keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Japanifiiliksiä lautasella


Kiireetön kokkailusessio vaatii kokkausjuoman. Tällä kertaa se oli junakaverini tuoma vapputuliainen ja se sopikin vallan mainiosti keväisen aurinkoiseen lauantai-iltapäivään.

En ole mikään suuri kaalin ystävä, mutta ajattelin, että jos kaalisalaatti olisikin vähän kallellaan Japaniin ja sen kanssa olisi tarjolla herkullisia vartaita, niin saattaisin, jos nyt en suorastaan innostua kaalista, niin ainakin jollakin tavoin tykätä siitä. Kokeillaan, miten kävi!


Japanilaiset yakitori-vartaat
Koti ja Keittiö 5/2023
4 annosta

600 g broilerin sisäfileitä tai luuttomia paistileikkeitä

Kastike:
1 valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkivääriä
1 dl soijaa
1 dl miriniä
4 rkl fariinisokeria
3 rkl valkoviiniä tai vettä

Tarjoiluun:
kevätsipulia
chiliä
seesaminsiemeniä
pieniä varrastikkuja

Tee ensin kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna rauhallisesti kiehuvaksi. Vähennä lämpö keskilämmölle ja keitä noin 10-15 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Ota kastikkeesta kolmasosa erikseen valelua varten ja säästä loput tarjoiluun.



Leikkaa broilerit tasakokoisiksi paloiksi ja tikuta vartaisiin. Sivele vartaille kastiketta. Paista kypsiksi grillissä tai pannulla öljyssä. Valele vartaita muutaman kerran paistamisen aikana kastikkeella.

Vartaina käytin puisia burgeritikku -nimellä myytäviä pieniä varrastikkuja. Mielestäni varsin mainiot tähän tarkoitukseen. 


Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla, chilillä ja seesaminsiemenillä. Tarjoa lopun kastikkeen ja kaalisalaatin kanssa.


Japanilainen kaalisalaatti
Koti ja Keittiö 5/2023
4 annosta

300 g kaalia
½ tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
noin 2 cm:n pätkä inkivääriä
2 rkl miriniä
1 rkl seesamiöljyä
1 dl seesaminsiemeniä



Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja puristele kaalia. Sekoita joukkoon hienonnettu valkosipuli, kuorittu ja raastettu inkivääri, mirin, seesamiöljy ja siemenet.


Ja herkullistahan tästä tuli! Jopa kaalista, kuten vähän veikkailinkin. Annoksien ulkonäkökin oli varsin kohdillaan ja nuo pienet varrastikut todellakin pääsevät jatkoon. 

Loppuun pari vinkkiä sekä yhdestä suosikki työvälineestäni että yhdestä elämää helpottavasta ruokatuotteesta.


Joseph Joseph -sarjan valkosipulipuserrin on ehdoton! Muutama keinuva liike kuoritun valkosipulinkynnen päällä ja se on siinä. Tämä on myös superpaljon helpompi puhdistettava mitä perinteinen valkosipulinpuserrin. Tykkään näistä tuotteista muutenkin todella paljon, eikä tarvitse netistäkään tilata, sillä ovat ihan vakiotavaraa suurempien tavaratalojen (Stockmann, Sokos) keittiötarvikeosastoilla.


Ja sitten valmis inkiväärimurska. Jokainen varmaan tietää sen, miten juuri silloin, kun tarvitset inkivääriä, pyörii jääkaapin perukoilla parhaat päivänsä nähnyt kuivahtanut juurenpala. Eipä pyöri enää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti