sunnuntai 4. elokuuta 2019

Superhelpot sämpylät

Olen laiska leipoja. Pataleipää  teen silloin tällöin, mutta pullaa en oikeastaan koskaan. Osasyynä on se, että leivän kulutus yksinelävän taloudessa on niin pientä, että kaupasta hankittukin tuore leipä on syytä pakastaa. Mieluiten valmiiksi viipaloituna, joten tuoreen leivän sijaan syön useimmiten jäistä paahdettuna. Toisaalta, oliko tämä edes mikään syy leipomattomuuteen, sillä voihan itse tehdynkin pakastaa.....


Äiti on kotijuustoa tehdessään ottanut heran talteen, pakastanut ja antanut minulle. Nyt näitä herapurkkeja oli kertynyt pakkaseen jo muutamakin, joten päätin sitten tehdä sämpylöitä. Ja jos ohje lupaa fantastista leipää helpolla, niin oli pakko tarttua haasteeseen, että onko tämä nyt niin helppoa ja fantastista, mitä annetaan ymmärtää.

Fantastinen leipä/sämpylät
Soppa365 
12-21 kpl

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g (puoli pakettia) hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12½ dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Eli veden vaihdoin heraan, mutta vaihdoin myös jauhot vehnäjauhoista hiivaleipäjauhoihin, mikä saattoi olla virhe. Ehkä. Lisäsin myös taikinaan kourallisen siemensekoitusta.


Lämmitä nesteet kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon ja lisää suola sekä hunaja. Lisää jauhot muutamassa erässä. Vaivaa käsin löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on valmista, kun se lähes irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl jauhoja.


Peitä kulho liinalla ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1½ tuntia. Ainakin. Leipomiseen iloa ja emäntäfiilistä tuovat Arabian vanha taikinakulho sekä kirpparilta löydetty, käsin kirjottu leivinliina.




Ripottele ½-1 dl vehnäjauhoja leivinalustalle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei enää mitenkään vaivata, vaan ilmakuplat saavat siihen jäädä.


Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinamöykkyä ihan vähän litteämmäksi kädellä. Älä edelleenkään vaivaa. Näin jälkeen päin toteaisin, että ehkä vähän vähempikin taputtelu olisi riittänyt. Ehkä.


Leikkaa taikina metallilastalla suunnilleen samankokoisiksi paloiksi ja nosta ne paperoidulle uunipellille. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan 240-250 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä peittämättä, niin kuoresta tulee rapea.


Ja totta, ei kyllä juurikaan helpommalla saa herkullista leipää! Nämä näyttivät aivan täydellisiltä vaaleilta sämpylöiltä, vaikka ilta-aurinko yhdessä vihreän liinan kanssa saikin nämä näyttämään vähän oudon värisiltä :) Virhe, minkä ehkä tein, oli se, että korvasin vehnäjauhot kokonaan hiivaleipäjauhoilla ja varmaankin siitä johtuen sämpylöistä tuli hivenen "tiukkoja". Eli jos vierastat pelkän vehnäjauhon käyttöä, niin korvaa siitä vain osa muilla jauhoilla. Olenpa tuolta sosiaalisen median puolelta lukenut, että joku on laittanut joukkoon jopa hieman ruisjauhoja.

Heraa riittää, joten näitä teen todellakin uudelleen. Pakastin sämpylät valmiiksi puolitettuina, niin on helppoa ollut ottaa niitä pakastimesta aina tarpeen mukaan paahtimen kautta syötäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti