sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Raivaussapuskaa

Odotin tulevaa viikonloppua aavistuksen verran pelonsekaisin tuntein. Vaikka tätähän olin toivonut. Olin toivonut, että esikoistyttäreni tulisi kylään ja auttaisi minua tai lähinnä kodissani asuvaa Happyhamsteria erinäisissä kotiin liittyvissä asioissa. Raivausasioissa. Hän on siinä ERITTäIN pätevä. Ja jos palaat blogini syntyvaiheisiin, niin se on oikeastaan tyystin tyttäreni ansiota. Joten hihat oli käärittävä ja kohdattava "konsultin" osoittamat epäkohdat. Tällä kertaa kohteena oli makuuhuoneeni ja sen kaapistot. Huh. Sen lisäksi, että olin säilönyt kaappeihin hääpukuni (muokattuna tyttärien pukujuhlakäyttöön), ylioppilasmekkoni sekä punaviinillä tahriintuneen nunnapuvun, löytyi sieltä paljon muutakin. Tallessa oli osa nuoruuttani, koulukirjoja, lasten piirustuksia, askarteluja. Reseptejä. Niitähän sitä ensimmäisenä meneekin makuuhuoneen kaapista etsimään. Lopputulos oli se, että paperinkeräykseen lähti yli 27 kiloa paperia. Muodossa jos toisessa. Äläkä kysy, miten se on mahdollista, tässä talossa se vaan on...... Kolmen kaapin tavarat mahtuisivat nyt yhteen. Myyntiin ja muilla tavoin kiertoon päätyi myös yhtä sun toista "tarpeellista".

Kyllähän tämmöisen raadannan lomassa piti myös syödä. Mieli teki kokeilla jälleen jotain uutta ja toisaalta mennä tutun ja turvallisen mukaan. Viikonlopun teema oli kuitenkin kala ja tarkemmin vielä kuha. Perjantai-illan uutuutena herkullisia kalatacoja ja lauantaina tutulla tavalla kuhaa salviavoissa, tosin uusin lisukkein. Siirrytäänpä siis Happyhamster-osastolta Happylobsterin matkaan. Hetkeksi.


Kalatacot
Glorian Ruoka&Viini 7/2015
4 annosta

350 g vaaleaa kalaa fileenä (esim. kuhaa tai turskaa)
½ tl korianterinsiemeniä
½ tl savupaprikajauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl juustokuminaa
½ tl mustapippuria myllystä
 1 tl suolaa
2 rkl öljyä paistamiseen
4 tortillaa (valmista)

Tortillat ostin valmiina, vaikka mieli teki kokeilla itse niitä valmistaa. Nyt vaan aika asetti rajoitteita. Ehkä sitten ensi kerralla. Valkosipulijauhetta ei ollut, joten rouhin valkosipulirouhetta morttelissa yhdessä korianterinsiementen kanssa. Rouheesta jauhetta.



Eli fileet paloiksi, mausteet pintaan ja maustumaan puoleksi tunniksi. Paista kalapaloja öljyssä molemmin puolin, käännä varovasti, että palat eivät hajoile.


Mangosalsa
Glorian Ruoka&Viini 7/2015

1 kypsä mango
1 pieni punasipuli
1 vihreä jalopeno
½ ruukkua korianteria
1 limetti
1/4 dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Enkä mä mitään mangoa löytänyt. Siis tuoretta, joten ostin pakastettuja kuutioita. Sillä mentiin.
Kuutioin kuutiot pienemmiksi kuutioiksi kulhoon, silppusin punasipulin ja korianterin sekaan. Jätin jalopenon kauppaan. Lisäsin limetinmehun, öljyn ja mausteet. Sekoitin.


Chipotle-kerma
Glorian Ruoka&Viini 7/2015

½ limetti
½ dl ranskankermaa
½ dl majoneesia
2 tl chipotle-kastiketta

Tein tämän kokonaan ranskankermaan. Purista limetistä mehu ja sekoita kaikki ainekset keskenään.



Kokoa annokset. Lämmitetyille tortilloille kuumat kalapalat ja päälle sekä mangosalsaa että chipotle-kermaa. Vielä vähän korianteria koristeeksi.


Tämä oli niin hyvää! Eikä iltapalalle saapunut äitini, joka yleensä löytää kalaruuasta kasapäin ruotoja, löytänyt niitä kuin yhden. Jee! Tortillan voit syödä näin avonaisena tai sitten rullata tai muuten kääriä sormin syötävään muotoon.

Aamiaisen yhdeksi osaksi tein smoothien. Smoothien, josta tuli hivenen liian kirpakka, joten ole tarkkana sitruunan kanssa!


Lehtikaalismoothie
Glorian Ruoka&Viini 7/2015
3-4 dl 

200 g kesäkurpitsaa
1 ruukku (50 g) lehtikaalia
1/4 dl sitruunamehua
1-2 cm tuoretta inkivääriä
10 g vehnäorasta
n. 2dl vetttä tai kookosvettä

Pese ja lohko (minä myös kuorin) kesäkurpitsa. Huuhtele lehtikaali. Purista sitruunamehu. Kuori ja viipaloi inkivääri.


Kaikki tehosekoittimeen ja ajetaan tasaiseksi juomaksi. Rakennetta säädellään nesteen määrällä. Käytin kookosvettä.


Hyvää, mutta kirpakkaa siis. Ja seuraavana aamuna jämät eivät enää maistuneet hyvältä, joten ei kannata säästellä.

Lauantain lounaalle tein hyväksi todettua kuhaa salviavoissa, ohjeen siihen löydät täältä, klik. Lisukkeeksi laitoin parsaa, mutta mieli teki jotain muutakin.....

Hunajavoissa paistetut ruusukaalit

400 g ruusukaaleja
salvianlehtiä
20 g voita
1 rkl hunajaa
sormisuolaa
mustapippuria


Siistin ruusukaalit leikkaamalla kannat ja poistamalla uloimmat lehdet. Sitten kaalit keitetään suolalla maustetussa vedessä noin 8 minuuttia ja jäähdytetään kylmän juoksevan veden alla. Puolitetaan tai lohkotaan.


Kuumennetaan voi pannulla, lisätään kaalit ja salvianlehdet. Valutetaan hunaja joukkoon. Paistellaan kunnes kaalit ovat saaneet vähän väriä pintaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Aivan täydellistä!


Ja varsinainen syy, miksi tyttäreni apua tarvitsin, oli kuitenkin taulut. Olen jo pitkään tuskaillut taulujeni kanssa, että mikä nyt on missäkin hyvä ja onko joku ylipäätäänkään missään hyvä vai joutaako kiertoon. Lauantaina sitten irrotimme taulut kaikista huoneista, keräsimme ne saliin ja aloitin karsinnan. Siinä, kun kaikki olivat näkyvillä oli melko helppo sanoa, mistä oikeasti tykkää ja mistä ei. Alustava ripustussuunnitelma myös tehtiin, mutta varsinainen ripustaminen jäi minulle. Saas nähdä, miten pitkään taulut ovat näin levällään.......


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti