sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Viinisiskojen rapurallattelut


Viiniklubimme edellisestä tapaamisesta oli jo vierähtänyt tovi jos toinenkin. Silloin mökkeilimme ja päätimmekin jatkaa samaan malliin, mökki vain vaihtui ja teemaksi valittiin elokuun pimeneviin iltoihin sopivasti ravut.

Pitkän hellejakson jälkeen saimme hivenen sateisen, mutta silti lämpimän lauantain, joka kääntyi aurinkoiseksi sunnuntaiksi. Pienet sateet eivät meitä haitanneet, hyvin maistuivat ravut, kohosivat maljat ja saunassa sihisivät löylyt.

Emäntämme toivotti meidät tervetulleeksi kuninkaallisella drinkillä! Kerrotaan, että jo vuonna 1685 Ranskan kuningas Ludvig XIV olisi ihastunut vadelmapohjaiseen Chambord-likööriin ja siitä olisi saanut alkunsa nauttimamme juoma. Oli niin tai näin, niin juoma oli todella hyvää ja sopi mainiosti jo värinsäkin puolesta juhlien rapu-teemaan.


Berry Royale tai juhlavammin Chambord Liqueur Royale de France

6-8 lasillista (1,35 l)

1 plo Chambord -likööriä
1 plo kuohuviiniä
1 dl sitruunamehua
tuoretta minttua
vadelmia

Mittaa kylmät juomat isoon kannuun ja sekoita. Jaa juoma laseihin jäiden päälle ja koristele mintunlehdillä ja vadelmilla.


Me jo lounasaikaan paikalle saapuneet pääsimme nauttimaan monenmoisista pienistä herkuista, joista en sen ihmeemmin ohjeita tähän laita....... Kantarellipiirakka oli ja itse tehtyä saaristolaisleipää ja vaikka mitä muuta maukasta, kuvat puhukoot puolestaan.






Lounaan ruokajuomana meillä ollut Domaine Franck Millet Sancerre (16,89 €) on kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, herukanlehtinen, yrttinen ja mineraalinen Sauvignon Blanc Ranskasta. Viini olisi sopinut loistavasti myös rapujen kanssa, mutta kyllä se maistui lounaallakin. Viini -lehti kehuu juomaa luonteikkaaksi ja antaa neljä tähteä, harmoninen ja laadultaan erinomainen. Valmis juotavaksi. Niin oli! Viinikirjoittaja Pekka Suorsa on antanut 88 pistettä ja suosittelee viiniä loimusiialle.


Ravut hankittiin ei sen vähempää, eikä enempää, kuin oikein ravustuksen maailmanmestarilta! Aivan mahtavia, pulleasaksisia täplärapuja valmiiksi keitettyinä, maukkaassa liemessä.





Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta hankkia kotimaisia rapuja, niin olen jo menestyksekkäästi vuosien ajan tehnyt pakasteravuille erityisen elvytysliemen. Pakasteravuista valitsen jumbokokoisia espanjalaisia jokirapuja. Ne ovat parhaita. Tämän ohjeen olen saanut vuonna 1998 työkaveriltani, joka reseptiarkisto oli muutoinkin ehtymätön aarrearkku.

Elvytysliemi 1 kg:lle pakasterapuja

2,5 l vettä
3/4 dl karkeaa merisuolaa
runsaasti kruunutillin kukintoja
2 sokeripalaa
1 dl pilsneriä

Pane liemen aineet kattilaan kiehumaan 10 minuutiksi. Poista tilli, muuten liemestä tulee kitkerää. Kaada sulatettujen rapujen oma liemi pois. Pane ravut tuoreen tilllin kanssa vuorotellen kerroksittain kulhoon ja kaada keittämäsi jäähtynyt liemi rapujen päälle. Anna maustua seuraavaan päivään viileässä.

Tähän rapuun ei elvytysliemikään auta :)

Joukkiomme kala/äyriäisallergiselle löysin Stockmannin herkusta maailman suloisimmat kotimaiset latva-artisokat! Yleensä tarjolle laitetaan yksi iso artisokka ruokailijaa kohden, mutta nämä olivat niin pieniä, että ehkäpä neljä pientä vastasi yhtä suurta. Keittoaika on koosta riippuen 15-30 minuuttia, kypsyyttä voit kokeilla tikulla kantaosasta. Artisokkien tai Arvi Sokkien, kuten niitä keksimme nimittää, kanssa oli tarjolla useampaakin eri lisuketta, mutta laitan tähän nyt vain parista ohjeen.

Vaahdotettu voi

150 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl sitruunamehua
3 rkl silputtua lehtipersiljaa
ripaus hiutalesuolaa
vähän mustapippuria myllystä
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna

Sekoita pehmeään voihin sähkövatkaimella muut ainekset. Melko yksinkertaista siis ja erittäin maukasta. Maistui myös paahtoleivällä rapujen ja tillisilpun kanssa.

Kuvan pestoleivän ohjeen löydät täältä, klik.
Jogurttikastike
Anna-Maija Tantun Rapuja! -kirjasta

2 dl bulgarianjogurttia
1 silputtu sipuli
1 rkl öljyä
2 tl currya
mustapippuria
1 rkl mangochutneyta

Valuta jogurttia vähintään pari tuntia. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä. Jäähdytä. Yhdistä ainekset ja lisää mausteita tarvittaessa.

Tasting


Rapujen kanssa meillä oli tasting, jossa maistoimme neljä erilaista, ravuille suositeltua valkoviiniä.


Novas Gran Reserva Sauvignon Blanc (12,90 €) on chileläinen, kuiva, hapokas, sitruunainen, makean herukkainen, yrttinen, mineraalinen ja raikas. Kyseessä on elokuun alussa Alkoon tullut uutuus, jota Viini-lehden maistelijat eivät vielä ole ehtineet testaamaan. Vaan Pekka Suorsapa on! Hän suosittelee 89 pisteen viinille erityisesti paistettua kirjolohta. Kehuupa vielä erinomaiseksi ostokseksi, joten olipa meillä onnistunut valinta!


Hardys Oomoo Adelaine Hills Sauvignon Blanc (13,48 €) Australiasta on kuiva, hapokas, sitruksinen, herukkainen, kypsän karviaismainen ja yrttinen. Viini-lehti antaa kolme tähteä, laadukkaalle ja hyvin tehdylle viinille, mutta minulle ei tästä jäänyt mieleen kuin nimi. Oomoo. Ja kengurut etiketissä.

Sauvingnon Blancien usein melko voimakaskin herukkaisuus saa minut aina ihmettelemään sitä, että miksi niitä suositellaan hienostuneen makuisille äyriäisille? Välillä tuntuu, että herukka tyystin jyrää ravun maun. Tai ehkä se sitten on se tilli, joka tarvitsee vähän enemmän ytyä viiniltäkin.


Siirtykäämme Rieslingien pariin. Ainakin minä tykkään! Saksalaisten viiininimien lausumisen kanssa pitää ässän suhautukset olla kunnossa, mutta kiitos itsepalvelumyymälöiden, Alkosta saat pullon matkaasi, vaikka lyhyt saksa olisikin vaipunut unholaan...... Schloss Schönborn Rheingau Riesling Trocken (11,90 €) on ollut ennenkin lempijuomalistallani. Viini on kuiva, erittäin hapokas, sitruunainen, kevyen aprikoosinen, hennon limettinen ja mineraalinen. Minun laillani myös Viini-lehti pitää tästä, antaen neljä tähteä. Harmoninen ja laadultaan erinomainen, edullinen ostos. Ja vielä luonteikas! Viini-lehden Antti Vahtera antaa lisäksi niin suussasulavan herkulliselta vaikuttavan täsmäreseptin, että sitä on varmasti joskus kokeiltava. Kampasimpukkacarpaccio! Ja mitäs Suorsa? Suorsa antaa mahtavat 90 pistettä ja vinkkaa antamaan viinin joululahjaksi.....


Viimeisenä sitten melkoinen herkku...... Alkon tilausvalikoimasta löytyvä Wolfberger Grand Cru Steingrubler Riesling 2012 (20,30 €). Alsacesta, Ranskasta. Kuiva, erittäin hapokas, aromikas, mausteinen ja sitruksinen. Ja niin ihana, että tilasin välittömästi tätä kaksi pulloa :) Pekka Suorsa antaa viinille peräti 93 pistettä ja kuvailee viiniä näin: "Vaaleankeltainen. Miellyttävän hikinen ja mineraalinen tuoksu. Kuiva, hapokas ja leveän sitrushedelmäinen maku. Upea suutuntuma. Persoonallinen." Noh, oli hikinen tai ei, nyt sitä löytyy kotivarastosta :)

Pääruuaksi valmistimme Glorian Ruoka&Viini -lehdestä 4/2010 löytyneen ohjeen mukaan timjamimarinoituja naudanfileepihvejä lisukkeineen.

Timjamimarinoidut naudanfileepihvit 

4 naudan fileepihviä (á n 150 g)

Marinadi
½ ruukkua timjamia
1 sitruunan mehu
1 tl suolaa
3/4 oliiviöljyä

Lisäksi
1 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria

Tee marinadi hienontamalla timjami kulhoon ja lisäämällä joukkoon sitruunamehu, suola ja oliiviöljy. Sekoita tasaikseksi.


Laita pihvit marinadiin ja jääkaappiin pariksi tunniksi. Ota huoneenlämpöön  ½ tuntia ennen paistamista. Pyyhi marinadi pihvien pinnalta ja sivele pihvit rypsiöljyllä.



Grillaa pihvejä kuumassa grillissä 2-3 minuuttia molemmin puolin. Mausta pihvit molemmin puolin kevyesti suolalla ja pippurilla.

Pihvit tarjottiin uunissa paahdettujen vihannesten sekä sitruunaisen yrttivoinapin kera. Nam!

Sitruunainen yrttivoi

1 ruukku salviaa
½ ruukkua basilikaa
1 tl sitruunankuorta
½ sitruunan mehu
2 tl kokonaisia viherpippureita
200 g huoneenlämpöistä (kirnu)voita
½ tl suolaa

Nypi yrttien lehdet teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Raasta sitruunankuori ja purista mehu joukkoon. Hienonna pippurit morttelissa ja lisää mukaan. Aja seos tasaiseksi. Lisää kuutioitu voi joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla.

Rullaa voi tuorekelmujen sisällä kahdeksi tiiviiksi tangoksi. Laita voitangot kohmettumaan jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai pakastimeen tunniksi. Viipaloi kovettuneesta tangosta voinappit pihvin päälle.

Uunipaahdettujen vihannesten ohje on Maku -lehden numerosta 4/2012. Teimme ohjeeseen pienen lisäyksen murennetun vuohenjuuston muodossa.


Uunipaahdetut porkkanat ja punajuuret (neljälle)

5 (luomu)porkkanaa
5 (luomu)punajuurta
1 rkl öljyä
1/4 tl suolaa

Höyrytä pestyt juurekset lähes kypsiksi. Kuori ja paloittele. Levita juurekset vuokaan, voitele öljyllä ja ripota päälle suolaa. Paista juureksia 200 asteisessa uunissa, kunnes ne saavat hiukan väriä, noin 20 minuuttia. Ohjeesta poiketen lisäsimme päälle vielä vuohenjuustonokareita.


Paahdetut vihannekset on helppo ja maukas lisuke. Minäkin, joka inhoan porkkanoita, vetelin tätä oikein tyytyväisenä. Toisaalta vuohenjuustolla saattoi olla oma vaikutuksensa.....


Pääruuan viininä Amarone Armigero 2011 (25,90 €) Italiasta. Täyteläinen, tanniinen, kypsän luumuinen, viikunainen, tummakirsikkainen, mausteinen, tamminen ja lämmin. Kaikki adjektiivit ovat juuri sitä, mikä minua miellyttää, joten aivan uskomattoman ihanasta viinistä oli kyse! Ainakin minun mielestäni.... Ja on ollut myös Viini -lehden maistelijoiden mielestä, koska ovat antaneet täydet viisi tähteä = tyylikäs huippuviini. Tämä on juuri sellainen viini, joka sopii erinomaisesti vaikkapa joululahjaksi. Itselle.


Jälkiruokana oli kermassa haudutettua leipäjuustoa marjojen kera. Tässä vaiheessa ähky oli lähellä......

Parit samppanjat


Viikonlopun maistelussa oli mukana myös pari ennen kokematonta samppanjaa. Niistä ensimmäinen, Cuvée Victoire Brut 2005 (37,90 €) löytyy Alkon perusvalikoimasta. Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaomenainen, briossinen ja mineraalinen juoma on tehty Chardonnay- ja Pinot Noir -rypäleistä. Viini-lehti antaa tälle neljä tähteä = harmoninen ja laadultaan erinomainen. Antti Vahteran antama täsmäresepti kuulostaa myös kokeilemisen arvoiselta. Parsaa sieniraviolin kanssa. Slurps.


Ja sitten aivan huippujuttu! Laurent-Perrier Cuvée Rosè Brut (69,90 €) Pinot Noir -rypäleestä, erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, vadelmainen, hennon pomeranssinen, kevyen briossinen, runsas ja elegantti rosesamppanja. Sanat eivät riitä kuvailemaan..... Ja huomatkaa upea lahjapakkaus! Hmmm, olisiko tässäkin joululahja-ainesta? Tai vaikka syntymäpäivää viettävälle ystävälle? Tai vaaleanpunaista unelmaa häälahjaksi? Edellisen lailla Viini -lehti antaa tällekin neljä tähteä.


Aamiainen

Aamiaisbrunssi oli runsas, kuten herkutteluun taipuvaisten brunssin kuuluu ollakin. Nostan sieltä kuitenkin esiin nyt vain uunimunakkaan, koska aion napata tästä idean seuraaville mökkiretkille. Ohje on Valion nettisivuilta.

Juustoinen uunimunakas ja rucolasalaatti (4 annosta)

1 rkl juoksevaa margariinia
4 munaa
1 prk (2,5 dl) Kolme juustoa -ruokakermaa
1 mm valkopippuria

Salaattiin
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
100 g rucolaa
100 g kirsikkatomaatteja
½ prk (á 180 g) salaattijuustoa
1-2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Voitele uunivuoka rasvalla. Vatkaa kulhossa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää ruokakerma ja mausta valkopippurilla. Kaada muna-kermaseos uunivuokaan (halk. 25 cm) ja paista munakasta uunin keskiosassa 200 asteessa 20-15 minuuttia.

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Huuhtele ja kuivaa rucola. Puolita kirsikkatomaatit. Laita kulhoon rucola, tomaatit ja murennettu salaattijuusto. Kaada päälle oliiviöljy. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Sekoita.

Nostele rucolasalaatti valmiin munakkaan päälle. Ripottele pinnalle vielä pinjansiemenet.

Kuvassa on ohje kolminkertaiseksi tehtynä eli 12 hengelle. Hmmm, meitähän oli vain 6 :)

Hedelmäsalaatti tuoreista hedelmistä. Ihanuus!
Loppuun vielä kuvakavalkadi tunnelmista ja maisemista. Sekä sunnuntain lounaasta, jolloin teimme selvää lopuista ravuista!

Kotitekoista limoncelloa suoraan Italiasta. Tätä aion kokeilla itsekin!





Käsittämätön luonnon oma valoshow!

Sunnuntailounas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti