sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Sharon-vuohenjuustosalaatti ja dukkah


Vuoden ensimmäisen Gloria Ruoka&Viini -lehden kannessa oli herkullisen näköinen salaattiannos. Sitä sitten päätin valmistaa tyttärelleni ja vävypojalleni myöhäiseksi, kevyeksi iltapalaksi, kun he tulivat luokseni viikonlopun viettoon.

Vaan pieleen meni. Salaatissa ei sisänsä ollut mitään vikaa, mutta a) tästä ei ole ateriasalaatiksi, vaan paremminkin alkuruokasalaatiksi ja b) tämä ei ollut kevyt. Tyttäreni vähän naureskelikin sitä, että miten sokerissa ja voissa paistetut hedelmät ja vuohenjuusto voivat kääntyä mielessäni kevyeksi iltapalaksi....... Noohh..... Muutama viikko tässä meni, kun ensin ajattelin, että en sitä riivatun reseptiä halua nähdäkään enää,  mutta kuten totesimme, dinnerin alkupalaksi tämä on aivan oiva.

Sharon-vuohenjuustosalaatti ja dukkah
4 annosta

4 sharonhedelmää
50 g voita
4 rkl ruokosokeria
1 dl dukkah-mausteseosta
1 tl sormisuolaa
2 l salaattisekoitusta
300 g pehmeää (tuhkattua) vuohenjuustoa
2 dl pekaanipähkinöitä
2 dl lehtipersiljaa

Appelsiinivinegretti

½ dl appelsiinin mehua
½ dl sitruunan mehua
½ dl oliiviöljyä
½ rkl juoksevaa hunajaa
1/4 tl suolaa

Dukkah-mauste

2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl pistaaseja
2 rkl kuorittuja manteleita
2 rkl korianterin siemeniä
1 tl chilijauhetta
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl seesaminsiemeniä

Paahda mausteen aineksia seesaminsiemeniä lukuun ottamatta pannulla, keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja niistä irtoaa tuoksua. Rouhi morttelilla tai monitoimikoneella. Paahda seesaminsiemenet ja lisää ne mausteseokseen. Dukkah-ohjeita on vaikka kuinka ja paljon, itse tein sen käyttämällä toista reseptiä, joka löytyy täältä, klik. Ehkä se oli tässä tapauksessa virhe, koska siinä on melko paljon sokeria ja näin ollen vain lisäsi salaatin makeutta......

Vinegretin teko on helppo. Puristetaan mehut hedelmistä ja sekoitetaan ainekset. Se on siinä. Sitten varsinaiseen salaattiin.


Huuhtele sharonit ja poista kannat. Lohko hedelmät 6-8 palaan. Kuumenna voi ja sokeri paistinpannulla. Paahda seosta muutama minuutti sekoittaen kunnes siitä tulee kinuskin väristä.


Paista sharonlohkoja karamellissa minuutin verran molemmin puolin ja nosta lohkot lautaselle jäähtymään. Pyörittele lohkot dukkahissa ja ripottele sormisuolaa pintaan.


Revi salaatti kulhoon ja pirskottele osa vinegretistä salaattiin, pyörittele vähän, niin kastike levittyy tasaisesti. Kastike ja mausteseos tarjolle vielä pöytään, niin syöjät voivat niitä lisätä oman makunsa mukaan.

Levitä salaatti tarjoiluvadille (tai suoraan annoksiksi lautasille), lisää lohkottu vuohenjuusto, pähkinät ja sharonit päälle. Silaa koko homma silputulla persiljalla.


Makuasiat ovat makuasioita. Vävypoikani sanoi, että ei kauheasti pidä makean ja suolaisen yhdistämisestä, mutta ei huomannut, että seuraavan aamun aamiaisella paistetut kananmunat oli myös maustettu dukkahilla :) Hih, ja hänkin tykkäsi!

2 kommenttia:

  1. Hei! Löytääkö tuota tuhkattua vuohenjuustoa esim.prismasta? Vai vaatiiko käynnin stockan juustotiskillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämärä mielikuva, että CityMarketissa olisi ollut vuohenjuustoa, jossa on tuhkaa....... Prisman valikoimat eivät ainakaan Riihimäellä ole kovin kummoiset juustojen osalta, joten siellä tuskin on. Tämä mun juusto oli Stockalta.

      Poista