keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Grillattua karitsaa, paahdettuja kasviksia, savustettuja perunoita


Uusin Glorian Ruoka&Viini (4/2016) oli aivan pullollaan ohjeita, joita haluaisin kokeilla. Ensimmäisenä sieltä nousivat lehtikuvassa superherkullisilta näyttävät grillatut karitsankyljykset. Siispä REKOon ja Herrakunnan tilan autolle karetta ostamaan.

Karitsankyljykset
Glorian Ruoka&Viini 4/2016
4 annosta

1,2 kg karitsankyljyksiä
1 tl merisuolaa myllystä
½ tl mustapippuria myllystä

Pankokuorrutus
½ solo-valkosipuli
1 rkl (luomu)sitruunan kuorta (1sitruuna)
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
1½ dl pankojauhoja



Ensin vähän lihanleikkaajahommia. Kaupasta kun ostaa kareen tai kyljyksiä, niin nehän on valmiiksi siistitty. Nyt nyrhin itse ylimääräiset roippeet ja rasvat pois, eikä minusta kyllä mihinkään lihaosastolle olisi hommiin.... Jälki siis hivenen nyrhityn oloista, mutta sitä ei loppupeleissä enää onneksi havainnut.



Kuorrutetta varten pilko valkosipuli, raasta sitruunankuori, silppua lehtipersilja (tai mikä yrtti nyt sattuu olemaan saatavilla, minulla oli kirveli). Sekoita kaikki ainekset keskenään.


Ota kyljykset huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillaamista. Hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Grillaa ja viimeistele kypsät kyljykset pyörittelemällä ne pankokuorrutteessa.

Ajvar-kastike
Glorian Ruoka&Viini 4/2016
4 dl

4 (400 g) punaista suippopaprikaa
1 (200 g) pieni munakoiso
2 kokonaista solo-valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
2 tl sokeria
1 tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria myllystä
(kuivattu chiliä myllystä)

Minulla paprikaa oli vähän vähemmän ja munakoisoa vähän enemmän. Paahda kasvikset 225 asteisessa uunissa (tai grillissä). Valkosipuleita (kuorineen) 10 minuuttia ja muita 25 minuuttia. Kääntele kasviksia muutaman kerran. Laita paahdetut paprikat hetkeksi muovipussiin, niin kuoret ja kanta irtoavat helpommin.



Laita kuorittu paprika ja valkosipulit sekä kaavittu munakoison sisus monitoimikoneen kulhoon muiden kastikeainesten kanssa ja soseuta tahnaksi. Kastikkeen rakennetta voit säädellä oliiviöljyn määrällä.

Savustetut perunat
Glorian Ruoka & Viini 4/2016
4 annosta

1 savustuspussi
1 kg varhaisperunoita
1 pkt (140 g) pekonia
1 oksa timjamia
2 rkl voita
½ tl sormisuolaa

Heti alkuun on sanottava, että en ymmärrä, mitä tarkoittaa yksi oksa timjamia? Timjamia pilkottiin mukaan runsaalla kädellä ja eipä olisi haitannut, vaikka sitä olisi ollut vieläkin enemmän. Yrttien kanssa ei tarvitse pihistellä!


Pese ja kuivaa perunat, leikkaa pekoni kuutioiksi ja hienonna timjami. 


Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja kaada perunat savustuspussiin. Savusta pussin ohjeiden mukaisesti ensin kuumassa lämmössä (250-280 astetta) 10-15 minuuttia, laske sitten lämpötilaa ja savusta vielä 30 minuuttia. Ota pussi uunista ja anna perunoiden vetäytyä kymmenisen minuuttia. Mausta sormisuolalla.


Sitten vaan kaikki osaset lautaselle ja syömään. Kuulen jo korvissani, miten tyttäreni kysyy, missä on tuoreet kasvikset? No, ne syötiin alkuruokana, salaattina. Että lapsi voi ottaa ihan rauhallisesti :)

Kuva on vähän sumea, ilmeisesti oli kiire syömään! Karitsa oli herkullista ja sen kuorrute on erittäin käyttökelpoinen. Samaten on Ajvar-kastike, sitä vedeltiin aamiaisella myös leivän päälle ja hyvältä maistui. Myös tämä ensimmäinen savustuspussikokeiluni toimi niin hyvin, että varmasti meillä savustetaan jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti