tiistai 26. tammikuuta 2021

Herkulliset sienilihapullat

Pidän todella paljon lihapullista. Siis TODELLA paljon. Lihapullataikinan teko on myös yksi meditatiivisimmista  kokkailupuuhista mitä tiedän. Ja kun pidän lihapullista, niin pidän erityisen paljon karitsanjauhelihasta. Pääsääntöisesti siis karitsapullia, harvemmin nautaa, eikä ikinä possua. Ja kun tähän mieltymysten listaan vielä lisää sienet, niin muuta ei tarvita. Paitsi vähän juustoa.

Sienilihapullat

400 g jauhelihaa
4-5 dl pakastettuja metsäsieniä (toki tuoreetkin käy)
1 sipuli
sopivaksi katsomasi määrä valkosipulia
200 g fetajuustoa
1 dl tuoretta persiljaa
1 tl oreganoa
½ tl juustokuminaa
½ tl suolaa
1 kananmuna

Jauhelihana minulla oli Pihlajasaaren lammastilan karitsaa ja sieninä pakastetut kantarellit vuodelta 2015. Joutivatkin jo tulla syödyiksi 😅 Usein ihmiset kyselevät, että voiko vuoden tai kahden takaisia sieniä enää käyttää. No kyllä voi! Mitä niille siellä pakkasessa nyt tapahtuisi? Vielä vähemmän tapahtuu kuivatuille suppilovahveroille. Huolellisesti kuivattuina ne ovat lähes ikuisia. 

Mutta siis, mikäli käytät pakastettuja sieniä, niin ota ne jo hyvissä ajoin sulamaan. Joko edellisenä päivänä jääkaappiin tai samana päivänä huoneenlämpöön. Mikäli käytät tuoreita, niin niitä varmastikin riittää pienempi määrä. Pakastetut sienet kun on jo kuitenkin kertaalleen paistettu ja ovat siinä menettäneet kokoaan. 

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Valkosipulia ei oltu mainittu alkuperäisessä ainesosaluettelossa, mutta taisin laittaa 3 kynttä. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista sipuleita muutama minuutti. Tämän jätin kokonaan väliin. Kun sipulin pilkkoo oikein pieneksi, se käy mielestäni lihapulliin loistavasti ilman paistamistakin. Mutta tyyli on vapaa. Paista tai ole paistamatta. Paista myös sieniä, kunnes niistä on neste haihtunut. Hienonna sienet, mikäli ovat kovin isoja.


Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita lihapullamassa käsin. Muotoile massasta lihapullia tai vaihtoehtoisesti soikeita kebakoita, jotka lävistät puutikulla. 


Laita pullat tai kebakot leivinpaperoidulle pellille, sivele pinta öljyllä ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.


Nautin pullat lohkoperunoiden kera ja ripottelin vielä persiljasilppua päälle väriä antamaan. Oli siis vaan niin hyvää! Kannattaa kokeilla.

Lohkoperunat

perunoita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta 
ehkä chilijauhetta

Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne lohkoiksi. Kaada kulhoon perunalohkot sekä öljy ja mieleisesi mausteet. Pyörittele käsin, kunnes öljy ja mausteet ovat tasaisesti levittyneet lohkojen pinnalle. Kumoa perunat uunipellille leivinpaperin päälle  ja kypsennä 225 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti