torstai 3. huhtikuuta 2014

Leipää pataan!

Pataleivästä on kohkattu sosiaalisen median puolella jo tovi. Maailman helpoin leipä kuulemma. Tuskin tämä mikään uusi keksintö on, mutta laajempaan tietoisuuteen ja kokeiluun levinnyt tämän kevään aikana. Pitihän sitä itsekin testata! Sinäkin ehdit vielä ilahduttamaan perhettäsi tai ihan vain itseäsi tulevana viikonloppuna lämpimällä, tuoksuvalla, rapeakuorisella ja HELPOLLA leivällä.


Olen joskus pilkkahinnalla löytänyt kirpparilta Antti Nurmesniemen Wärtsilälle suunnitteleman punaisen Lentävä lautanen -valurautapadan. Pata on jäätävän kokoinen ja leipä näytti sen pohjalla lähinnä sämpylältä. Valurautapatojen ja pannujen kanssa pitää muistaa se, että säännöllisesti rasvapolttaa ne. Noh, minulta se oli jäänyt ja laiskuus kostautui sillä, että leipä ei meinannut irrota padasta ei sitten millään :) Perinteisestihän rasvapoltto tehdään suolattomalla sianihralla, joten en edes ihmettele, että puuha ei innosta. Mutta nykyisin voit ostaa Muurikan valmistamaa silavaa siististi tuubipakattuna, joten homma sujuu huomattavasti miellyttävämmin. Kärystä huolimatta :) Kirppareilta olen ostanut muutamilla euroilla ruostuneita valurautaisia lettu- ja paistinpannuja ja saanut niistä uudenveroisia. Vähän vaan vaivannäköä! Mutta ole tarkkana, että pohjassa lukee Upo tai Wärtsilä tai joku muu tunnettu suomalainen merkki, sillä silloin on kyse laadukkaasta tuotteesta. Merkittömistä halpispannuista saattaa jopa irrota haitallisia aineita käytössä, joten jätä ne rauhassa ruostumaan!

Mutta sitten asiaan!

Yhteen leipään tarvitset:

2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
3½ dl reilusti kädenlämpöistä (n. 42 asteista) vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään.Lisää nopeasti sekoittaen lämmin vesi. EI SAA VAIVATA. Sen kuin vain sekoitat aineet sekaisin ja sitten peität kulhon tuorekelmulla ja jätät huoneenlämpöön tekeytymään n. 12-18 tunniksi. Eli kun perjantai-iltana teet taikinan, niin lauantai-aamuna pääset leipää paistelemaan ja maistelemaan!
"Tekeytynyt" taikina on mukavasti kupliva.
Ei tämä taikinapallolta näytä, perin oli löysä rakenne, mutta ei se haitannut.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele nopeasti palloksi. Äläkä vieläkään vaivaa. Oikeasti on vähän vaikeaa pidättäytyä siitä, että ei ala oikein kunnolla taikinaa veivaamaan :) Jätä taikinapallo vielä liinan alle noin puoleksi tunniksi.

Tai näin sanoo ohje, mutta nyt on muutaman kerran jätetty tämä uusi kohottamisvaihe kokonaan pois ja kipattu taikina suoraan kulhosta pataan. Hyvin toimii ja aikaa säästyy!


Laita kannellinen pata (n. 3 litrainen, ei pienempi) kylmää uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa noin puolisen tuntia. Ota kuuma pata uunista ja nakkaa taikinapallo pataan ja paista kannella peitettynä 30 minuuttia.

Puolituntia paistettuna
Ja sitten vielä ilman kantta 15 minuuttia.


Ihme on tapahtunut. Padassa köllöttää paksun rapean kuoren omaava herkkulämpimäinen!


Perustaikinaan voit maun mukaan lisätä erilaisia siemeniä, yrttejä tai vaikkapa valkosipulia. Voit kokeilla myös erilaisia jauhoja. Mahdollisuuksia on loputtomiin!


Myöhempiä kokemuksia....... Leivästä tulee joka kerta eri näköinen. Myös taikina voi "käyttäytyä" eri tavoin, vaikka ainesosat ovat samat. Välillä se on aivan löysää ja taas välillä tuntuu, että kaikkia jauhoja ei saa mitenkään sekoitettua mukaan. Lopputulos molemmissa tilanteissa on kuitenkin ollut onnistunut. Padan pohjalle voi laittaa nokareen voita tai tilkan öljyä, niin leipä takuuvarmasti irtoaa. Käyttämällä vaikka basilikaöljyä, saat myös lisää makua.

Maustamalla uusia versioita:

 • aurinkokuivattua tomaattia pieneksi pilkottuna
 • kuivattuja suppilovahveroita murennettuna
 • vesi korvattu kuivattujen sienten liotusvedellä (huom. mustatorvisienten liotusvesi ei käy, sillä se on kitkerää)

2 kommenttia:

 1. Tää ohje näyttää ihan sellaiselta, että mäkin voisin kokeilla. Voittanee Lidlin paistouunista tulleet leivät...? :) Tuo pata-asia vaatii hieman mielikuvitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kokeile! Lidl on kyllä aika hyvä, mutta kyllähän itse tehdyllä tekee vaikutuksen perheeseen........

   Poista