torstai 23. syyskuuta 2021

Etanahommia ja sienestystä

Vietin viikonloppua ystäväpariskunnan vieraana Heinolassa ja otin kopin illallisen alkuruuasta. Tarkistin ensin allergiat ja ällötykset ja kun niitä ei löytynyt, niin pitkästä aikaa päädyin kokkaamaan etanoita. Valkosipulisia tietenkin, sinihomejuustolla ryyditettyinä.

Etanoista tulee mieleen, että kun tyttäret vielä asuivat kotona, niin meillä oli tapana kerran kesässä ajella Porvooseen etanoita syömään. Meillä oli vähän vitsinä, että testataan poikaystäväehdokkaita samalla. Muistaakseni yksi päätyi voimaan pahoin...... Etanoihin erikoistuneen ravintola Timbaalin toiminta päättyi jo vuosia sitten, mutta Porvoon Etanat -nettietanakauppa jatkaa etanoiden ilosanoman levittämistä Timbaalin viitoittamalla tiellä. 

Sinihomejuusto-valkosipulietanat
2 annosta

1 prk etanoita (noin 12 kpl)

Maustevoi
60 g voita
½ pnt persiljaa
60 g sinihomejuustoa (esim. Castello Blue Luomu)
2-3 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa

vehnäpatonkia tai muuta vaaleaa rapeakuorista leipää tarjoiluun

Huuhtele etanat siivilässä juoksevan kylmän veden alla ja jätä valumaan. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet ja sekoita kaikki maustevoin ainekset tasaiseksi massaksi. 


Laita etanoita etanapannun koloihin ja lusikoi reilusti, siis t-o-d-e-l-l-a reilusti, maustevoita jokaisen päälle. Paista 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.Tarjoile kuumina hyvän vaalean leivän kanssa, jonka avulla saat varmasti pelastettua kaikki maustevoin jämät parempiin suihin.Pääruuaksi grillattiin herkullisen värikkäitä vartaita ja illallinen nautittiin terassilämmittimen alla tunnelmallisessa huvimajassa. Hyvin tarkeni!


Viikonloppuun sisältyi myös sangen onnistunut sieniretki. En ole koskaan löytänyt niin paljon ja niin suuria torvisieniä, mitä nyt. Lähes pyörryin onnesta!Tällä kaudella olen oppinut tuntemaan jo monta uutta sientä. Tässä niistä yksi, selkeästi tunnistettava oranssirousku, viiden minuutin ryöppäyksen vaativa kahden tähden ruokasieni.


Ja tässä koko huikea saalis, jonka jo heti kotiin palattuani sunnuntai-iltana jatkokäsittelin. Torvisienet etualalla, keskellä sikurirouskut, niiden alla oranssirouskut, oikealla ylhäällä kantarellit, niiden alapuolella orakkaat ja vasemmalla ylhäällä kourallinen suppilovahveroita sekä kaksi kehnäsientä. Ja nämä kaikki yhdestä paikasta! Kiitos Heinola. Kiitos ihan kaikesta ❤

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti