maanantai 12. syyskuuta 2016

Lasagna bianca eli valkoinen lasagne

Nyt jo varmaan kuukauden ajan olen kirjoittanut kesälomareissuistani ja enää yksi niistä on dokumentoimatta, mutta...... Tehdäänpä välillä ruokaakin! Mutta mikäli et rakasta juustoja, älä lue pidemmälle. Tämä lasagne suorastaa tulvii juustoa!


Valkoinen lasagne
6 annosta

3 rkl voita
½ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
½ valkosipulinkynsi
100 g parmesaanijuustoa raasteena
1 kananmuna
½ tl mustapippuria
3 rkl persiljaa
100 g vahvaa juustoa viipaleina
8-10 lasagnelevyä
100 g mozzarellajuustoa revittynä

Pinnalle
200 g herkkusieniä viipaloituna
½ rkl voita
1 tl timjamia
½ sitruuna

Ohjeesta sen verran, että mitä tarkoittaa PUOLIKAS valkosipulinkynsi? Laitoin kokonaisen, mietin jopa kahta, mutta pysyttelin maltillisesti yhdessä. Muuten kunnioitin ohjetta, enkä säätänyt ja soveltanut yhtään enempää. Seuraavalla kerralla sitten! Tai no olihan noita juustoja kaikkia vähän enemmän, sillä jos nyt vaikkapa  mozzarellapallo painaa 125 g ja ohje sanoo 100 g, niin kyllä minä sen kokonaan mukaan nakkasin.


Tehdään ensin maito-parmesaanikastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot vähitellen, koko ajan sekoitellen noin minuutin ajan. Sitten lisäät maidon, maltillisesti, hitaasti, edelleen koko ajan sekoittaen. Lisää mukaan hienonnettu tai raastettu valkosipulinkynsi. Keitä seosta viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Siirrä kattila liedeltä, anna jäähtyä hetki ja lisää raastettu parmesaani, kananmuna ja mausta mustapippurilla sekä hienonnetulla persiljalla.


Kokoa lasagne voideltuun vuokaan. Ensin ohut kerros kastiketta, sitten lasagnelevyjä, kastiketta ja juustoviipaleita kerroksittain.


Jätä päällimmäiseksi kerros kastiketta ja revi pinnalle mozzarella pieniksi paloiksi. Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteissa uunissa 20 minuuttia. Ota folio pois ja tarpeen mukaan painele lasagnelevyjä kastikkeeseen sekä paista vielä toiset 20 minuuttia.


Lasagnen kypsyessä valmista sienilisuke. Paista viipaloituja herkkusieniä kuivalla pannulla, kunnes ne ruskistuvat hieman. Lisää voi ja timjami ja jatka paistamista pari minuuttia.


Purista sitruunasta mehut sienille ja kaada seos lasagnen päälle. Nam, herkkua! Ruoka, minne saa näppärästi upotettua juuston jämiä ja ehkä jotain muutakin, koska ehkä tuo pelkkä juustotäyte tuntui jollain tavoin vaillinaiselta. Hyvältä se maistui, mutta jotain kaipasin. Ehkä väliin voisi laittaa sieniä, kesäkurpitsaa, tomaattia tai oikeastaan ihan mitä nyt vaan jääkaapista löytyy. Juusto aateloi minkä tahansa aineksen. Mielikuvitus vain rajana, siitä sitten kokeilemaan!

Ps. Tuo kaunis vuoka on hankittu töölöläisestä Hella&Herkku -liikkeestä, Museokadulta. Kauppa, joka on vierailun arvoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti