sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Vegeä kesäiseen talvilomaan

Juhannusviikolla vietin talvilomaa. Yleensäkin pidän talviloman vasta myöhemmin keväällä, koska en pidä talvesta, niin keskityn silloin töihini. Nyt lapsenlapsellani on menossa pienenä koululaisena ensimmäinen pitkä kesäloma, niin tarkoituksella jätin tämän lomapätkäni viettääkseni sen yhdessä hänen kanssaan. Ja mikä mahtava viikko meillä olikaan!

Mökkikokkailu meillä oli varsin simppeliä. Quesadilloja, grillimakkaraa, muurinpohjalettuja. Aamiaisia terassilla, iltapaloja laiturilla. Yhtenä päivänä retkeilimme siskojeni mökille ja veimme sinne mukana ainekset seuraavaan ruokaan:

Grillattu vegegyros
Koti ja Keittiö, 
kesän 2024 teemanumero Välimeren herkut
4 annosta

1 munakoiso
1 rs (200 g) portobellosieniä
2 suippopaprikaa
5 dl pinaatinlehtiä
2-3 rkl öljyä
2 rkl hienonnettua rosmariinia
2 tl ruokosokeria
1 tl suolaa

Tsatsiki
2½ dl kaurajogurttivalmistetta (tai paksua turkkilaista jogurttia)
2 tl ruokosokeria
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 avomaankurkku (2 dl raastettuna)
1 valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua minttua

Lisäksi
4 pitaleipää

Tunnustus: Minähän sitten oikaisin asioissa, en valmistanut itse tsatsikia, vaan mentiin kaupan valmiilla tuotteella. Melkein nolottaa, sillä onhan itse tehty aina parasta. 

Ellet ole oikoja, niin valmista ensin tsatsiki maustumaan jääkaappiin. Sekoita kulhossa (kaura)jogurtti, hunaja, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Kuori kurkku ja raasta se karkeaksi raasteeksi, puristele raasteesta ylimääräiset nesteet pois. (Esim. kuitukankaiset Carita -liinat ovat tässä oiva apu tai mikseipä ihan tavallinen keittiöpyyhekin.) Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon ja nosta kylmään maustumaan.

Huuhtele ja viipaloi munakoiso ja portobellosienet. Huuhtele ja halkaise paprikat, poista siemenkalvot ja kannat, leikkaa isohkoiksi paloiksi. Huuhtele pinaatinlehdet. 


Sekoita öljy, rosmariini, ruokosokeri ja suola kulhossa. Lisää munakoisot, sienet ja paprikat. Sekoittele. Tähän asti tein valmistelut jo etukäteen ja matkasin siskojen mökille valmiiksi pilkotut ja maustuneet vihannekset mukanani. Mikäli kaapistasi ei löydy ruokosokeria, voit hyvin käyttää makeuden tuojana hunajaa. Itse asiassa alkuperäisestä reseptistä ei ihan varmuudella selviä, kumpaa käytetään, koska ainesosaluettelossa mainitaan sokeri, mutta myöhemmin puhutaan hunajasta. No niin tai näin, jotain makeutta mukaan kuitenkin.



Paista kasviksia kuumalla parilapannulla, kunnes ne pehmenevät. Nosta takaisin öljyseoksen joukkoon. Paista lopuksi pinaatinlehdet ja nosta kasvisten joukkoon. Ei jäänyt mitään öljyseosta, minkä joukkoon nostella mitään takaisin. Pinaatit paistoin erikseen ja lisäsin ne parilalle kasvisten joukkoon, koko komeus siirrettiin pöytään tarjolle niin, että jokainen sai itse täyttää leipänsä.




Kuumenna pitaleivät grillissä, halkaise ne, täytä kasviksilla ja tsatsikilla. Vähemmänt veget voivat tässä vaiheessa lisätä leipien vaikkapa grillimakkaraa siivuina tai broileria. Ja mikäli ei tsatsikiakaan ole, niin kastikkeeksi sopivat myös mm. erilaiset maustetut majoneesit. Meille kaikille isomummusta neiti Naperoon nämä maistuivat vegenä. Itse asiassa oikein ihmettelin, miten maukkaita kasvikset olivat, vaikka mausteita ei tuon enempää ollut. 


Siskojen mökillä sekä satoi että paistoi ja tuuli koko ajan. Muutenkin viikko mentiin melko vaihtelevilla keleillä.

Loppuun vielä muutama kuva porukalla kootusta ristikkopelistä sekä neiti Naperon aamupalasta ja tietenkin muurinpohjaletuista! Lettuja ei kuitenkaan tehty taikinakannun ohjeen mukaan, vaan tämän, klik.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti