maanantai 15. kesäkuuta 2015

Pruuvi: Kesäajan viinit

Varman kesän merkki on Alkon Etikettiklubin Kesäajan viinit -pruuvi, jonne suuntasin yhdessä siskon ja työkaverin kanssa. Tämä pruuvi, jossa maistatetaan kauden uutuuksia, on ollut ohjelmistossamme jo vuosikaudet.

Maistossa yhdeksän viiniä ja aikaa kaksi tuntia, joten pidemmittä puheitta suoraan asian ytimeen.

KUOHUVAT


Aloitimme maistamalla kolme kuohuvaa. Yhden samppanjan ja kaksi kuohuviiniä, joista toinen oli rose. Ja siis myös samppanja oli rose.


Charles Mignon Premium Reserve Rosé 1er Cru Brut (29,90 €), Alkon kausituote, on erittäin kuiva, hapokas, vadelmainen, sitruksinen, kevyen metsämansikkainen, hennon paahteinen ja tyylikäs juoma, joka sisältää 75% Pinot Noir rypälettä ja loput Chardonnay´tä. Vaikka viini on valmistettaessa levännyt jopa 12-24 kk sakkojen päällä, siinä ei kuitenkaan ollut havaittavissa hiivaista tai leipämäistä tuntumaa. Paitsi vähän sittten, kun juoma lasissa lämpeni. Viini oli todella marjainen, mutta tasapainoinen rakenteeltaan. Sopii alkudrinkiksi, aperitiiviksi. Charles Mignon -samppanjatalo on melko nuori, perustettu 1995 ja tyyliltään moderni. Viini -lehti on antanut juomalle neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja ruokasuosituksiksi annetaan paistetut punalihaiset kalaruuat sekä myös grillattu tai paistettu vaalea liha. Minä en ehkä ihan näin marjaisista (metsämansikka maistui selkeästi) juomista innostu. Ehkä ruoka olisi korjannut tilannetta. Mutta tietenkin join annetun maistiaisen. Olihan se sentään samppanjaa!


Lindauer Rosé (12,79 €) tulee puolestaan Uudesta-Seelannista. Chardonnay 52%, Pinot Noir 48%. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, vadelmainen, kevyen punaherukkainen ja hennon mausteinen. Kausituote tämäkin. Viini on valmistettu perinteisellä menetelmällä ja se on ollut sakkojen päällä 10 kk. Hiivaelementtejä ja leipämäisyyttä tässä oli selkeästi enemmän mitä edellisessä samppanjassa. Viini on hyvin samppanjamainen ja sokkotestissä saattaa hyvinkin hämätä myös tottunutta maistelijaa. Kouluttajaltamme tuli ruokasuosituksia laidasta laitaan. Kasvisruuat, lohi ihan miten vain maustettuna, salaatit, joissa vuohenjuustoa ja tomaattia. Tai bataattia ja appelsiineja. Kouluttajamme hehkutti tätä yhdistelmää niin, että sitä pitänee kokeilla. Bataattia paahdetaan uunissa, jäähdytetään ja lisätään appelsiinisiivujen kanssa salaattiin. Viini -lehdeltä irtosi kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty plus vielä edullinenkin). Minä pidin tästä ehkä jopa edellistä samppanjaa enemmän. Ja hinta, se kannattaa huomioida. Vaikka samppanja olikin edullisesta päädystä, niin tämä on siitäkin vain puolet. Mene ja hamstraa tätä kesäjuomaksi. Minulla on jo pullo jääkaapissa!


Sitten siirryimme Chileen, merellisen Leydan laakson alueelle. Undurraga Royal Brut (13,98 €), Chardonnay´tä 60% ja Pinot Noiria 40%. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, herukkainen, kevyen karviaismainen, hennon päärynäinen. Meren läheisyydestä johtuen kypsyminen on ollut hidasta ja sen vuoksi happorakenne on kova (7,3 grammaa litrassa). Happojen vuoksi ei suositella alkudrinkiksi, vaan ennemmin ruualle. Vaalea kala, ravut, sushi, graavi lohi, meren antimet yleensäkin. Tästä en pitänyt oikeastaan lainkaan. Mutta Viini -lehti piti ja antoi kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty). Noh, makuasioita. Minä en tätä tule ostamaan. Piste.

Pari poimintaa vielä muistiinpanoista kuohuviineihin liittyen:
- tarjoilulämpötila, suoraan jääkaapista
- Chardonnay on arvostetuin samppanjarypäle ja siitä valmistetaan kaikki kalleimmat samppanjat
- laatukuohuviineissä suositaan samppanjarypäleitä

VALKOVIINITThe Hermit Crab Viognier Marsanne (14,90 €) on kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, kevyen keltaluumuinen, mausteinen, mineraalinen ja aromikas viini Etelä-Australiasta. Etelä-ranskalaiset rypälelajikkeet; Viognier 64% ja minulle täysin tuntematon Marsanne 36%. Aikuinen, hyvin tehty, ruokaystävällinen viini. Sopii vähän tuhdimmalle alkuruualle, sienet, kana, possu. Ruuassa ei saa olla makeutta, kuten vaikkapa hunajaa. Ja mitähän vielä? Yrttinen, puhdaspiirteinen, vaikeasti lähestyttävä. Viini -lehti piti tästä neljän tähden verran (=harmoninen, laadultaan erinomainen ja vielä edullinenkin) ja niin pidin myös minä. Varmaan tuon aikuisuuden vuoksi....heh....


Toinen valkoviini Yealands Estate Single Vineyard P.G.R. (15,98 €) tulee puolestaan Uudesta-Seelannista. Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, viheromenainen, päärynäinen, kevyen persikkainen ja mineraalinen. Pinot Gris 49%, Riesling 32% ja huumaavan tuoksun tuova Gewürztraminer 19%. Hieno, aromaattinen viini, josta pidin todella paljon. Parfyymia, kukkaisuutta, hedelmäisyyttä. Aivan loistava! Viini -lehti on antanut neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja suosittelee viiniä vähän maustetuimmille kala- ja äyriäisruuille sekä vaalealle lihalle.

ROSÉVIINIT


Seuraavaksi siirryimme roseviineihin. Niistähän en liiemmin perusta. Paitsi kuplaversiona :) Ensimmäisenä Terra Andina Lovely Rosé (8,98 €), joka on kausituote. Ei voi fanittaa, sanoi kouluttajamme ja minä kirjoitin muistiinpanoihini, että no hyh sentään! Tämä oli illan ainoa viini, jonka kaadoin sylkyastiaan. Se jo kertoo paljon. 100% Pinot Noir, kuiva, keskihapokas, metsämarjainen, vadelmainen, kevyen punaherukkainen, raikas. Pullon ulkoasu jo kosiskelee teinejä. Lovely. Marjaista. Lovely. Värikin oli aivan pinkki. Lovely. Viini -lehti antaa kaksi tähteä ja väittää kysymyksessä olevan sopusuhtainen kokonaisuus. Mitäh?


Toinen rose veti jo meikäläisenkin suupieliä hymyyn, vaikka yleensä olen ERITTäIN ENNAKKOLUULOINEN tämän lajityypin kohdalla. Itävaltalainen luomuviini Stadlmann Rosé St. Laurent (12,99 €), 100% St. Laurent -rypäleestä. Rypäle on harvinainen, tumma ja aromaattinen, mutta ei tanniininen. Kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon punaherukkainen ja mausteinen. Oikein oiva viini, joka sopii, kuten rosé-viinit yleensäkin, buffeepöytään. Viini -lehti on antanut neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen ja vielä edullinenkin).

PUNAVIINIT

Ja loppuun pari punaviiniä, sitten urakka onkin ohi. Punaviinit eivät ole uutuuksia, kuten muut maistelussa olleet viinit. Ennen tarjoilua molemmat punaviinit ovat olleet ½ tuntia dekantterissa, kaadettu takaisin pulloon ja laitettu tunniksi jääkaappiin.


Hahn GSM 2012 (17,99 €) on melko tuore ja nuori viini Kaliforniasta, Yhdysvalloista. Täyteläinen, tanniininen, tummakirsikkainen, luumuinen, herukkainen, mausteinen ja vaniljainen. Etelä-ranskalaistyyppinen lämmin viini. Nimen GSM kertoo, että rypäleinä on käytetty Grenachea, Syrahia ja Mourvedrea. Tuoksussa savua, sikaria, vaniljaa, hilloa, tervaa, lakritsia ja vaikka mitä. Terästankissa kypsytetty 4 kk, mutta sitten tammessa 12 kk. Sieltä tuli selkeä vaniljaisuus. Suutuntuma oli tuoksua kevyempi. Tuottaja lupaa viinille säilyvyyttä 15 vuotta. Ruokasuosituksena juustot, ylikypsä possu, grillilihat, pataruuat makeilla juureksilla. Syysviini, joka sopii siis juhannukseen :) Viini -lehti antaa neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen) ja suosittaa kaveriksi riistaa. Itse pidin tästä kovasti.

Kuva netistä
Mutta vielä enemmän pidin illan viimeisestä viinistä, Alkon tilausvalikoimasta löytyvä Chateau Musar Hochar 2009 (24,70 €) tulee Libanonista, Bekaa -laaksosta, jossa viiniä on tehty jo kuusituhatta vuotta sitten! Sanavalmis kouluttajamme totesi, että kun Raamatussa vesi muutettiin viiniksi, niin tätä tuli. Olen aivan samaa mieltä. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen, aromikas. Neljän rypäleen sekoite: Cinsault (etelä-ranskalainen), Cabernet Sauvignon, Grenache ja Carignan. Rypäleet poimittu käsin vähintään 50 vuotta vanhoista köynnöksistä. Superkypsät rypäleet tuovat viiniin rusinaisuutta ja jopa madeira tai portviini tulevat mieleen. Sateinen päivä sisällä ja tämä viini, niin se on siinä. Nam.

Siinä oli tämänkertainen setti. Suosituslistalle meni ehdottomasti ainakin Lindauerin Rosé ja ehkä aivan rauhassa testaan uudemman kerran sen itävaltalaisen rosén. Toivottavasti sinäkin löysit jotain mielenkiintoista!

Chateau Musar 2005 on muuten löytynyt Viinisiskojen pöydästä, kun vietimme iltaa Lähi-itä -teemalla, siitä voit lukaista täältä, klik. Tästä viinistä löytyy tällä hetkellä Alkon tilausvalikoimasta vuosikerta 2007 hintaan 35,70 €. Erityisiin hetkiin.

* Tuotekuvat Alkon sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti