sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Kotiarestikokkailua

Eräänä syksyisenä viikonloppuna pistin itseni pariksi päiväksi kotiarestiin. Se oli väistämätön ja välttämätön toimenpide, sillä en juurikaan ole vapaahetkiäni kotona viettänyt. Syksyn viikonloput ovat melko huolella täyttyneet teattereista, konserteista, pienistä kotimaan retkistä ja huomasin ajautuneeni tilanteeseen, jossa ohjelmaton lauantai tuntui epäonnistumiselta. Ja tyhjältä, että onko elämäni niin tyhjää, että JOUDUN pysähtymään. Noh, pysäytin sitten itse itseni pariksi päiväksi. Ensimmäinen päivä oli ennakoidusti TYLSÄ, enkä saanut mitään järkevää aikaiseksi, toisena innostuin kokkaamaan.

Kotiarestia helpottaa hyvä punaviini. Tässä minun tämän syksyn suosikkini. Margués de la Concordia Rioja Santiago Gran Reserva 2015 vivahteikas ja kehittynyt herkku Espanjasta (15,48 €). Keskitäyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, karpaloinen, taatelinen, setrinen, hennon nahkainen, kevyen balsamicomainen. 


Hasselbackan munakoisot
Glorian Ruoka&Viini 7/2024
4 annosta

3-4 munakoisoa
2 dl pestoa
1 tl suolaa
1½ dl parmesaania hienoksi raastettuna
½-1 dl pankojauhoja

Päälle
parmesaania, pestoa, basilikaa


Leikkaa munakoisoista halutessasi kannat pois. Leikkaa munakoisoihin poikittaisia viiltoja vajaan sentin välein siten, että viipaleet jäävät alaosastaan kiinni. Laita munakoisot vuokaan. (Sushipuikot munakoison sivuilla auttavat siihen, että et leikkaa viipaleita irti toisistaan.)


Valuta munakoisoviiltoihin pestoa ja ripottele päälle suola. Kypsennä 225 -asteisessa uunisa 35-45 minuuttia, kunnes munakoisot ovat napakan pehmeitä.

Raasta parmesaani kulhoon ja sekoita joukkoon pankojauhot. Ripottele juusto-pankojauhoseos munakoisojen viiltoihin ja päälle. 


Jatka paistamista 20-30 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut. Varmista munakoisojen kypsyys haarukalla. Munakoison tulisi olla pehmeä pohjaa myöten.

Viimeistele halutessasi raastetulla parmesaanilla, pestolla ja basilikanlehdillä. 

Paahdetut kikherneet
Glorian Ruoka&Viini 7/2024
4 annosta

1 prk (230 g) kypsiä kikherneitä
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl kuivattua chiliä myllystä


Huuhdo ja valuta kikherneet lävikössä. Kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Kääntele joukkoon öljy, suola ja chili. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Minä vielä taputtelin kikherneet kuiviksi, kippasin kulhoon ja siinä sekoittelin mukaan öljyn ja mausteet. Chilin voit halutessasi vaihtaa mieleiseesi muuhun mausteeseen.

Sitruunainen ricottavaahto
Glorian Ruoka&Viini 7/2024
4 annosta

1 rkl (luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
2 rkl sitruunamehua
1 rs (250 g) ricottajuustoa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi ja purista mehutilkka. Kumoa ricotta kulhoon ja vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää sitruunamehu ja -kuoriraaste, suola ja pippuri.

Levitä ricottavaahto tarjoilu- tai annoslautaselle hasselbackan munakoisojen pediksi tai tarjoa se munakoisojen kanssa erikseen.



Kovasti pidin tästä annoksesta. Oikeastaan jopa vähän yllätyin, miten paljon. Ricottavaahdon sitruunaisuus viimeisteli kokonaisuuden.

Ja niin paljon nauratti itseäni tämä munakoiso-persikkakuva, että onhan se pakko vielä tänne loppuun lisätä.......hah hahahaa hah 😁🤣










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti