maanantai 13. heinäkuuta 2020

Ruotsalaisperäisiä grilliruokia


Ruoka-aiheiset lehdet ja kirjat ovat heikkouteni. Yksi lehtisuosikkini on ruotsalainen Elle mat&vin. Tämän vuotisesta Grillfest -numerosta olen kokannut jo monta ruokaa ja ties miten monta vielä kokkaankaan. Tässä jutussa kolmen reseptin verran.


Mökki-ilta äitini ja sisarteni kanssa. Kokkailua ulkona. Samppanjaa ja hyvää ruokaa, helteinen kesäkuun ilta. Täydellistä!

Grillatut crostinit nektariineillä ja prosciuttolla
Elle mat&vin Grillfest 2020
10 viipaletta

10 viipaletta ciabattaleipää
3 nektariinia siivuina
6 siivua prosciuttoa 
1 dl viherhomejuustoa
2 rkl juoksevaa hunajaa
½ dl basilikanlehtiä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa

Kaksi leipäsiivua per ruokailija oli mielestäni sopiva määrä. Viherhome vaihtui sinihomeeseen, muutoin mentiin ohjeen mukaan.


Pyörittele kulhossa nektariinisiivut, öljy ja suola. Sivele leiville oliiviöljyä ja grillaa muutama minuutti molemmin puolin. Grillaa nektariinisiivuja myös muutama minuutti molemmin puolin, kunnes ovat saaneet vähän väriä ja pehmentyneet. 



Nostele leiville prosciutto, nektariinit, murustele juustoa, koristele basilikalla ja valuta vielä päälle hunajaa. Olen nyt tarjonnut näitä leipiä kaksille vieraille ja kaikki ovat tykänneet! Kannattaa ehdottomasti kokeilla. 


Tämä harvinainen ilta(päivä) aloitettiin luonnollisestikin samppanjalla. La Chouette de Champillon Champagne Brut (30,49 €) on edullisten samppanjoiden parhaimmistoa. Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, kevyen paahtoleipäinen, hennon yrttinen. Pehmeä ja kepeä, kuten Alko luokittelee. Viinilehti antaa tälle monikäyttöiselle kala- ja äyriäisviinille neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen) sekä suosituksen veden kielelle nostattavaksi aperitiiviksi.

Lohivartaat pinaattipestolla
Elle mat&vin Grillfest 2020
4 annosta

800 g lohifilee
1 kesäkurpitsa

Pinaattipesto
100 g babypinaattia
2 norileväarkkia
1 valkosipulinkynsi
(1 dl vettä)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 sitruunan mehu

Leikkaa lohi 5 x 5 cm paloiksi. Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin juustohöylällä. Rullaa tai taittele kesäkurpitsaviipaleet ja laita vartaisiin lohen kanssa.

Huuhtele pinaatti ja aja kaikki pestoainekset monitoimikoneella tahnaksi. Veden kanssa olisin varovainen, siksi laitoin sen sulkeisiin. Vedellä voit säädellä peston rakennetta, mutta vaikka itse käytin vain ½ desiä, niin pestosta tuli mielestäni liian vetistä. 



Sivele lohivartaat kauttaaltaan pinaattipestolla ja grillaa molemmin puolin. Jäljelle jäävän peston voit laittaa tarjolle, niin sitä voi jokainen lisätä makunsa mukaan. Makunsa mukaan voi lisätä myös suolaa ja pippuria vartaille, sillä vaikka mausteita oli pestossa, niin vartaat olivat kovin suolattomia. Suolaa on kuitenkin helpompi lisätä, kuin ottaa pois.

Couscoussalaatti kesäkurpitsalla
Elle mat&vin Grillfest 2020
4 annosta

200 g couscoussia
3 dl kiehuvaa vettä
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
50 g pinjansiemeniä
100 g babypinaattia
1 nyrkillinen basilikanlehtiä
1 kesäkurpitsa

Mittaa couscous kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Peitä kulho muovikelmulla ja anna tekeytyä 10 minuuttia. Sekoita haarukalla ja lisää joukkoon oliiviöljy ja sitruunamehu. Viipaloi punasipuli, paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, huuhtele ja pilko pinaatti sekä silppua basilika. Lisää kaikki couscousin joukkoon. Huuhdo ja pilko vielä kesäkurpitsakin ja lisää mukaan. 




Ruuan kanssa nautimme pirteää ja hedelmäistä valkoviiniä Ranskan Alsacesta, Black Tie by Pfaff 2019 (14,98 €). Rypäleinä Riesling ja Pinot Gris.  Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, päärynäinen, hennon kukkainen, mausteinen. Viinilehti on antanut vuosikerralle 2018 neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen) ja kehuu edulliseksi ostokseksi. Uskon, että sama pätee tähän tuorempaankin vuosikertaan. Ainakin me pidimme! 


Väittäisin, että en koskaan osta viiniä pelkän etiketin perusteella. Paitsi nyt, kun jo usean päivän ajan oli lämpömittari huidellut käsittämättömissä 30 asteen lämpötiloissa kesäkuisessa Suomessa. Toki valintaa siivitti viinin saksalaisuus ja tutut rypäleet sekä edullinen hinta. Jos viini olisi pettymys, ei rahallinen menetys kirvelisi. Helle Rivaner Riesling 2019 (8,49 €). Pirteä ja hedelmäinen viini Saksan Rheinhessenin alueelta. Rypäleinä nimen mukaisesti Riesling ja Rivaner. Kuiva, hapokas, viheromenainen, päärynäinen, persikkainen, aprikoosinen, kevyen ananaksinen, sitruksinen. Siis todellinen hedelmäpommi! Viini on niin uusi, että Viinilehden arvioitsijat eivät ole vielä ehtineet omaa arviotaan antamaan. Mitä tästä nyt sanoisin? Helppo ja hedelmäinen kesäviini, joka sopii myös kalalle ja ihan vaan lipittelyyn. 



Jälkiruuaksi tein tämän kesän suosikkiani, suklaabanaaneja muurikalla. Tässä kuvat tosin eräältä toiselta illalta ystävien kanssa, kun suklaan lisäksi laitoimme banaanien sisälle myös mansikkaviipaleita. Toimii! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti