sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Pääsiäinen ja sen herkullinen päätös

Pääsiäinen on minulle pakkojuhlapyhistä se tärkein ja rakkain. Valoa, iloa ja kevättä, hyvää ruokaa, yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa. Ehkä olin tikannut kalenterini vähän liiankin täyteen, mutta mitään en olisi poiskaan jättänyt!


Otetaanpa pikakelaus pääsiäiseeni ja päätetään tarina toisen pääsiäispäivän herkkuateriaan. Kiirastorstai-illan aloitin lähtemällä töistä hivenen aikaisemmin ja syömällä "iltapalaa" kotikaupungin rautatieasemalla, Asema X -ravintolassa.



Vihreä Talo on Riihimäellä toimiva kulttuuritalo, joka tarjoaa tapahtumia laidasta laitaan. Kiirastorstaina se tarjosi täydelle talolle Zen Cafén laulajana tutuksi tullutta Samuli Putroa. Olin ristiriitaisissa tunnelmissa, pidinkö musiikista vaiko en? Olet puolisoni nyt -kappale oli tuttu, muut ei niinkään. En myöskään tunnistanut lavalle resuisessa t-paidassa (ja parrassa) hypähtänyttä artistia Putroksi, joten sillä tasolla tietämykseni siis oli. Putro esiintyi yksin, se toi tapahtumaan (supertäyden salin lisäksi) hyvin intensiivisen tunnelman. Ilta oli kyllä kuitenkin kaikin puolin varsin onnistunut.


Mikäpä sitä oli päättäessä ilta kotona lasilliseen (öööö ...... tai ehkä kahteen) Bottlescoutsin kautta tilattua punaviiniä. Gotim Bru 2015 Espanjasta (15,60 €). Rypäleinä Garnacha, Tempranillo, Syrah ja Cabernet Sauvignon. Täyteläinen, silkkinen, kypsän kirsikkainen.

Bottlescoutsia olen käyttänyt nyt pari kertaa viinejä tilatessani ja olen ollut todella tyytyväinen. Mielenkiintoisia viinejä, nopeat toimitukset ja pullot on pakattu erittäin huolellisesti. Suosittelen.


Pitkäperjantaita vietin siskon ja siskon miehen vieraana. Kuohuvia juomia ja maittavia ruokia. Kuva nyt kuitenkin vain kuohuvista! Leppoisa ilta.


Lankalauantaina jatkettiin perheen kera. Ydinperheen kera, äiti ja siskot. Kävimme syömässä naapurikaupungin Obelixissa ja sitten Hyvinkääsalissa viihtymässä Lailasta Lordiin Suuren euroviisushown parissa. Kuvassa riihimäkeläinen dragartisti Jukka K. Laila Kinnusena.


Eikä kukaan varmaankaan ylläty, kun kerron, että nostimme kotonani maljat onnistuneelle illalle.  Perhe on paras!



Ensimmäisenä pääsiäispäivänä juhlimme tyttärentyttäreni 2-vuotissyntymäpäivää. Kyseessä oli todelliset kakkukahvit! Kakut Kakkugalleriasta ja keksit Mumulta eli minulta ja ohjeen löydät täältä, klik.


Neljännen päivän jälkeen koitti toinen pääsiäispäivä ja sen vietin yksin kotona. Kokkaillen. Tietenkin. Olin oikein päättänyt hemmotella itseäni. Koska olen sen arvoinen


Valkosipuliperunat juustolla

1,5 kg perunoita
voita vuoan voiteluun
4 dl kuohukermaa
2½ dl maitoa
6 valkosipulinkynttä (ainakin)
mustapippuria
suolaa 
3 dl juustoraastetta (esim. emmental)

Viipaloi pestyt ja kuoritut perunat. Laillani laiskempi hurauttaa siivut monitoimikoneella. Voitele uunivuoka ja kumoa perunasiivut vuokaan.


Kiehauta kerma ja maito kattilassa, lisää joukkoon silputtu valkosipuli sekä suola ja pippuri. On tärkeää maistella, että kermamaito maistuu sopivan suolaiselta.


Kaada kuuma liemi perunoiden päälle. Mausteet jäävät tässä pintaan, joten vähän sekoittelin niitä perunaviipaleiden joukkoon.


Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 50 minuuttia. Lisää juustoraaste ja jatka kypsennystä 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmenneet.


Karitsan sisäfileet
2 sisäfilettä ruokailijaa kohden
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
valkosipulia
yrttejä (esim. rosmariinia, timjamia)

Ota fileet huoneenlämpöön tuntia ennen ruuan valmistamista. Irrota terävällä veitsellä mahdolliset kalvot fileistä. Murskaa veitsen lappeella muutama kuorimaton valkosipulinkynsi.


Laita reilu nokare voita kuumalle pannulle (mielellään valurautainen). Kun voi lopettaa sihinän ja "hiljenee", on pannu tarpeeksi kuuma lihoille.


Lihat lisätään pannulle yhdessä rikottujen, kuorimattomien valkosipulinkynsien sekä yrttien kanssa. Paistellaan lihoja muutama minuutti per puoli. Voit vielä vähän lisätä voita, jos siltä tuntuu ja valella voi-yrttiseoksella fileitä paiston aikana. Siirrä fileet folioon vetäytymään hetkeksi. Tällä välin paistoin lisukkeena tarjotut broccolinit samalla pannulla. Broccolineja ei pidä paistaa "lötköiksi", vaan paahtaa niihin mukavan tumma pinta. Paras tulos tulee mökkimuurikalla grillaillen!


Tämä oli NIIN hyvää. Mietin, että  tämä on niitä hetkiä, jolloin kovasti kaipaan elämänkumppania, sillä olisipa ollut mahtavaa jakaa tämä herkullinen aterian jonkun kanssa. Viininä myös nyt Bottlescouts-ostos. Argentiinalainen Man Meets Mountain Malbec Mendoza 2017 (14,50 €). Tässä on kyllä väkisinkin keksitty viinille nimi, jonka kaikki osaset alkavat M-kirjaimella! Samettisen luumuinen, täyteläinen ja mausteinen Malbec.


Siinä se oli, minun pääsiäiseni. Kevättä kohti, malttamattomana odotan jo kevään kääntyvän kesäksi, vaikka hädin tuskin talvi on kääntynyt kevääksi. Toisena pääsiäispäivänä satoi vielä lunta senttitolkulla, eikä terassin kaiteella kesää odottelevasta metallimuurahaisesta näkynyt kuin pilkahdus...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti