maanantai 6. kesäkuuta 2016

Pruuvi: Trendikkäät roseet


Siskoni kanssa olimme jälleen varanneet illan viinipruuviin. Alkon Etikettiklubin illassa oli vuorossa rose-viinit. Koko matkan ajan muputin siskolleni, että tämä olisi sitten vihonviimeinen kerta, kun lähden hänen kanssaan näitä muka niin trendikkäitä ja kesään kuuluvia viinejä maistelemaan. Viinin pitää olla punaista tai valkoista, eikä mitään siltä väliltä. Poikkeuksena luonnollisestikin rosesamppanjat.... Semmoiseen joustoon minäkin pystyn! Sama on inhoamani karsastamani Pinot Noir -rypäleen kanssa, kelpuutan sen samppanjaan, en juurikaan muuhun. Piste. Viimeinen kerta.

*) Tuotekuvat Alkon nettisivuilta


Alkuun lasillinen kuohuvaa. Ja naama nurinpäin. Supisin sisarelleni, että just joo, tätä tarkoitan, pahaa, mikä pahaa. Edes perinteinen (=samppanjamenetelmä) valmistusmenetelmä ei tämän viinin kohdalla auttanut. Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2013 (14,95 €), erittäin kuiva, hapokas, punaherukkainen, kevyen vadelmainen, paahteinen, hennon mausteinen, mineraalinen viini Itävallasta. Toisin kuin minä, Viini -lehden arvioitsijat pitävät tästä ja antavat kokonaista neljä tähteä (=harmoninen, laadultaan erinomainen, edullinen ostos). Raikas ja rapsakka, melko topakan oloinen viini, jonka tuoksusta en saanut mitään irti, vaikka joku paikallaolijoista sitä kehuikin. Hyvä viini silloin, kun tarjolla on ruokia, joille on vaikea löytää sopivaa viiniä. Ruokasuosituksina mainittiin etniset ruuat, meze, Nizzan salaatti, Caesar salaatti, Bouillabaisse, grillatut kalat, äyriäiset, kasvikset sekä pizzat, piirakat, yrttiset pastat, paella, sienet. Piknikille, terassille, vaan ei minulle.


Klassisimmat roseet tulevat Ranskasta ja se onkin maailman suurin rosetuottajamaa. Ranskassa roseeta valmistetaan ja nautitaan valkoviiniä enemmän ja se kuuluu tyypillisesti lounaan ruokajuomaksi. Tuotantoalueista suurin ja tunnetuin on Provence, jonka viinituotannosta 86% on roseeta. Provencen roseet ovat hailakan vaaleanpunaisia, yrttisiä ja mausteisia, eikä lainkaan niin marjaisia, mitä uuden maailman roseet. Semmoiset faktat vielä jäi mieleen, että rose-viinejä valmistetaan lähes kaikista punakuorisista rypäleistä ja viinien säilyvyys on parisen vuotta, joten niitä ei kannata kellaroida tai muutenkaan varastoida.

Rose tunnetaan ympäri maailman, termistö vain vähän vaihtelee. Pullon kyljessä voi lukea Rosato (Italiassa), Chiaretto (myös Italiassa, Bardolinon alueella Venetossa), Rosado (Espanjassa), Blush (Kaliforniassa, usein Zinfandel -rypäleestä), Pink Moscato (Kaliforniassa, makeahko, pirskahteleva viini) tai Brachetto (myös Italiassa, Piemonten alueelta tuleva makea viini erityisesti suklaisille jälkiruuille).


Sitten asiaan eli pruuvaamaan ensimmäinen neljän viinin setti. Viinit ovat kuvassa esittely-/maistelujärjestyksessä.


Ensimmäisenä Rosa dei Masi 2015 (14,95 €) italialainen viini Alkon tilausvalikoimasta. Valikoimista löytyy myös 1,5 litrainen pullo (29,90 €). Rypäleenä harvinainen Refosco. Kuiva, hapokas, marjainen ja sitruksinen. Valmistuksessa on käytetty vähän kuivattuja rypäleitä, mikä tuo viiniin runsautta, suutuntumaa, pehmeyttä, pyöreyttä ja makeuden tuntua myös tuoksuun. Vaikka kuiva viini onkin. Ruokasuosituksena yrttinen kanapasta. Epäuskoisena vilkaisin sisareeni, minähän ohuelti pidin tästä! Ja piirsin varovaisesti hymyilevän naaman muistiinpanoihini. Outoa. Ja kun on kyse Alkon tilausvalikoiman viinistä, niin Viini -lehdestä ei arvosteluja löydy, he arvioivat ainoastaan normaalivalikoiman viinit.


Leth Zweigelt Rosé 2015 (13,98 €) Itävallasta. Kesän 2016 kausituote Alkon normaalivalikoimasta. Rypäleenä Zweigelt ja joidenkin lähteiden mukaan mukana myös tilkka Cabernet Sauvignon'a. Kuiva, hapokas, vadelmainen, punamarjainen, kevyen persikkainen, mineraalinen, raikas. Voimakas, melko kukkainen tuoksu lehahti lasista ihan ilman mitään nuuhkimista. Tuli vähän sellainen Sauvignon Blanc -fiilis. Viini on mineraalinen ja yrttinen, johon 5 grammaa sokeria litraa kohti tuo pientä runsautta ja pyöreyttä. Hymynaaman verran! Mitä minulle oli tapahtumassa? Viini -lehti antaa tälle tuotteelle kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty) sekä suosittaa sitä noutopöydän monikäyttöiseksi viiniksi. Kouluttajamme mainitsi hedelmäiset salaatit sekä pekoniin käärityn parsan.


Rosa de Azul y Garanza  2014 (15,37 €) tulee Espanjasta alueelta, jossa on hyvin kuuma ja hyvin suuret lämpötilavaihtelut. Rypäleinä Tempranillo ja Garnacha. Alkon tilausvalikoimasta löytyvä viini on kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, marjainen. Jäännössokeria 5 grammaa litrassa, rakennetta, runsautta, pientä kehittyneisyyden vivahdetta. Aromikas, yrttinen. Ruokasuosituksena grillattu kana, tapakset, paella, muut espanjalaiset ruuat. Ja mitäkö minä pidin? Suupielet venyivät ihan korviin saakka, ykköspruuvin ykkönen, voin paljastaa, vaikka vielä on yksi viini esittelemättä. Hämmentävää....


Ensimmäisen pruuvin viimeisenä viininä lasiin kaadettiin ranskalainen peräti seitsemän rypäleen sekoite Château d'Aqueria Tavel Rosé 2015 (14,58 €). Kuiva, hapokas, mansikkahilloinen, kypsän karpaloinen, kirsikkainen, hennon mausteinen. Maistetuista viineistä tämä oli runsain, täyteläisin, voimakkain, alkoholisin. Ruokasuosituksena aasialaiset ruuat, meze, libanonilainen, turkkilainen, syyrialainen keittiö. Jopa suomalaiset jouluruuat. Viini -lehti antaa kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty) ja minä palaan alkutilanteeseen, suupielet alas kääntyneinä. En pitänyt tästä pätkän vertaa, mansikkahilloisuus oli minulle vaan liikaa.


Toinen neljän viinin pruuvi tehtiin puolisokkona. Sehän tarkoittaa sitä, että käytössä on tuotetiedot, mutta et tiedä, mitä missäkin lasissa on. Kaikki olivat perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä, mutta mikä oli mikäkin.... Sisareni kanssa tuumasimme, että kaikki tämä vuosien viininlitkintä viiniopiskelu on mennyt hukkaan, ellemme tunnista joukosta suht arvokasta samppanjaa. Sitä emme kestäisi, emmekä tunnustaisi :) Siispä maistelemaan.


Pago de Tharsys Millésime Rosé Reserva Cava Brut 2013 (19,99 €) Espanjasta oli tästä setistä eniten mieleiseni. Rypäleenä Garnacha. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen metsämansikkainen, hennon mineraalinen, vivahteikas. Viini -lehdeltä kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty). Itselleni oli uusi asia se, että kouluttajamme vinkkasi cavan olevan hieman suolainen, suolaheinää jälkimaussa. Enpä ollut asiaa aikaisemmin ajatellut/huomannut/maistanut.


Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut (14,99 €) Etelä-Afrikasta olikin vanha tuttavuus. Chardonnay, Pinot Noir. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, vadelmainen, kypsän punaherukkainen, hennon paahteinen. Viini -lehdeltä kolme tähteä (=laadukas ja hyvin tehty). Paahteisuus ja savuisuus selkeästi esillä ja sitä kautta ruokasuosituksena esim. grillattu kala, savulohisalaatti.

Italialainen Cantina Chiara Ziliani Conte di Provaglio Rosé Franciacorta Brut (25,20 €) on tarjolla Alkon tilausvalikoiman kautta. Erittäin kuiva, hapokas, marjainen, aromikas. Illan yleisöäänestyksen selkeä voittaja. Kepeä, elegantti juoma sopii onnittelu- ja/tai tervetulomaljaksi. Franciacortaksi mielestäni melko edullinen, sillä aikaisempi mielikuvani on ollut, että hinnat ovat lähellä samppanjan hintoja.


Ja se samppanjan tunnistaminen onnistui kyllä vaivatta. Huh. Lanson Extra Age Rosé Champagne Brut (67,90 €) Alkon tilausvalikoimasta erottui rivistöstä jo ikääntymisestä kertovan värinsä puolesta (kuvassa oikeanpuolimmaisin lasi) ja paahteiset sekä hiivaiset aromit vielä vahvistivat asian. Sekoite vuosikerroista 2002, 2004 ja 2005. Pinot Noir ja Chardonnay, klassiset samppanjarypäleet. Erittäin kuiva, hapokas, marjainen, mausteinen, paahteinen, aromikas. Näistä neljästä kuohuvasta runsain, paahteisin, mutta väri ei ole kuitenkaan rosé, vaan ennemminkin se näyttää paahteiselta valkoviiniltä. Äänestyksessä tämä jäi jumbotilalle saaden vain 7 pistettä (Franciacorta sai 22 pistettä) ja vähiten minäkin tästä pidin. Vaikka samppanjaa rakastankin. En vaan rakasta näin voimakasta hiivaisuutta. En ostaisi tätä vaikka olisi myynnissä puoleen hintaan.

Melkoisen hämmentävä pruuvi-ilta. Espanjalaiset taitavat päätyä ostoslistalle eli sekä Rosa de Azul y Garanza sekä Pago de Tharsys Millésime Rosé Reserve Cava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti