lauantai 5. joulukuuta 2020

Kylmästä lämpimään

En ole mikään matkailija, enkä varsinkaan kaukomatkailija. Viime vuosina oikeastaan kaikkinainen matkustelu Suomen rajojen ulkopuolelle on jäänyt melko vähäiseksi. Tallinnaa ja Tukholmaa en oikein edes laske ulkomailla oleviksi. No, nythän niihinkään ei pääse, vaan pysytään tiukasti kotona, neljän seinän sisällä. Kirjaimellisesti, koska korona. 


Pimeä ja tihkusateinen joulukuun alun lauantai, Itsenäisyyspäivän aatto. Balilainen kalakeitto. Mikä ettei! Kylmästä lämpimään, edes mielikuvissa. 

Balilainen peruna-kalakeitto
Glorian Ruoka&Viini 10/2020
4 annosta

8 dl vettä
2 dl pakasteherneitä
4 isoa perunaa
2 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
20 g tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
2 rkl öljyä
1 kalaliemikuutio
500 g kuhafileetä
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 rkl sambal oelek -tahnaa
1 rkl kalakastiketta
1 ruukku thaibasilikaa

Liemipohjan nesteen osana käytin purkillisen itse tekemääni rapulientä. Sitä on pakastimessa purkkitolkulla, joten onhan sitä myös käytettävä! Eli jätin pois kalaliemikuution. Ja herneitä käytin koko pussillisen, en sitä käynyt sen enempää mittailemaan. Sambal oelek -tahnaa laitoin varovaisesti vain yhden ruokalusikallisen, tulisemman ruuan ystävät laittanevat enemmän.


Kuumenna vesi lientä varten. Laita herneet siivilään, huuhtele ja jätä valumaan. Kuori ja kuutioi perunat. Kahdeksan pientää perunaa vastannee neljää suurta.


Kuori sipulit, valkosipulit ja inkivääri. Pilko vähän, laita tehosekoittimeen, lisää kurkuma ja soseuta karkeaksi tahnaksi. 


Paista sipulitahnaa öljyssä kattilassa tai korkeareunaisessa kasarissa noin minuutti, lisää perunakuutiot ja paista 2-3 minuuttia. Lisää kuuma vesi ja liemikuutio, kiehauta ja peitä kannella. Anna kiehua 5-8 minuuttia, kunnes peruna on kypsää. Leikkaa sillä aikaa kala sopiviksi suupaloiksi.


Sekoita kookosmaito, sambal oelek ja kalakastike keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kalat kiehuvaan liemeen ja hauduta kannen alla noin 4 minuuttia. Hienonna sillä aikaa basilika.


Lisää herneet ja basilika juuri ennen tarjoilua.



Balilaista keittoa vanhalta Arabian lautaselta.  Ihan huippuhyvä soppa, ei muuta voi sanoa. Sopivasti makua ja väriä.


Ja viini. Viini ei mielestäni sopinut keiton kanssa alkuunkaan, mutta on muutoin nautittuna varsin erinomainen. Saksalainen, vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini Balthasar Ress 'Von Unserem' Rheingau Riesling Trocken 2018 (16,99 €). Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, herukkainen, viheromenainen, mineraalinen, hennon petrolinen. 100% Riesling. Viinilehdeltä neljä tähteä (harmoninen, laadultaan erinomainen). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti