tiistai 5. tammikuuta 2016

Soveltaen kohti uutta vuotta

Vuoden ensimmäiseen kokkailuun ja erityisesti pääruokaan lähdettiin reippaasti soveltaen. Osan muutoksista saneli pakastimen sisältö ja osan kotikaupungin vihannesvalikoima. Mutta katsotaanpa, mitä saatiin aikaiseksi.


Gorgonzolalla ja päärynöillä täytetty naudanfilee
Glorian Ruoka&Viini 8/2015
4-6 hengelle

1 naudan sisäfilee (n. 600 g)
2 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 pientä päärynää
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
75 g sinihomejuustoa (mieluiten Gorgonzolaa)
3-4 rosmariininoksaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita

Liha meni heti alkuun vaihtoon, koska pakastimessa oli Herrakunnan lammastilalta REKOn kautta hankittu laidunpossun (ei siis lampaan) sisäfilee. Possun filee on sen verran pienempi, että max neljälle olisi riittänyt syötävää. Täytteiden määrät pidin lähes ennallaan, päärynää isosta vain puolikas.

Ota liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistamista. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipuli. Kuullota sipuleita öljytilkassa muutama minuutti ja lisää sekaan kuorittu ja kuutioitu päärynä. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. 


Leikkaa fileen keskelle syvä, lähes läpi ulottuva viilto ja nuiji fileetä vähän littanammaksi. Mausta suolalla ja pippurilla, lusikoi sipuli-päärynäseosta viiltoon. 


Viipaloi juustoa ja lisää se sekä rosmariinioksat täytteen päälle. Sido kiinni paistinarulla tai tikuta laillamme hammastikuilla......


Paista fileeseen kaunis väri pannulla öljy-voiseoksessa. Ole varovainen, ettei juusto ja muut täytteet valu ulos. Suolaa ja pippuroi fileen ulkopinta ja siirrä 175 asteiseen uuniin kypsymään. Naudanfilee tarvitsee 58 asteen sisälämpötilan ja kauniin vaaleanpunaisen värin saavuttamiseksi noin 20 minuutin paiston. Meillä ei ollut mittaria, joten meni ihan mutu-tuntumalla ja välillä kurkattiin, että miltä näyttää. Sitten kun näytti hyvältä, kietaistiin filee folioon tekeytymään.

Parmesaaniperunat
Glorian Ruoka&Viini 8/2015

Rosamunda-perunoita
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria
hienonnettua rosmariinia
parmesaaniraastetta

Kypsennä huolellisesti pestyt perunat 225 asteisessa uunissa 45 minuuttia. Litistä kuumat perunat varovasti ja valuta päälle oliiviöljyä. 


Mausta suolalla ja pippurilla, ripottele rosmariini ja parmesaani päälle. Kypsennä vielä 10 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.


Parsakaali-mantelipaistos
Glorian Ruoka&Viini 8/2015
4 annosta

600 g parsakaalia
2 porkkanaa
2 dl kuorellisia manteleita
1 appelsiini
½ dl oliiviöljyä
1 pallo mozzarellaa
sormisuolaa

Alunperin ihastuin lehdessä olleeseen ruokakuvaan. Parsakaali näytti siinä niin hyvältä, mutta johan tuosta ylläolevasta kuvasta tyhmempikin huomaa, että siitä on parsakaali kaukana. Kotikaupungin Prismassa kun ei sitä ollut muutoin kuin pakastettuna, eikä se nyt mitenkään ole sama asia. Päädyin sitten vaihtamaan parsakaalin kukkakaaliin. Ei kai se nyt suoranainen virhe ollut, mutta....... 


Leikkaa ne kaalit, mitä onnistut saamaan, pitkittäin niin, että paloissa on sekä kukintoa, että vartta. Kuori ja leikkaa porkkanat tikuiksi. Pese appelsiini ja halkaise, Leikkaa toinen puoli lohkoiksi ja purista toisesta puolikkaasta mehut. Yhdistä mehu öljyyn. Levitä kasvikset pellille tai vuokaan ja sekoita niihin appelsiiniöljy. Lisää mukaan appelsiininlohkot ja mantelit. Paahda 250 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Revi mozzarella paloiksi, lisää kasvisten päälle, paista vielä hetki, kunnes juusto on hieman sulanut. Ripottele pinnalle sormisuolaa.


Ja sitten tuomio. Liha oli loistava, mutta siihenkin tekisin muutaman muutoksen. Päärynä oli ihan turha, se ei vaan maistunut lainkaan. Myös hankkimani Gorgonzola oli hämmentävän mietoa...... Vai onko makuaistini vioittunut? Ja kastike, tämä olisi ehkä ulkonäöllisesti kaivannut myös kastikkeen, vaikka liha olikin ihan mehevää ja maukasta.

Lisukkeista en oikein osaa sanoa, että haluanko niitä koskaan enää ikinä uudelleen valmistaa. Parmesaani perunoiden päällä ei sulanut lainkaan. Olisi ehkä ollut järkevämpää raastaa juusto itse, eikä käyttää valmisraastetta. Olen tehnyt vähän samantyyppisiä litistettyjä perunoita aikaisemminkin ja niistä pidin. Se ohje löytyy täältä, klik.

Että kun tätä innostuksen herättänyttä kuvaa vertaa toteutuneeseen, niin eihän samasta asiasta todellakaan ole kyse!
Kaali-mantelipaistos oli myös vähän siinä ja tässä. Tietysti pitää muistaa, että siitä puuttui olennainen, alkuperäinen pääraaka-aine. Perin valjulta tuo näytti. Vihreyttä kaivattiin! Olisi ehkä sittenkin pitänyt hankkia rasiallinen ruusukaalia.....



Viininä oli joululahjaksi saatu espanjalainen Clea Reserva 2011 (19.90 €). Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, boysenmarjainen, kevyen luumuinen, tamminen, mausteinen ja vivahteikas 100% Tinta del País eli tutummin Tempranillo. Suosikkialueeltani Ribera del Duero´sta. 16 kk tammitynnyreissä kypsynyt viini säilyy tuottajan mukaan oikein säilytettynä vuoteen 2015 saakka. No, minulla säilyi reilun viikon siitä, kun sen sain....... Viini -lehti on antanut kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty), mutta moittii kalliiksi. Ehkä muutama vuosi kypsyttelyä, niin hinta ja laatu kohtaisivat paremmin. Alas se kuitenkin solahti ihan helposti :)

Että semmoinen se sitten oli, vuoden ensimmäinen kokkailu. Onnistumisia ja ei niin onnistumisia. Tästä on suunta vain eteenpäin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti