sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Karitsaloota - uusi avokadopasta?

Alexander ja Hanna Gullichsenin avokadopastalta ei kai ole välttynyt kukaan. Eikä tietysti ole ollut tarkoituskaan. Hyvää, helppoa ja herkullista. Avokadopasta nousi ilmiöksi hyvin pitkälti sosiaalisen median kautta. Ohjehan levisi kulovalkean tavoin facebookin seinältä seinälle ja tyhjensi lähikauppojen avokadovarastot. Oikeastaan ilmiötä oli hauskaa seurata! Ilmiö ei jäänyt ainutkertaiseksi, sillä vuoden alussa kokki Henri Alenin Mutti-soosi sai aikaan ryntäyksen tomaattimurskahyllylle.

Nyt sitten odotellaan, miten käy karitsan jauhelihalle :) Gullichsenit itse ovat ennustaneet, että juuri tämä ohje on se, joka heidän uudesta Safkaa -maanantaista sunnuntaihin -kirjasta nousee hitiksi.

Pitihän sitä sitten lähteä kokeilemaan. Varsinkin kun suuresti epäilytti, miten kypsentämättömät makaronit käyttäytyvät lootassa....... Ohje poikkeaa muutenkin kiinnostavalla tavalla perinteisestä lihamakaronilaatikosta. Siispä hommiin!


Karitsaloota kuudelle

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
150 g pekonia
400 g kaltattuja (säilyke)tomaatteja
pari timjamin oksaa
400 g karitsanjauhelihaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 lasi punaviiniä
400 g (täysjyvä)makaronia
voita
(rasvaista juustoa)

Olin melko uskollinen ohjeelle, mitä nyt valkosipuli- ja timjamimääriä lisäsin.

Kuori ja hienonna sipulit, suikaloi pekoni, pilko tomaatit ja hienonna timjami. Paista pekonit pannulla ja siirrä sivuun odottelemaan. Kuullota sipulit pannulle jääneessä pekonin rasvassa, lisää jauheliha ja paistele, kunnes liha on ruskistunut.



Lisää pannulle pekoni, suola, pippuri, timjami ja viini. Kiehauta. Lisää tomaatit, kiehauta uudelleen. Maista. Maku saa olla tiivis ja melko suolainen, sillä raaka makaroni imee osan mauista uunissa.



Lisää seokseen raa'at makaronit ja siirrä ainekset voideltuun uunivuokaan. Halutessasi voit laittaa pinnalle juustoa. Minä halusin!


Kypsennä 180 asteessa puolisen tuntia. Jos laatikko alkaa kuivua kypsennyksen aikana, niin laita päälle folio ja lisää vuokaan tilkka vettä. Anna laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua.


Tätä laatikkoa teen aivan varmasti uudelleen. Ainoa miinus oli se, että pintamakaronit jäivät koviksi, joten niitä pitää painella paiston aikana nesteeseen. Ja ehkä lisätä sitä nestettä hieman. Alkuun ohjeessa juurikin ihmetytti se, että punaviinitilkassako laatikon olisi tarkoitus hautua. Huoli oli aiheeton, sillä tomaateista irtosi nestettä todella runsaasti. Kannattaa kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti