maanantai 23. lokakuuta 2017

Taapero kylässä

Minulla oli ilo ja onni saada taapero (ja vanhempansa) kylään peräti kolmeksi yöksi! Pienen ihmisen kanssa elämä on kovin säännöllistä ja aikataulutettua, mikä on hyvä, niin mumukin jo tietää, mitä tapahtuu milloinkin! Ei siinä ulkoilujen ja päiväunien jälkeen paljon sitä niin sanottua luppoaikaa jää, sillä vaikka taapero kellahtaa yöunille jo varhain, niin Mumu seurasi esimerkkiä jo parin tunnin kuluttua. Hurmaava nahkavekkarimme kun hihkui täynnä energiaa jo siinä kuuden pintaan aamusella. Missä vaiheessa lapset muuten alkavat ymmärtää kiireettömän sängyssä köllöttelyn ihanuuden päälle?


Kotini sisustus sai uutta ilmettä, kun tyttäreni kaivoi tyttärensä suureksi riemuksi esiin omat ja pikkusiskonsa My Little Ponyt reilun 25 vuoden takaa. Vauvaponi osoittautui taaperon mieleiseksi ja se matkustikin yhdessä sateenkaariponin kanssa kotiin Helsinkiin.

Mumun tehtävä oli kokata. Ja mikäs sitä on kokkaillessa, kun minulle on suotu ruokittavaksi kaikkiruokainen lapsenlapsi! Edellisellä kerralla kokattiin misolohta, jonka ohjeen löydät täältä, klik. Lohella aloitettiin tämäkin vierailu. Uunilohi on helppoa ja nopeaa, kun ruokaa pitää saada pöytään suht äkkiä. Pestolohta, ohjeen löydät täältä, klik, parsakaalin kukintoja, raejuustoa ja kirsikkatomaatteja. Ei kuvaa.

Pieni tyttärentyttäreni rakastaa lihapullia. Hänen pienen elämänsä supersuoritus onkin ollut se, kun päiväkodin ruokapöydässä 15 lihapullaa päätyi pieneen masuun! Siis viisitoista!!! Tosin lihapullien koosta ei ole tarkempaa tietoa, ilmeisesti kuitenkin melko pieniä. Tätä taustaa vasten siis olin päättänyt, että lapsen pitää saada Mumun lihapullia.



Siitake-lihapullat
Suuri lihapullakirja

15 g voita
1 iso sipuli hienonnettuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
300 g hienonnettuja siitakesieniä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 isoa vapaan kanan munaa
1 kg naudan jauhelihaa
150 g ricottajuustoa
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 rkl silputtua sileälehtistä persiljaa
125 g korppujauhoja
4 rkl maitoa
merisuolaa
mustapippuria

Valkosipulimäärän tuplasin, tietysti. Muutoin kunnioitin reseptiä. Jauheliha oli Lopen   Pappilanpuiston Luomutilan kyyttönautaa.

Kuullota sipulisilppu voissa, lisää mustapippuri ja suola. Kuullottele viitisen minuuttia ja lisää seuraavaksi hunaja ja omenaviinietikka. Jatka hauduttelua kymmenisen minuuttia tai kunnes sipulit ovat muuttuneet pehmeiksi ja läpikuultaviksi. Lisää pannulle sienet ja valkosipuli, pyörittele ja paista 10 minuuttia, kunnes sienet alkavat ruskistua ja nesteet ovat höyrystyneet pois. Nosta pannu sivuun jäähtymään.


Kun sieni-sipuliseos on jäähtynyt, yhdistä kaikki ainekset isossa kulhossa lihapullataikinaksi. Paista testilihapulla tarkistaaksesi maut.


Pyörittele taikina pulliksi (tuli vähän yli 70 pullaa) ja paista haluamallasi tavalla, joko pannulla tai uunissa. Minä paistoin 220 asteisessa uunissa reilun vartin.

Pullat laitettiin tarjolle kukkakaalimuusin kanssa. Ohjeen siihen löydät täältä, klik. Ja kyllä Mumun sydäntä lämmitti, kun lihapullat maistuivat!


Vaikka nyt ei ihan viittätoista mennytkään, niin loput pakattiin sekä kotiinviemisiksi, että Mumun toimistoeväiksi.

Sitten risoton pariin. Tein risotosta edellisenä iltana koe-erän äidilleni ja tyttärelleni, joka oli vakuuttunut, että myös hänen tyttärensä siitä pitäisi. Siispä risottoa lisää!

Maa-artisokka-suppilovahverorisotto
Glorian Ruoka&Viini 7/2017
4 annosta

300 g maa-artisokkaa
1 salottisipuli
1 l suppilovahveroita
2 rkl öljyä
2½ dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
8 dl kasvislientä
50 g parmesaania raastettuna
50 g voita
½ tl roseepippuria
1 ruukku lehtipersiljaa

Eri nettisivuilta ongittujen tiedon murusten avulla päädyin seuraavanlaiseen kaavaan: 1 litra tuoreita suppilovahveroita painaisi 300 grammaa ja ne kuivattuna 30 grammaa. Tiedä häntä, oliko oikea kaava, mutta toimi kyllä tässä vallan mainiosti. Eli homma aloitettiin laitttamalla kuivatut suppilovahverot veteen likoamaan.


Pese ja kuori maa-artisokat, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi sipuli. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ja pilko ne. Liotetuista kuivatuista purista enimmät nesteet pois ja pilko ne.

Paista maa-artisokkaa, sipulia ja sieniä 5 minuuttia öljyssä. Lisää riisit ja kuullota hetki. Kaada viini kattilaan ja kiehauta hetki. Viinin alkoholi haihtuu keitettäessä ja vain aromi jää jäljelle, joten et syyllisty mihinkään laittomuuksiin tarjoessasi tätä lapsille eli risotto ei ole viinistä huolimatta mitään K18-sapuskaa. Sekoita riisiin kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja anna nesteen imeytyä ennen seuraavaa kauhallista. Kypsennä risottoa noin 20 minuuttia, kunnes koko nestemäärä on käytetty ja riisi kypsynyt. Itse jouduin hieman nestemäärää vielä lisäämään, jotta sain riisin (ja maa-artisokan) tarpeeksi kypsiksi. Pieni suutuntuma ei haittaa, joten älä kuitenkaan keittele tätä ihan muhjuksi. Sekoita voi ja juusto risottoon. Mausta rosepippurilla ja hienonnetulla lehtipersiljalla. Nauti!





On myönnettävä, että hieman jännitin, miten taapero nämä monelle aikuisellekin melko erikoiset maut ottaa vastaan, mutta huoleni oli aiheeton. Minä itse -lusikointikin sujui jo vallan mainiosti!


Viikonloppu oli täynnä pienen ihmisen leikkejä ja uusien sanojen opettelua. Sanavarasto kasvoi mm. palvikinkulla! Ihmettelyä herätti myös Mumun pihalla loikkinut iso pupu (=rusakko) sekä edelliseltä viikonlopulta esille jääneet Venäjä-illan pöytää koristaneet maatuskat. Uusi sana muuten myös se! Ja kun tyttären perhe sunnuntaina oli lähtenyt, ei tämä Mumu raaskinut vielä korjata maatuskoja pois kananmunakennosta, jonne ne oli huolella aseteltu. Ja syöttötuolikin on vielä paikoillaan pöydän päässä....... Pieni kullannuppu, tule pian uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti