maanantai 22. kesäkuuta 2015

Viinisiskojen katuruokafestarit


Kesäkuun alussa oli Viinisiskojen mökkiretken aika. Suunta kohti Mäntyharjua, hivenen typistetyllä kokoonpanolla kylläkin, mutta sehän ei tavaramäärässä näkynyt, joten kahdella autolla mentiin tälläkin kertaa. Ja vaikka kuinka ollaan viiniklubi, niin nyt viinistä viis, mentiin täysin ruoka edellä tähän viikonloppuun, jonka teemana oli trendikkäästi katuruoka, Street Food.

Ruokaa tehtiin ja paljon! Joten tästä tulee todellinen ruokapläjäys, joka kannustaa meitä kaikkia todella panostamaan ruuan tekemiseen itse. Aina ketsupista lähtien, kuten tulet vielä huomaamaan.

PERJANTAI-ILTA

Perjantaiburgerit. Niillä aloitettiin, italiateemaisilla burgereilla. Näiden kuvaa olin jo kuola valuen tuijottanut uusimman Glorian Ruoka&Viini -lehden kannessa, joten olin todella onnessani tästä valinnasta. Emäntämme oli sämpylät tehnyt jo etukäteen kotona, mutta kaikki muu tehtiin sitten porukalla mökillä.

Italialainen hampurilainen
Glorian Ruoka&Viini 4/2015
 4 annosta

600 g naudan jauhelihaa (rasvaa mielellään yli 10%)
1½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
salaattia (esim. romaine)
2 palloa (250 g) puhvelinmaito-mozzarellaa


Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Muotoile lihasta neljä pihviä ja anna niiden olla huoneenlämmössä paistamiseen asti. Merkillepantavaa on se, että kun jauheliha on laadukasta, se ei todellakaan kaipaa yhtään enempää mausteita, vain suolan ja pippurin.


Kypsennä pihvejä kuumassa grillissä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Pihvit saavat jäädaä sisältä punertaviksi.


Halkaise sämpylät. Laita ne hetkeksi grilliin leikkuupinta alaspäin (vaikka kuvassa ovatkin juuri toisinpäin...heh...).



Sivele sämpylän pohja ja kansi persiljapestolla ja täytä sämpylät salaatilla, pihvillä, revityllä mozzarellalla, tomaatti-sipulisalsalla ja valuta vielä noin ruokalusikallinen persiljapestoa täytteiden päälle. Lisukkeeksi vierelle vielä coleslaw -salaattia. Slurps!

Ja tässä reseptit niin sämpylöihin, kuin lisukkeisiinkin:


Parmesaanisämpylät
Glorian Ruoka&Viini 4/2015
8 kpl
Valmistusaika 25 min + kohotus 45+30 min

3 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
½ dl oliiviöljyä
1½ dl raastettua parmesaanijuustoa
1 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja (00-jauhettuja tai durum)
½ dl maitoa voiteluun
½ dl parmesaanijuustoa raasteena pinnalle

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, sokeri, öljy, juustoraaste ja suola. Lisää jauhot taikinaan vähitellen, käsin vaivaten. Lisää jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Jatka vaivaamista viitisen minuuttia. Kohota liinan alla lämpimässä noin 45 minuuttia.

Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Paina sämpylät matalammiksi ja laajemmiksi. Kohota pellillä 30 minuuttia. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja paista 200 asteisessa uunissa 12 minuuttia. Voitele uudestaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista vielä 2 minuuttia.

Tomaatti-sipulisalsa
Glorian Ruoka&Viini 4/2015
4 annosta

2 isoa tomaattia
1 punainen kesäsipuli varsineen
½ sitruunan mehu
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria

Kalttaa tomaatit, irrota kuoret, poista siemenet ja kuutioi hedelmäliha.



Ylimääräistä nestettä otettiin pois ennen hampurilaisten täyttämistä.
Hienonna sipuli, yhdistä hienonnettu sipuli ja tomaattikuutiot. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla.


Persiljapesto
Glorian Ruoka&Viini 4/2015
4 annosta

2 ruukkua lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
1 1/4 dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä



Kaikki kerralla sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Aja tasaiseksi seokseksi.

Coleslaw
Jenni Häyrinen; Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa

500 g valkokaalia
2 porkkanaa

Kastike
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
2 tl sinappia
puolikkaan sitruunan mehu
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
suolaa
pippuria



Suikaloi kaali ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Sekoita erillisessä kipossa kastikeainekset. Sekoita kastike hyvin salaatin joukoon ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään vartiksi.


Jälkiruokana meillä oli tuoretta ananasta ja mansikoita Zabaglione -kastikkeessa.

Zabaglione-kastike

3 keltuaista
75 g sokeria
1½ dl Marsala-viiniä


Vaahdota keltuaiset ja sokeri teräskulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Nosta kulho vesihauteeseen, lisää viini ja vatkaa seosta voimakkaasti, kunnes se sakenee. Tähän kuluu aikaa 6-10 minuuttia. Tarjoa heti, niin kastike säilyttää kuohkeutensa.


LAUANTAI-AAMU



Aamiaiselle tehtiin Croque Madam -leipiä Bechamel -kastikkeella. Ja nautittiin aamiaismehu Bellinin muodossa. Tietenkin, sillä niinhän viinikerholaiset tekevät :) Bellini-drinkki on helppo, persikkasosetta lasin pohjalle ja sitten lasi täytetään kuohuviinillä.



Croque Madam eroaa Croque Monsieur -leivästä oikeastaan sillä, että Madam saa päälleen paistetun kananmunan. Parmesaanisämpylöitä riitti vielä aamuksikin, joten korvasimme paahtoleivät niillä.



Sämpylät lämmitettiin grillissä, lisättiin juustoa, ilmakuivattua kinkkua ja  bechamel-kastiketta väliin sekä kruunattiin koko komeus paistetulla kananmunalla.

Bechamel -kastike eli suomalaisittain valkokastike, on yksi peruskastikkeista, josta saat maustamalla moneen eri tarkoitukseen sopivia sooseja.

Bechamel-  eli valkokastike

70-80 g voita tai margariinia
n 1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa
(muskottia)


Sulata rasva kattilassa, älä ruskista. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen kattilaan ja sekoita herpaantumatta. Maltti on valttia tässä puuhassa, niin saat tasaisen, sileärakenteisen kastikkeen. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Sekoita koko ajan, jottei maito pala pohjaan. Mausta suolalla (ja muskotilla).

LAUANTAIN LOUNAS

Lounaan teemana oli Suomi. Joten teimme ihan perinteisiä lihapiirakoita, joita kukaan meistä ei ollut koskaan aikaisemmin tehnyt. Ja koska meillä ei ole tapana mennä oikein mistään helpoimman kautta, niin teimme myös ketsupin itse. Makkarat olimme tulomatkalla ostaneet Heinolan Heilasta, mutta jäimme kyllä miettimään, että miksi emme niitäkin tehneet itse, kun nyt olimme tälle tielle lähteneet...

Lihikset
12 kpl

Taikina
3 dl maitoa (tai vettä)
25 g tuorehiivaa
1½ tl suolaa
1 tl siirappia
8 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl sulatettua voita

Täyte
400 g naudan jauhelihaa (17% rasvaa)
1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
0,3 tl valkopippuria
0,3 tl mustapippuria
1 dl vettä
4 dl puuroriisiä keitettynä
3 keitettyä kananmunaa

Rypsiöljyä paistamiseen

Lämmitä maito (tai vesi) kädenlämpöiseksi, murenna hiiva maitoon ja sekoita. Lisää suola, siirappi ja sulatettu voi. Alusta sitten jauhoja taikinaan, kunnes se alkaa irtoamaan käsistä.


Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

Tee täyte. Keitä riisi suolatussa vedessä. Tässä voi mennä jopa tunti, joten tämä kannattaa pistää alulle oikeastaan jo ennen taikinan tekoa.

Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää mausteet ja vesi.


Murenna keitetyt kananmunat.


Yhdistä kaikki eli jauheliha, kananmunat sekä valutettu riisi. Sekoita.


Kauli taikina ja tee pyörylöitä vaikkapa lautasella.


Lisää täytettä piirakkapohjille, kostuta reunat vedellä ja painele kiinni. Viimeistele painelemalla reunat haarukalla.


Kuumensimme rypsiöljyn valurautapadassa ja testitaikinapallon jälkeen, kun öljyn kuumuus oli todettu sopivaksi, kypsensimme lihikset rypsiöljyssä.


Liiat öljyt valutetaan pois nostelemalla kypsät lihikset talouspaperin päälle. Ja muistathan, ettet kaada käytettyä öljyä viemäriin, vaan takaisin pulloon ja sitten roskikseen.

Ketsuppi
Jenni Häyrinen: Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa

3 tomaattia
400 g tomaattimurskaa
1 sipuli
½ punainen paprika
1 dl (omena)viinietikkaa
1 dl fariinisokeria tai sokeria
2 rkl siirappia
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
ripaus pippuria
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
ripaus neilikkaa
(chiliä)


Lämmitä kattilassa viinietikka, sokeria ja siirappi. Lisää joukkoon silputtu sipuli, kuutioidut tomaatit ja paprika, tomaattimurska ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta tunnin ajan, kunnes kastike on sakeutunut. Soseuta sauvasekoittimella.

Ketsuppi säilyy jääkaapissa muutaman viikon (purkita kuumana kuumennettuihin lasipurkkeihin), mutta voit myös pakastaa (sehän sopii minulle!) annoksia jääpalarasiaan. 




Juomien osalta ei tässä kohdin todellakaan himmailtu. Italialainen laatupunaviini todella puhutteli supisuomalaista lihistä!


Tämä annos oli (ehkä) suosikkini viikonlopun ruuista. Heinzit ja Felixit kyllä kalpenee mennen tullen tämän omatekoisen ketsupin rinnalla. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ja vaikka lihapiirakan teossa oli monta vaihetta ja aikaa kului, niin voin sanoa, että se kaikki oli vaivansa arvoista!

LAUANTAI-ILTA

Aikaa kului myös illan kebabin tekoon. Tai siis sen kebablihan tekoon. Koska lihapötkylää kypsennettiin peräti neljä tuntia, hoidimme sen tekeytymään suurinpiirtein heti aamiaisen jälkeen.

Kebab -liha ja -kastike
Jenni Häyrinen: Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa
10 kpl

Liha
800 g lampaanjauhelihaa
1 rkl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl paprikajauhetta
öljyä paistamiseen

Kastike
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 chipotle chili adobo -kastikkeessa tai tuore chili
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
pippuria

Aloitetaan siis lihasta. Aja jauheliha ja mausteet sileäksi tehosekoittimella ja jaa liha kahteen osaan. Muotoile liha kahdeksi makkaraa paksummaksi pötkyläksi ja kääri ne tiukasti kaksinkertaisen folion sisään. Taita folio päistä ja kääräise tiukasti kiinni kuin karkki kääreeseensä.


Paista kebablihaa neljä tuntia 100 asteessa. Anna jäähtyä kokonaan. 


Siivuta liha.


Levitä kebabsiivut leivinpaperoidulle pellille, sivele öljyllä ja ruskista uunissa 5-10 minuuttia 180 asteessa (voit myös ruskistaa siivut vaikkapa Muurikalla).


Sitten kastike. Kuullota öljyssä silputtua sipulia ja viipaloituja valkosipulinkynsiä 10 minuuttia. Pilko chili mukaan. Sekoittele pari minuuttia ja lisää seuraavaksi tomaattimurska sekä mausteet. Anna poreilla hiljalleen vähintään puoli tuntia. Soseuta sauvasekoittimella.



Alkuperäisen ohjeen mukaan piti vielä tehdä valkokaalilisuketta, mutta koska edellispäivän coleslawta oli vielä runsaasti jäljellä, käytimme sitä. Muita lisukkeita olivat tomaatti ja kurkku. Pitaleipien ohjeen löydät täältä, klik.




Posket nauramisesta kipeytyneinä ja paino noin kolme kiloa nousseena palasimme väsyneinä, mutta ystävyydestä ja hyvästä ruuasta onnellisina kotiin. Viinisiskot kohtaavat seuraavan kerran Hangossa. Sitä odotellessa vielä muutamia tunnelmakuvia viikonlopustamme.

Joutsenpariskunta. True Love.



Biojätteetkin näyttivät herkullisilta!
Tuttu välisamppanja


Terassitanssit
Hampurilaisviinit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti