tiistai 12. toukokuuta 2020

Hamstraajan pyörykät

Hamstrasin jauhelihaa. Sehän on ollut näiden koronaviikkojen suosituin ruoka-aines, monessa kaupassa ovat hyllyt ammottaneet tyhjyyttään. Minun ei ole tarvinnut tyhjän hyllyn edessä seistä ihmettelemässä, sillä tilasin karitsan jauhelihani Riihimäen REKOn kautta, Pihlajasaaren lammastilalta. Kolme kiloa myyntipäivän aamuna jauhettua kotimaista karitsaa. Tässä hetkessä koen entistäkin tärkeämmäksi tukea omilla toimillani lähialueen pientuottajia. Siksi yhä edelleen REKO on paikka, josta ostan tarvitsemani lihat, kalat, kananmunat ja juustot.

Minulla oli siis jauhelihaa ja Hesarissa ranskalaisten maalaislihapyöryköiden ohje. Yksi plus yksi.

Ranskalaiset maalaislihapyörykät
Helsingin Sanomat 2.4.2020
4 annosta

500 g karitsan tai lampaan jauhelihaa
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 keltuainen
½ dl paahdettua sipulirouhetta
2 rkl kokojyvä-dijonsinappia
½ dl rakuunaa hienonnettuna
3 rkl timjamia hienonnettuna
1 tl suolaa

Paistamiseen
voita ja rypsiöljyä

Liemi
1 sipuli
2 rkl voita
1 rkl ruokosokeria
3 dl vettä
3 rkl lihafondia

Päälle 
2 dl raastettua gruyèrejuustoa
1 dl rakuunaa tai persiljaa hienonnettuna

Minulla jauhelihaa oli noin 700 g, joten ranskankermaa laitoin 200 g ja mausteita samassa suhteessa hivenen enemmän. Tuoretta rakuunaa ei lähikaupassa ollut, joten laitoin tuoretta timjamia vähän reilummin ja rakuunaa kuivattuna vajaan ruokalusikallisen verran.


Sekoita kulhossa jauheliha, ranskankerma, keltuainen, paahdettu sipulirouhe, sinappi, rakuuna, timjami ja suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.


Pyörittele taikinasta isohkoja lihapyöryköitä. Ohjeen mukaan 500 g:sta tulee 16 pullaa, minulla 700 g:sta 28, joten olisivat voineet olla suurempiakin.


Ruskista lihapyörykät parissa erässä kuumalla paistinpannulla voi-rypsiöljysekoituksessa. Nosta pyörykät lautaselle.


Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon sokeri ja paista vielä pari minuuttia. Lisää vesi ja lihafondi. Kiehauta. Nosta liemen joukkoon ruskistetut lihapyörykät. Hauduta lihapyörykät kypsiksi keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Minulla ei ollut paistinpannuuni sopivaa kantta, mutta keksinkin sitten peittää pannun foliolla. Toimii!

Raasta päälle gruyèrejuustoa ja hienonna pinnalle vielä rakuunaa tai lehtipersiljaa. Tarjoa perunamuusin, juurespyreen tai nauhapastan kanssa. Minä tein pyöryköille kaveriksi viipaleperunoita. Ja pari uunissa paistettua parsaa.

Viipaleperunat uunissa

perunoita
oliiviöljyä
valkosipulia maun mukaan 
murskattuna tai viipaleina
pilkottua punasipulia
suolaa
mustapipppuria


Viipaloi perunat ja sekoita viipaleet kaikkien muiden ainesten kanssa ensin kulhossa, että ne maustuvat tasaisesti.


Levitä sitten viipaleet leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes viipaleet ovat pehmeitä ja kypsiä.


Oi oi ja oi, miten hyvää tuli! Aikaisemmin olen kypsentänyt kalapullia liemessä, klik, mutta nyt ensimmäistä kertaa kypsensin lihapullia vastaavalla tavalla ja miten meheviä niistä tulikaan! Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä ohjetta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti