sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Kukkakaalitalkoot

Osallistuin sitten minäkin omalta osaltani tämän satokauden kukkakaalitalkoisiin! Ehkä huomasitkin uutisoinnin siitä, miten kylmä alkukesä sotki kukkakaalien kypsymisrytmin johtaen siihen, että kaksi satoa valmistui samaan aikaan. Tarjontaa oli liikaa ja tuottajahinnat romahtivat kääntäen sadonkorjuun tappiolliseksi. Sosiaalisessa mediassa sitten käynnistyi #kukkakaalitalkoot -kampanja, jonka myötävaikutuksella tämän sesonkiherkun menekki lopulta tuplaantui. Omat kukkikseni olin hankkinut Hyvinkään Farmarinmarkkinat / REKO:n kautta Lopen Pappilanpuiston luomutilalta.


Mutta ensin kukkakauppaan! Viikonloppuhan ei oikein tunnu viikonlopulta, ellei kotona ole tuoreita kukkia. Jälleen kerran suunnistin Hortensiaan ja sieltä löytyi tämä erikoinen, isokokoinen kukka, jonka nimeä en tietenkään enää muista! Olen tosi huono kukkien nimissä. Ruusu, tulppaani, neilikka..... Mutta haittaako tuo? Pääasia, että on kukkia!


Vaniljainen kukkakaalikeitto
Aamuposti 18.9.2017

1 l vettä
4 rkl kasvisfondia
2 keskikokoista kukkakaalia
1 purjon valkoinen osa
hyppysellinen muskottipähkinää
2 dl kermaa
50 g voita
2 rkl suolaa
1 tl valkopippuria
1 vaniljatanko

Koristeeksi
170 g (1 pkt) rapeaksi paistettua pekonia
ruohosipulia
saksanpähkinöitä

Minulla oli kukkakaalia kilon verran, 4 pienehköä pilkottuna ja pakastettuna. Suolamäärä vaikutti todella suurelta, laitoin yhden ruokalusikallisen. Suolaahan saa aina lisättyä vaikka annoskohtaisesti, mutta poistaminen onkin sitten vaikeampi juttu. Samaten ole varovainen valkopippurin kanssa! Ohjeessa sitäkin on melkoinen määrä.

Keitä vesi ja mausta se kasvisfondilla. Pilko kukkakaalit ja purjon vaalea osa, laita ne kiehuvaan veteen ja lisää mausteet. Laske lämpötilaa ja anna keiton hautua kannen alla kunnes kukkakaali on kypsää. Poista vaniljatanko, soseuta kuuma keitto ja lisää joukkoon voi sekä kerma.


Koristele annokset rapealla pekonisilpulla, rouhitulla pähkinällä ja silputulla ruohosipulilla. Sitten tuomio. En ollut tyytyväinen keiton rakenteeseen, en siivilöinyt sitä, joten tietty rakeisuus silloin kuuluukin olla, mutta..... Mietin, että ehkä rakenne kärsi siitä syystä, että olin pakastanut kukkakaalin. Näin se oli heti alunperinkin vähän vetistä. Toisaalta, olen pakastanut ennenkin, enkä ole huomannut moista. Valkopippuri jyräsi melkoisesti keiton hienostuneempia makuja, sillä vanilja ja muskottipähkinä olivat tyystin kadonneet valmiin keiton makupaletista. Ehdottomasti kuitenkin kehityskelpoinen resepti! Pippuria vähemmän, muskottipähkinää hieman enemmän. Laittaisin myös kuivattuja yrttejä, vaikkapa karhunlaukkaa. Ja kun tarkemmin luin ohjetta, niin viimeisenä onkin vinkki lisämaun saamiseksi! Suositellaan heti alkuun kuullottamaan yksi pilkottu valkosipulinkynsi oliiviöljyssä ennen veden lisäämistä. Joten siinähän se oli se puuttuva palanen. Valkosipuli!


Syksy ja pimeys, kynttiläkulutus on kääntynyt selkeään nousuun :) Ja jämät poltetaan vielä erikseen, mitään ei mene hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti