maanantai 16. marraskuuta 2015

Uusi maailma naapurissa

Naapurikaupungistamme Hämeenlinnasta löytyy viehättävä Nooran Viinibaari. Sisareni kanssa teimme sinne tutustumisretken kesän lopulla, juttu siitä täällä, klik, mutta nyt saimme mukaamme pari ystäväämmekin. Viinibaarissa käynnistyi tänä syksyllä neljän tasting-illan sarja ja nyt vuorossa oli Kierros Uuden Maailman viinien parissa. Sinne siis.


Ja ihan junalla mentiin. Minä ja sisareni tulimme töistä Helsingistä ja ystävämme nousivat kyytiin kotikaupungin asemalta. Tarjoilut odottivat valmiina.....
Viini-iltojen sarjasta tämä oli kolmas ja meille ensimmäinen. Kovasti suosittuja ovat olleet ja tämänkin illan tapahtumassa mukana reilut 3kymmentä henkeä. Juna-aikatauluista johtuen olimme paikalla erittäin hyvissä ajoin, niin emmehän me toki odotelleet tilaisuuden alkua kuivin suin!

Nederburg Cuvée Brut löytyy myös Alkosta hintaan 9,49 €. Erittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen, kypsän sitruksinen, kevyen päärynäinen ja hennon mausteinen etelä-afrikkalainen kuohuviini. Rypäleinä Chardonnay ja Sauvignon Blanc.

Viini-lehti antaa vaatimattomat kaksi tähteä (=sopusuhtainen kokonaisuus, jonka hinta vastaa laatua).
Ensin matkasimme Uuteen Seelantiin, jossa erityisesti Marlborough´n alue on Sauvignon Blanceistaan kuuluisa ja sieltä tuli myös maistamamme viini, Black Cottage Sauvignon Blanc 2014 (Alkon tilausvalikoimasta 16,48 €). Kuiva, erittäin hapokas, hedelmäinen, yrttinen, aromikas. Vihertävä väri saa viinin näyttämään kevyeltä. Tuoksu on selkeää Sauvignon Blancia, herukkaa, karviaista, hapanta sitrusta. Tuoksu vastasi täysin makua, tyypillinen uuden maailman Sauvignon Blanc. Tämän tyyppisiä mineraalisia viinejä suositellaan erityisesti äyriäisille.

Lisää Uuden Seelannin viineistä voit lukea täältä, klik. Etiketti-klubin keväisestä pruuvista kirjoittamastani jutusta.Sitten suunta kohti Australiaa. Apple Tree Flat 2013 Chardonnay on Tampereen Viinitukun maahantuoma tuote, jota ei löydy Alkon valikoimista, vaan ainoastaan ravintolamyynnistä. Vaalean keltainen, tuoksussa päärynää ja sitrusta. Maussa puolestaan omenaa sekä eksoottista hedelmää. 10% kypsytetty unkarilaisessa tammessa. Tammen aromeja ei merkittävästi ole. Viinissä voimaisia sekä öljyisiä elementtejä. Viinejä ei oltu avattu etukäteen, joten tämän kanssa kävi niin, että juoma parani lasissa ollessaan aivan merkittävästi. Rasvaiselle kalalle, ilmakuivatulle kinkulle, savustetulle lohelle, ylipäätänsä niille ruuille, joissa on voita tai muuta rasvaisuutta.

Kumpikaan maistetuista valkoviineistä ei erityisesti ollut minun makuuni. Uuden maailman Sauvignon Blancit lyövät silmille herukkaisuudellaan, suosin tämän rypäleen kohdalla elegantimpia vanhan maailman viinejä. Chardonnay oli muinoin ehdoton suosikkini, mutta olen huomannut nykyään suosivani selkeästi raikkaampia rypäleitä.


Siskolta lainattu kuva: "Uusi maailma neljässä lasissa"

Eikun punaisia kohti! Ensin Chileen, jossa Maipo Valley ja Central Valley ovat tärkeimmät alueet. Chileläiset viinit ovat todella suosittuja Suomessa. Onko sitten muita syitä kuin suuren volyymin mukanaan tuoma edullinen hinta? Punaviinit ovat täyteläisiä, marjaisia ja tanniinisia. Carmenere on Chilen kansallisrypäle, jota viljellään vain siellä. Carmenere on hyvin Merlot´n tyyppinen ja alkuun olikin vallalla luulo, että kyse on samasta rypäleestä. Maistamastamme Casa Lapostolle Grand Selection Carmenére 2012:sta en löytänyt edes maahantuojatietoja ja Alkosta tätä on turha etsiä. Tummanpuhuva väri ja ruskeasävyinen reuna kertoivat, että viini on jo kehittynyt. Pehmeä, hedelmäinen, marjaisa, täyteläinen.
Viimeisenä maistoon tuli Zonnebloem Pinotage 2013 (9,99 €) Etelä-Afrikasta. Suuret oli odotukset, sillä Pinotage, joka on nimenomaan etelä-afrikkalainen paikallisrypäle, on yksi suosikeistani. Täyteläinen, tanniininen, karpaloinen, kirsikkainen, savuinen, mausteinen, tamminen. Tuoksussa ruutia, tupakkaa, sikaria, vaniljaa (tammikypsytyksen mukanaan tuomaa). Tuoksu lupasi makua enemmän. Olin siihen niin pettynyt, koska odotuksia oli..... Viini -lehti on antanut tälle vähäiset kaksi tähteä (=sopusuhtainen kokonaisuus), mutta moittii liian kalliiksi. Siis moittii kympin viiniä liian kalliiksi! Miksi ihmeessä meille maistatettiin tämä?

Onko Pinotage enää lainkaan mieleeni? No ei todellakaan tämän viinin jälkeen. Pinotageen liittyy kuitenkin hauska muisto. Olimme työporukalla Kosmoksessa illallisella ja pääruualla nautimme Pinotage-viiniä. Aina maljaa kohottaessamme totesimme, että pinotaas taas :) Ja se viini oli täydellistä, joten pitääkö tässä Kosmokseen lähteä?


Kaikenkaikkiaan meillä oli oikein mukava ilta. Vaikka mitään uutta emme oppineet, emmekä mitään tajunnanräjäyttävää uutta tuttavuutta löytäneetkään. Hintaa tällä tastingillä oli 35 euroa, mikä on mielestäni ihan ok. Siihen nyt tietenkin päälle junaliput, junajuomat, alkuskumpat...... Mutta kuukauden kuluttua mennään taas. Silloin on vuorossa Portviini, Sherry sekä muut väkevät viinit. Joulunaikaan sopivia juomia siis.


Siskolta napattu maisemakuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti