotta kestäneen blogiharrastuksen aikana en ole tehnyt sitä kertaakaan. Pitänee palauttaa tämä herkku listoille.


Paolan pastasalaatti

½ grillattu broileri
pussillinen penne-pastaa
4-5 rkl pestoa
rouhittua mustapippuria
puntti rucolaa
tammenlehväsalaattia
1 punasipuli ohuina siivuina
kourallinen pinjansiemeniä paahdettuna
(melonia tai persikkaa pieninä kuutioina)
(parmesaanijuustolastuja)

Näin menee alkuperäinen ohje vuodelta 2005. Me teemme aina muutamat muutokset eli broileri on rintafileitä, jotka marinoimme ja paistamme itse. Emme myöskään ymmärrä tuota muutamaa ruokalusikallista pestoa, vaan hulautamme menemään kokonaisen purkillisen.  Persikkaa menee myös purkillinen ja juustolastuja reilusti sekä salaatin sekaan, että annoksen koristeeksi.


Mausta ja paista broileri. Pilko. Keitä pasta ja valuta. Pilko salaatit ja persikat, viipaloi sipuli.


Sekoita kaikki iloisesti kulhossa sekaisin. Se on siinä. Helppoa, hyvää ja monen makuun sopivaa.



Ja kun kerran keskikesän juhlaa vietettiin, niin pitihän lasissa olla kesäjuomaa.

Vadelmainen Pink Platino Sangria
2 kannullista

1 plo Pink Platino Moscato -viiniä (6,99 €)
4 dl kivennäisvettä
3-4 limettiä
2 rkl hunajaa
2-3 dl vadelmia
mintun oksia
jäitä

Viilennä kaikki ainekset ennen juoman valmistamista.


Laita vadelmat ja hunaja astiaan, sekoita ja jätä maustumaan.



Purista yhdestä limetistä mehu ja siivuta loput ohuiksi siivuiksi.


Laita ison lasikannun pohjalle vadelmat, limetin siivut ja mintun oksat.



Kaada päälle kivennäisvesi ja viini. Sekoita kevyesti ja anna maustua jääkaapissa parikymmentä minuuttia. Lisää jäät tarjoiluvaiheessa suoraan lasiin, niin juoma kannussa ei turhaan laimene. Oiva kesäjuoma mökkilaiturille!


Juhannuspäivän ilta oli niin sateinen, että suosiolla luovuimme grillaussuunnitelmista ja kokkasimme sisällä. Tarjolla oli marinoituja ja paistettuja herkkusieniä, grillattua (nyt paistettua) broileria, maissi-lehtikaalisalaatti, paahdettuja varhaisperunoita sekä uunissa kuumennettua Metsuri -juustoa. Plus kaiken päälle vielä uunijäätelöt. Melkoinen setti siis! Joten eikun ohjeisiin.....


Maissi-lehtikaalisalaatti
Anna -lehti 6/2015
Neljälle

200 g lehtikaalia
2 rkl sitruunamehua
6 kokonaista kypsentämätöntä maissia
1 dl tiiviisti paineltua basilikaa
1 dl tiiviiisti paineltua korianteria
1 vihreä chili
100 g fetaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Meillä oli neljä esikypsennettyä maissia, joihin otettiin pintaväri pannulla. Muuten kunnioitimme ohjetta :)


Poista lehtikaalista paksu ja kova lehtiruoti, hienonna lehdet, laita isoon kulhoon ja sekoita sitruunamehu joukkoon. Laita jääkaappiin odottelemaan.


Grillaa maissit kypsiksi, jos käytät kypsentämättömiä tai paista pintaväri esikypsennettyihin. Leikkaa maissinjyvät veitsellä irti ja lisää lehtikaalisilpun joukkoon. Hienonna yrtit ja chili (poista siemenet). Murustele feta salaattiin ja sekoita mukaan yrtit, chili ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

Marinoidut herkkusienet
Tyttären ohje

herkkusieniä
tuoretta timjamia
kevätsipulia
teriyakikastiketta
vähän oliiviöljyä
tilkka vettä




Tyttäreni on sangen ihastunut mausteliemiin. Siihen näidenkin sienten maku perustui. Ei mitään hajua ainesosien määristä tai kypsennysajoista. Siinä me niitä sieniä aikamme pyöriteltiin ja valmista oli, kun neste oli haihtunut. Ihan törkeän hyvää!

Kuumennettu Metsuri-juusto

1 Metsuri -juusto
2-4 valkosipulinkynttä


Ota juusto pois kääreestä, mutta jätä puukuori paikoilleen. Laita juusto uunivuokaan ja leikkaa pintaan ristikkäiset viillot.


Avaa juuston kantta ja sujauta kannen alle halutessasi valkosipulinkynnet. Laita juusto 200 asteisen uunin keskitasolle noin 20 minuutiksi.


Ota juusto uunista, avaa kansi ja dippaile sulanutta juustomassaa joko kovakuorisella maalaisleivällä tai uusilla perunoilla. Slurps.


Kaiken tämän yltäkylläisyyden ja ihanien makujen jälkeen tyttäreni teki meille vielä siis todellakin uunijäätelöannokset. Voitte vaan kuvitella, että olo oli enemmän kuin kylläinen!

Uunijäätelö
Tyttären ohje

jäätelöä
keksejä
mansikoita
kananmunan valkuaisia
sokeria


Aloita marengista, vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.



Annosvuokien/-mukien pohjalle murennettiin vohvelikeksejä ja mansikoita kerroksittain. 


Sitten jäätelöä.......


......ja lopuksi koko komeus kuorrutettiin marenkivaahdolla.


Vielä 200 asteiseen uuniin ihan pariksi minuutiksi, jotta marenki saa väriä, mutta jäätelö ei ehdi sulaa. Olipa herkku! Tämän jälkeen oli hyvä kellahtaa vatsan viereen nukkumaan :)

Kiitos ihanasta ja erilaisesta juhannuksesta tyttärelle ja vävypojalle. Loppuun vielä muutamia kuvia tunnelmia kuvaamaan.





Näkymä suoraan sängystä ulos alakerran oven kautta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti